Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 19:23

Ελεύθερη η Καλαμάτα…

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ 
Ενότητα και ομοψυχία. Αυτές οι δύο λέξεις κυριάρχησαν στα μηνύματα που διατύπωσαν οι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον Τουρκικό ζυγό. Εκδηλώσεις που έγιναν με λαμπρότητα, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου αλλά και με μια περίπου ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους δεκάδες φουστανελάδες που ντουφέκιζαν στον αέρα προκαλώντας ανησυχία σε μερίδα του κόσμου μη τυχόν και συμβεί ατύχημα…

XARITSHS-PAVLOPOULOS-23-03-17.jpg
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, για τρίτη συνεχή χρονιά, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι το μήνυμα και το δίδαγμα της 23ης Μαρτίου αλλά και γενικά της Επανάστασης του ’21 είναι ότι οι Έλληνες ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία, ακόμη και τη βαθιά κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα.
ANAPARATASH-PARELASH-NTOUFEKIA-23-03-17.jpgΣτο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργος Ανδρειωμένος, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και συνέστησε ενότητα, σύνεση, πολιτικό ρεαλισμό για τη διαφυγή από τη κατάσταση που μαστίζει τη χώρα.
TATOULHS-ALEIFERH-SAMARAS-LEVENTHS-23-03-17.jpg
Αντώνης Σαμαράς, Βασίλης Λεβέντης, Πέτρος Τατούλης, Ελένη Αλειφέρη
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. Παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας και Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας.
ANAPARASTASH-PARELASH-SYLLOGOI-23-03-17.jpgΣτο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε ότι «την 23η Μαρτίου του 1821, εδώ στην Καλαμάτα, οι επαναστατημένοι Έλληνες, στο πλαίσιο της Μεσσηνιακής Γερουσίας, αποφασισμένοι και ενωμένοι, συνέβαλαν τα μέγιστα στην οργανωμένη έναρξη της εθνεγερσίας του 1821 δυο μέρες αργότερα, ανήμερα του Ευαγγελισμού, στην Αγία Λαύρα, την 25η Μαρτίου. Το μήνυμα αυτό και το δίδαγμα αυτό είναι δίδαγμα όλων των Ελλήνων σήμερα. Ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά κρίση που μαστίζει τον τόπο και το λαό μας και η Ελλάδα θα αποκτήσει τη θέση που της αναλογεί και της ταιριάζει».
LEVENTHS-KOZOMPOLH-XARITSHS-PAYLOPOYLOS-23-03-17.jpgΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΑΜΑ 
Επιπλέον σημείωσε ότι «με αφορμή τη σημερινή επέτειο και με τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 25η Μαρτίου -και αυτή η σύμπτωση δεν είναι τυχαία- θα ήθελα να τονίσω τούτο: πρέπει να θυμόμαστε σήμερα ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες της «Μεσσηνιακής Γερουσίας» την πρώτη τους έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και για την ελευθερία των Ελλήνων την έκαναν προς τους λαούς της Ευρώπης. Από τότε φαινόταν πόσο η Ελλάδα ήταν προσηλωμένη με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα. Αυτή ακριβώς η συνέπειά μας και η προσήλωσή μας στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό όραμα, μας δίνει και σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, το δικαίωμα να διακηρύξουμε τούτο, urbi et orbi Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στο σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και όχι μόνο θα πορευτούμε αυτό τον δρόμο -πράγμα που είναι απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου- αλλά θα πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτές τις κρίσιμες ώρες, έτσι ώστε μαζί με τους άλλους εταίρους μας να βοηθήσουμε προκειμένου η Ευρώπη να γυρίσει πάλι στις ρίζες, να βρει το δρόμο της και επομένως να μπορέσει να εκπληρώσει τον παγκόσμιο προορισμό της».
