Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 15:12

“Διαβάζουμε βιβλία γιατί η δική μας ζωή δε μας φτάνει…”

Γεωργία Κατσίρη, Σπύρος Φέγγος, Γιάννης Γονατίδης, Ισίδωρος Ζουργός, Θανάσης Παντές Γεωργία Κατσίρη, Σπύρος Φέγγος, Γιάννης Γονατίδης, Ισίδωρος Ζουργός, Θανάσης Παντές

 

Ο ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 

Της Μαρίας Νίκα 

Από τον «Φράουστ» μέχρι τον «Βίο του Ματίας Αλμοσίνο», ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός συνομίλησε χθες βράδυ με το κοινό της Καλαμάτας, αναφέρθηκε στα βιβλία, στους ήρωές του, αλλά και στον τρόπο που ο ίδιος προσεγγίζει τη λογοτεχνία...

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν «…στο κύμα» της Παραλίας ο Πολιτιστικός Αντίλογος, το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και οι εκδόσεις Πατάκη, η φιλόλογος Γεωργία Κατσίρη αναφέρθηκε στα «Ανεμώλια» (τα λόγια που τα παίρνει ο άνεμος), το πρότελευταίο βιβλίο του συγγραφέα, ενώ για το πιο πρόσφατο, το «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» μίλησε ο ιστορικός Γιάννης Γονατίδης. Στη φιλία του με τον συγγραφέα από τα φοιτητικά τους χρόνια στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο πολιτικός μηχανικός και εικαστικός Σπύρος Φέγγος. Μιλώντας και για το έργο του Ισίδωρου Ζουργού επισήμανε τη βαθιά του γνώση για τους ανθρώπους και τη ζωή, πράγμα που μόνο αν ενδιαφέρεσαι γι’ αυτούς έχεις, όπως είπε.

Στα 7 μυθιστορήματά του αναφέρθηκε ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας. Τον «Φράουστ» (μια παρωδία του μύθου του Φάουστ), τα «Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ωκεανού» (παραμύθια για μεγάλους από ένα βιβλίο που δε γράφτηκε ποτέ), την «Ψίχα εκείνου του καλοκαιριού» (η πορεία ενός παιδιού προς την ενηλικίωση), το «Στη σκιά της πεταλούδας» (ιστορικό μυθιστόρημα από την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανδριανούπολη στα τέλη του 19ου αι. μέχρι τη σημερινή Θεσσαλονίκη), την «Αηδονόπιτα» (ένα μυθιστόρημα για το 1821), τα «Ανεμώλια» (για την αντρική φιλία και τη φυγή από κάθε τι παλιό - πέντε φίλοι σαλπάρουν μ' ένα ιστιοπλοϊκό αφήνοντας πίσω το παρελθόν), τις «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» (η Ευρώπη του 17ου αιώνα σε μετάβαση και η ιστορία ενός προικισμένου γιατρού και στοχαστή που περιδιαβαίνει χώρες, γλώσσες, πολιτισμούς, γνωρίζει ανθρώπους και ιδέες).

Και κατέληξε ο Ισίδωρος Ζουργός λέγοντας πως «Διαβάζουμε βιβλία γιατί η δική μας ζωή δε μας φτάνει, θέλουμε να γνωρίσουμε τις ζωές και άλλων ανθρώπων».

Την εκδήλωση και τη συζήτηση που ακολούθησε, συντόνισε ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές, ενώ το καλωσόρισμα στην αρχή της βραδιάς έκανε ο ιδιοκτήτης του «Κύματος» Ανδρέας Ζαγάκος.