Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2017 15:21

Ιανουάριος στην Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Ιανουάριος στην Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ 
Τέσσερις ταινίες που οι ιστορίες τους εκτυλίσσονται σε μια μέρα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας - Filmhouseγια τον μήνα Ιανουάριο…

«Στον απόηχο των γιορτών αλλά με διάχυτη ακόμα τη γιορτινή διάθεση, η νέα κινηματογραφική σεζόν της Λέσχης υποδέχεται το 2017 με ένα μικρό «φόρο τιμής» στο Χρόνο. 

Επιστημονικά ο χρόνος ορίζεται ως ένα μη χωρικό γραμμικό συνεχές, στο οποίο τα γεγονότα συμβαίνουν με εμφανώς μη αναστρέψιμη τάξη, το οποίο στην καθομιλουμένη σημαίνει ότι ο χρόνος κυλάει με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση - από το παρελθόν προς το μέλλον. Ο κινηματογράφος όμως, με τις άπειρες αφηγηματικές ικανότητές του και με κυρίαρχο όργανο το μοντάζ αλλάζει τον ορισμό και τα όρια του χρόνου. Όπως είχε πει και ο Αλαίν Ρεναί «το σινεμά είναι η τέχνη του να παίζεις με τον χρόνο». Έτσι, ανάλογα με τη διάθεση και το ύφος του κάθε δημιουργού βλέπουμε να συρρικνώνεται ο χρόνος σε μερικά δευτερόλεπτα ή αντίθετα να γίνεται απόλυτα ρεαλιστική καταγραφή του. Ένα δραματικό δεκάλεπτο μπορεί να μοιάζει σαν μια στιγμή, ενώ ένα δευτερόλεπτο να φαίνεται σαν αιώνας. Μπορεί να δώσει στον θεατή την αίσθηση του χρόνου που περνά, του χρόνου που χάνεται και της σχέσης μεταξύ αυτών των στιγμών. Μπορεί ακόμα να κάνει ταξίδια στο χωροχρόνο και να ανακαλέσει ξεχασμένες μνήμες και εμπειρίες.

Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στην κινηματογραφική απεικόνιση μιας ημέρας, μια ιστορία δηλαδή που εκτυλίσσεται σε μία μόνη ημέρα, «συμπυκνώνεται» σε μια δίωρη ταινία άλλοτε με έντονη δόση φαντασίας και άλλοτε με απόλυτα ρεαλιστική διάθεση, ξεκινώντας από την πιο απολαυστικά μακρόχρονη ημέρα του παγκόσμιου κινηματογράφου, την χιλιοειδομένη και πολυαγαπημένη ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΜΟΤΑΣ (5/1) του Χάρολντ Ράμις, ενώ ακολουθεί το αλληγορικό γουέστερν του 1952 ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ (12/1) του Φρεντ Τσίνεμαν. Σχεδόν σε απόλυτο συγχρονισμό του κινηματογραφικού με τον πραγματικό χρόνο κατατάσσεται δικαίως ως μία από τις σημαντικότερες ταινίες που έχουν γυριστεί και σίγουρα η καλύτερη του είδους της. Το αγωνιώδες road movie με οδηγό τον Τομ Χάρντι, LOCKE (19/1) του Στίβεν Νάιτ, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ταινίας σε πραγματικό χρόνο, που παρά την κλειστοφοβική του διάθεση, καθηλώνει το θεατή και τον παρασύρει σε ένα υπαρξιακό ταξίδι αγωνίας και ανατροπών. Τέλος, το κλασσικό πια ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ (26/1) του Νίκολας Ρέι, μέσα από τα γεγονότα μιας μέρας και την ιστορία μιας ομάδας προβληματισμένων εφήβων, ασκεί έντονη κριτική πάνω στον αμερικανικό τρόπο ζωής, έχοντας λάβει θρυλική υπόσταση χάρη στην ερμηνεία του Τζέιμς Ντιν» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Η Μέρα της Μαρμότας - Groundhog Day [1993]
Σκηνοθεσία: Harold Ramis
Παίζουν: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές - High Noon [1952]
Σκηνοθεσία: FredZinnemann
Παίζουν: GaryCooper, GraceKelly, LeeVanCliff

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Σε Λάθος Χρόνο - Locke [2013]
Σκηνοθεσία: StevenKnight
Παίζουν: TomHardy, OliviaColman, RuthWilson

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Επαναστάτης χωρίς αιτία - Rebel Without a Cause [1955]
Σκηνοθεσία: Nicholas Ray
Παίζουν: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo

Χώρος: Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα: 21:30 
Είσοδος: 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18