Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 11:03

Μαραθώνιος ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία και στην Καλαμάτα

ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΦΟΥΣ” 
Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας με τους Μαραθώνιους Ανάγνωσης που διοργανώνονται πανελλαδικά, συμμετέχει για πρώτη φορά η Καλαμάτα. Ο Μαραθώνιος θα φιλοξενηθεί από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης, που συντονίζει και την εκδήλωση, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου, το Σάββατο 18 Μαρτίου από τις 11.00 το πρωί. Το βιβλίο που θα διαβαστεί είναι οι «Ασκήσεις ύφους» (Exercices de style) του Ρεϊμόν Κενώ (Raymond Queneau) και ο πρώτος αναγνώστης - τιμής ένεκεν - θα είναι ο Πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα, Αριστείδης Μουτζούρης...

Δυο λόγια για το βιβλίο (από το οπισθόφυλλο):
Με πόσους τρόπους μπορεί να περιγραφεί ένα ασήμαντο επεισόδιο, από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στην καθημερινή μας ζωή; Με 99 (ενενήντα εννέα) απαντά ο Ραιημόν Κενώ και ιδού η απόδειξη:
«Οι Ασκήσεις Ύφους», ένα από τα πιο διασκεδαστικά και, σίγουρα, το πιο πρωτότυπο βιβλίο στην Ιστορία της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. 
Σε κάποιο Παρισινό λεωφορείο, μιαν ώρα αιχμής, ένας αντιπαθητικός νεαρός ξεκινάει ένα καβγά με το διπλανό του «δι' ασήμαντον αφορμήν». Με έναν ανεξάντλητο καταιγισμό απολαυστικών ευρημάτων, ο Κενώ, ένας από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς του αιώνα μας, παρουσιάζει 99 παραλλαγές του επεισοδίου, από τις οποίες σημειώνουμε ενδεικτικά: την παραλλαγή σε Θεατρικό, και σε Δεκαπεντασύλλαβο, τη Φιλοσοφική, τη Μάγκικη, την Οσφρητική, την Κρυπτογραφική, τη Σημειολογική, τη Βοτανική, τη Γεωμετρική, τη Χωριάτικη και την (εντελώς) Αναπάντεχη, με την οποία κλείνει αυτό το ξεκαρδιστικό βιβλίο των εκπλήξεων.

Συμμετοχές
Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με σχολεία και κέντρα ξένων γλωσσών της Μεσσηνίας, ταυτόχρονα με 23 ακόμη πόλεις της Ελλάδας.
Στον Μαραθώνιο πρόκειται να πάρουν μέρος πάνω από 130 μαθητές, καθηγητές και ιδιώτες, με κοινό γνώρισμα την αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό.

«Σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι η γαλλική είναι μια γλώσσα την οποία οι Έλληνες ομιλούν όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο, μια γλώσσα η οποία ενέπνευσε τόσους λογοτέχνες και φιλοσόφους διεθνούς ακτινοβολίας, μια γλώσσα η οποία χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο έκφρασης από τόσους επιστήμονες, μια γλώσσα η οποία διατηρεί τη ζωντάνια της, μια γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας, μια γλώσσα η οποία χρησιμεύει για την παραγωγή νέας γνώσης» σημειώνεται στην πρόσκληση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.
Συμμετέχουν: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Εύας, Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, Σχολείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας, Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας Κάλλια Ταβουλάρη, Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας Saint-Exupéry Ευριδίκη Εξαρχάκου, Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας Ma cour de francais Ειρήνη Κυριακού, Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ταγκαλάκης-Πιπεράκη, κ.ά. 
Χορηγός εκδήλωσης: Makers Coffee & Sandwich Shop