Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 20:50

Η "Δυαδικότητα" στην Πάτρα, ο διάλογος και η συνέργεια στην τέχνη

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 
Την ευκαιρία να γνωρίσει τη δυαδικότητα, τη διαφορετικότητα μέσα στο σύνολο, έχει το κοινό της Πάτρας και οι επισκέπτες του θαυμάσιου Αρχαιολογικού της Μουσείου. Η «Δυαδικότητα-Duality» είναι ο τίτλος της έκθεσης των 24 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που ζουν και δημιουργούν στη Μεσσηνία και οι οποίοι από τις 4 Φλεβάρη μέχρι τις 31 Μάρτη προβάλλουν τα έργα τους στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων στο σύγχρονο αυτό Μουσείο της χώρας…

DUALITY-5.jpgΕίναι η πρώτη φορά που αυτή η ομάδα των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών βγαίνουν από τα όρια της Μεσσηνίας, αν και οι περισσότεροι με ατομικές συνεργασίες έχουν εκθέσει σε πολλά μέρη της χώρας και στο εξωτερικό. Και παρ’ ότι το εγχείρημα ήταν δύσκολο, οι εντυπώσεις από τη διεύθυνση του Μουσείου και τους επισκέπτες της έκθεσης είναι εξαιρετικές.
Τα εγκαίνια, στις 4 Φλεβάρη, έγιναν με την παρουσία πλήθους κόσμου, ενώ στις 22 Φλεβάρη, ημέρα Τετάρτη, καλλιτέχνες της «Δυαδικότητας» θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και στη συνέχεια θα ξεναγήσουν τους δημοσιογράφους και τους υπόλοιπους παρόντες στην έκθεση. Παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει και την επομένη, 23 Φλεβάρη, το πρωί σε μαθητές από την Πάτρα και το απόγευμα σε άλλους επισκέπτες.
DUALITY-4.jpgΟι καλλιτέχνες της «Δυαδικότητας» είναι οι Τάσος Βαμβακάς, Stuart Cox, Emma Dolphin, Peter Eastland, Annette Hilbrecht, Απόστολος Θωμόπουλος, Χαρούλα Κοροπούλη, Χρήστος Κυβέλος, Παναγιώτης Κυριακάκης, Εύη Λιακέα, Ηλίας Μακρής, Ειρήνη Μπράττη, Dermot Naughton, Αγγελική Πολίτη, Αγγελική Πολυχρόνη, Δημήτρης Ραφτέλης, Idun Lisbet Storrud, Παναγιώτης Φ. Τεμπελόπουλος, Μαριάμ Τσακιριάν, Σπυρίδων Φέγγος, Ingrid Weinert, Brigitte Woda-Stabl και Ηλίας Χριστόπουλος.
Όπως σημειώνει το ίδιο το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, «οι 24 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν στη Μεσσηνία και, παρά τις αλλιώτικες αφετηρίες και διαδρομές τους, συμπορεύονται και δημιουργούν μια ομαδική έκθεση με θέμα τη δυαδικότητα.
DUALITY-3.jpgΧρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα (κεραμική και φωτογραφία, βίντεο-τέχνη και ζωγραφική, γλυπτική και χαρακτική, readymade και αφηρημένες γεωμετρικές συνθέσεις) και διασταυρώνοντας πολλές οπτικές, η έκθεση μας παρακινεί να εξερευνήσουμε τις αντιθέσεις, ως ένα μέσο προς τη συνεννόηση και συνδιαλλαγή. Σε έναν κόσμο που έμμεσα ενθαρρύνει τις συγκρούσεις, η έκθεση θυμίζει πόσο ουσιώδης και γόνιμη είναι η ψύχραιμη ματιά, ο διάλογος και η συνέργεια».
Στ.Μ.
DUALITY-1.jpg

DUALITY-6.jpg

DUALITY-7.jpg


DUALITY-8.jpg