Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 13:46

Αφιερωμένο στους πρόσφυγες το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Αφιερωμένο στους πρόσφυγες το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 
Με δεκάδες ελληνικές και ξένες παραγωγές της τελευταίας διετίας, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα διεξαχθεί από 20 έως 30 Ιανουαρίου 2017 σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, Αμαλιάδα και Άργος…

Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα για το κοινό. Το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ φέτος αφορά τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό», ενώ είναι πάνω από 30 οι Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες που θα συμμετέχουν. Μεταξύ αυτών οι Daniel Burkholz και Vincent Förster από τη Γερμανία, Richard Martin-Jordan και Patrick Imhaus από τη Γαλλία (γενικός διευθυντής της TV5-Monde), Dale Beaumont-Brown και Lucas Jedrzejak από τη Μ. Βρετανία, Flo Flamme από το Βέλγιο, Mohammad Razavi και Fatemeh Asadollahi από το Ιράν και Sarah Julia Stross από την Αυστρία. 

Το αφιέρωμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Θα υπάρχει επίσης ειδικό αφιέρωμα με θέμα «Ινδία - Γιόγκα και η Φιλοσοφία της», που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης), με ομιλητή τον καθηγητή Πανεπιστημίου Δημήτρη Βασιλειάδη.

Ιδιαίτερο ρόλο θα έχει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη (για το μαθητικό κοινό υπάρχει ειδική εκπαιδευτική ζώνη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ καθημερινά 9 π.μ. με 1 μ.μ.).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 θεματικές:
- Ανθρώπινα δικαιώματα
- Αρχαιολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά
- Οικολογία
Θα συμμετέχουν και σκηνοθέτες οι οποίοι θα βρίσκονται στις προβολές της εκπαιδευτικής ζώνης προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές.

Ειδική εκδήλωση θα γίνει για τα σχολεία την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί σύνδεση, μέσω skype, με προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου προκειμένου να συνομιλήσουν οι μαθητές με παιδιά πρόσφυγες της Συρίας. Το συντονισμό θα έχει ο LucasJ edrzejak από τη Μ. Βρετανία, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ketermaya και επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχουν συνεργαστεί: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, "Αγών" Φεστιβάλ Αρχαιολογικής ταινίας, Νεανικό Πλάνο (Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους), Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, "Filmfestival der menschenrechte" Graz της Αυστρίας, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "Visions du reel" Νyon της Ελβετίας.

Φέτος, για πρώτη φορά, θα δοθούν και 2 βραβεία κοινού (1.000 ευρώ) για το Καλύτερο Ελληνικό και Διεθνές Ντοκιμαντέρ.

Στην Καλαμάτα, οι προβολές θα γίνουν στο αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου.