Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 09:44

Την Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ θα τιμήσουν τα Ένατα “Πολυδούρεια”

Βασίλης Μπαζάνης, Μαρία Τσαγκαράκη, Γιώργος Σερεμετάκης Βασίλης Μπαζάνης, Μαρία Τσαγκαράκη, Γιώργος Σερεμετάκης

 

Της Μαρίας Νίκα 
Με εξαιρετικές εκδηλώσεις υποδέχεται την Άνοιξη ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας. Το πρόγραμμα παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρός του, Μαρία Τσαγκαράκη, πλαισιωμένη από τον γεν. γραμματέα Βασίλη Μπαζάνη και τον ειδ. γραμματέα, υπεύθυνο οπτικοακουστικού υλικού, Γιώργο Σερεμετάκη...

Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν στις 8 Μαρτίου με ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στη Γυναίκα, που θα γίνει στην Κυπαρισσία.

Προσκεκλημένος στην Καλαμάτα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, θα είναι ο διακεκριμένος ποιητής Αντώνης Φωστιέρης.

Όσο για τα «Πολυδούρεια», φέτος για πρώτη φορά θα τιμήσουν μια εν ζωή ποιήτρια, τη σπουδαία Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, η οποία προσφάτως βραβεύθηκε για το σύνολο του έργου της από τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και θεατρική παράσταση. Πρόκειται για «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, προκαλώντας συζητήσεις. «Ένα εμβληματικό κείμενο, που μας έχει προβληματίσει κατά καιρούς για το ρόλο της Αριστεράς και των κομμάτων γενικά» σημείωσε η κα Τσαγκαράκη, ενώ πρόσθεσε ότι μετά την παράσταση σχεδιάζεται να ακολουθήσει συζήτηση με γνωστό λογοτέχνη.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ένα αφιέρωμα στο Μανιάτικο Μοιρολόι, που θα περιλαμβάνει επίσης τα τραγούδια της βεντέτας (γδικιωμού), με εκλεκτούς ομιλητές, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Παρών θα είναι και ο πρώην Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας ως συλλέτης μοιρολογιών.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τετάρτη 8 Μαρτίου, 6.00 μ.μ.
Κυπαρισσία
Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, στη βιβλιοθήκη του σχολείου
- «Γυναικεία στερεότυπα και αναπαραγωγή κυρίαρχης πατριαρχικής ιδεολογίας στον ελληνικό κινηματογράφο (1950 - 1967)». Ομιλήτρια: Μαρία Τσαγκαράκη, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας
- «Οι ζωές που δεν έζησαν - δεκατέσσερις μικρές ιστορίες γυναικών» του Σταύρου Τσαγκαράκη. Παρουσίαση: Πέτη Γράψα, φιλόλογος, μέλος Σ.Φ.Μ.

Σάββατο 18 Μαρτίου, 8.00 μ.μ.
Αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Η Καλαματιανή σχολική σύμβουλος Πατρών, Παναγιώτα Ψυχογιοπούλου, παρουσιάζει τον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη

Δευτέρα 3 Απριλίου, 7.00 μ.μ.
ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
Θεατρική παράσταση: «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου. Δραματοποιημένο μυθιστόρημα, του οποίου η υπόθεση εκτυλίσσεται στα τέλη του Εμφυλίου, σε μορφή μονολόγου με τον ηθοποιό Φώτη Μακρή. Σκηνοθεσία: Φ. Μακρής, Κλ. Τολόγκου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση

Σάββατο 29 Απριλίου, 8.00 μ.μ.
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Θ΄ Πολυδούρεια, αφιερωμένα στην ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ
Απονομή βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη»

Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Μαΐου, 7.00 μ.μ.
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Λαογραφικό διήμερο για το Μανιάτικο Μοιρολόι