ANAPARASTASH-PAIDI-PARELASH-23-03-17.jpgΑναφερόμενος στη σημερινή επέτειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «την 23η Μαρτίου 1821, εδώ στην Καλαμάτα, οι επαναστατημένοι Έλληνες αποφασισμένοι και ενωμένοι, στο πλαίσιο της "Μεσσηνιακής Γερουσιας", συνέβαλαν τα μέγιστα στην οργανωμένη έναρξη της Εθνεγερσίας, την 25η Μαρτίου του 1821, στην Αγία Λαύρα».
ANDREIOMENOS-GIORGOS-23-03-17.jpg
Ο αναπληρωτής πρύτανης Γιώργος Ανδρειωμένος
Ο αναπληρωτής πρύτανης Γιώργος Ανδρειωμένος από την πλευρά του, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι επαναστάτες έδρασαν με μεθοδικότητα και συντονισμένοι. Είχαν οργανωθεί στρατιωτικά και εισήλθαν στην πόλη με σχέδιο και προδιαγεγραμμένους στόχους. Δεν προέβησαν σε εκτεταμένες ενέργειες καταστροφής ή αρπαγής περιουσιών καθώς και αντεκδίκησης, παρασυρμένοι ενδεχομένως από τη συσσωρευμένη οργή αιώνων. Επέλεξαν να κρατήσουν τον τουρκικό πληθυσμό της πόλης υπό αιχμαλωσία προκειμένου να ανταλλαγούν με συμπατριώτες τους που θα ήταν όμηροι των Οθωμανών σε άλλες περιοχές, όπως η Τριπολιτσά.
NIKAS-PAVLOPOULOU-SAVATOS-SAMARAS-KONSTANTINEAS-23-03-17.jpg
Γενική χαλαρώτητα στην εξέδρα των επισήμων...
Εν συνεχεία φάνηκαν έτοιμοι να απευθυνθούν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή όχι μόνο προς τους συμπατριώτες αλλά και προς τις αυλές των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης θέλοντας να τις παρακινήσουν να δουν με τη δέουσα προσοχή τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζομένων. Στις ενέργειές τους πρυτάνευε ο μετρημένος ενθουσιασμός και ο άδολος πατριωτισμός και όχι το ίδιον συμφέρον, κάτι που στη συνέχεια διαπιστώθηκε σε άλλες περιστάσεις της επαναστατικής περιόδου και που ώθησε σε κίνδυνο την ίδια την εξέγερση. Κοντολογίς όλα έγιναν σε ένα κλίμα πρωτοφανούς σύμπνοιας και ομόνοιας, με πολιτικό ρεαλισμό και την απαραίτητη στρατιωτική πειθαρχία.
ANAPARASTASH-OPLARXHGOI-PARELASH-23-03-17.jpgΓια όλους αυτούς τους λόγους η στρατιωτική επιτυχία στην Καλαμάτα δεν ήταν πρόσκαιρη και η πόλη συνέχισε να παίζει κομβικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης. Με άλλα λόγια, οι πρωταγωνιστές των ημερών εκείνων μας διδάσκουν με το παράδειγμά τους μια σειρά από αναγκαίες ενέργειες στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε και εμείς, ειδικά εντός της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε.
XARITSHS-NIKAS-KOZOMPOLH-TATOULHS-23-03-17.jpg
Παναγιώτης Νίκας, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Τατούλης εν αναμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Η ενότητα του λαού και η εθνική  ομοψυχία δεν είναι λόγος κενός ή ιστορικό κατασκεύασμα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ώθηση προς τα εμπρός. Η αποφυγή των υπερβολών και του κενού περιεχομένου ενθουσιασμού είναι η άλλη παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει οι πρωταγωνιστές των ημερών.
ANAPARASTASH-APELEYTHEROSH-23-3-17.jpgΜε σύνεση, πραγματικό ενδιαφέρον για το κοινό καλό και με ρεαλισμό θα είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μα και σε όσους απευθυνόμαστε έξω από εμάς πρέπει όχι μόνο να δείχνουμε αλλά και να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.
ANAPARASTASH-ALOGA-KOLOKOTRONHS-23-03-17.jpgΜε υπομονή και επιμονή, με πνεύμα καλόπιστης μαχητικότητας, μακριά από μεγαλόστομες διακηρύξεις οφείλουμε να εστιάζουμε στις πράξεις παρά στα λόγια».
Στ.Μ.
ANAPARASTASH-23-MARTH-2017.jpg

ANAPARASTASH-23-MARTH-17.jpg

ANAPARASTASH-OPLARXHGOI-23-03-17.jpg

ANAPARASTASH-OPLARXHYGOI-XOROI-23-03-17.jpg

ANAPARASTASH-PARELASH-MATHITES-23-03-17.jpg

ANAPARASTASH-PARELASH-MPOULOUKI-23-03-17.jpg