Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017 19:44

6.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Αρχαία Μεσσήνη για το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Νίκος Φουσιάνης, Γεωργία Παναγοπούλου, Γιώργος Τσώνης, Γιώργος Μουνδρουλέας Νίκος Φουσιάνης, Γεωργία Παναγοπούλου, Γιώργος Τσώνης, Γιώργος Μουνδρουλέας

 

Της Μαρίας Νίκα 
Σε έναν πολύ όμορφο χώρο, στο Μουσείο Χρήστου Κυριαζή, που έχει «πιάτο» ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, δόθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου για το 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Από τις 28 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης θα παρουσιαστούν 15 θεατρικές παραστάσεις, με συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Βασιλική Ακαδημία της Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου. Η τελετή έναρξης θα γίνει το πρωί της ερχόμενης Τρίτης με ένα ιδιαίτερο λυρικό δρώμενο...

Συγχαρητήρια σε όσους κόπιασαν για την επιτυχία του φεστιβάλ έδωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί προσφορά στα παιδιά της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου.

Για ένα φεστιβάλ που ενώνει τη μαθητική κοινότητα και θέλει να κάνει βίωμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μίλησε η υπεύθυνη για τα πολιτιστικά αντιδήμαρχος, Γεωργία Παναγοπούλου. Ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και τους εθελοντές, που εργάζονται ώστε η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί να είναι αντάξια του σπουδαίου αυτού χώρου, ενώ αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Τσώνη, προκειμένου να καταστεί η Αρχαία Μεσσήνη το βασικότερο και πιο ισχυρό σημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου.

«Μέσα από τις παραστάσεις εστιάζουμε στη βιωματική θεατρική έκφραση των μαθητών» συνέχισε ο φιλόλογος Νίκος Φουσιάνης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ. Έκανε λόγο για 35 συμμετοχές φέτος, από τις οποίες επιλέχθηκαν 15 αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, με μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου. Επίσης αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα διεξαχθούν, όπως ο μουσικός περίπατος, ο ηχητικός περίπατος και το ExploreMessini, όπου θα πάρουν μέρος 300 μαθητές. Τις παραστάσεις αναμένεται να παρακολουθήσουν 6.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Στην τελετή έναρξης, που επιμελείται ο ίδιος, αναφέρθηκε ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Μεσσήνης Γιώργος Μουνδρουλέας. Στο δρώμενο που θα παρουσιαστεί, ο Θάμυρις συναντά τον ποιητή Αλκαίο, σε μουσική του γνωστού συνθέτη και μουσικολόγου Μηνά Αλεξιάδη. Το δρώμενο σκηνοθετεί ο Νίκος Φουσιάνης, με τη συμμετοχή της σοπράνο Κατερίνας Παλαιολόγου. Στην τελετή παίρνει μέρος και η Φιλαρμονική, που θα καλωσορίζει τον κόσμο έξω από το θέατρο με μουσική επίσης του Μηνά Αλεξιάδη.

Πρόγραμμα

Τρίτη 28 Μαρτίου

9.30  Τελετή έναρξης
«Λυρική συνάντηση»
Μουσικό, ποιητικό, χορευτικό και θεατρικό δρώμενο

10.00  Θεατρική παράσταση: «Εκκλησιάζουσαι» του Αριστοφάνη από τον Θεατρικό Όμιλο του Λυκείου Μεσσήνης
(διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά)

Τετάρτη 29 Μαρτίου

10.00  Γυμνάσιο & Λύκειο Μολάων & Λύκειο Έλους, «Κύκλωψ» Ευριπίδη

Πέμπτη 30 Μαρτίου

9.30  Γυμνάσιο & Λύκειο Πεταλιδίου, «Εκκλησιάζουσαι» Αριστοφάνη

11.00  1ο Λύκειο Αμαλιάδας, «Αγαμέμνων» Αισχύλου

Παρασκευή 31 Μαρτίου

9.30  2ο Λύκειο Μοσχάτου & Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας, «Αντιγόνη» Σοφοκλή

11.00  Δέσκειο Γυμνάσιο Πάργας, «Επτά επί Θήβας» Αισχύλου

Δευτέρα 3 Απριλίου

9.30  11ο Λύκειο Περιστερίου, «Νεφέλες» Αριστοφάνη

11.00  1ο Γυμνάσιο Σύρου, «Εκκλησιάζουσαι» Αριστοφάνη

Τρίτη 4 Απριλίου

9.30  7ο Γυμνάσιο & 4ο Λύκειο Κέρκυρας, «Ιππείς» Αριστοφάνη

Τετάρτη 5 Απριλίου

9.30  Εκπαιδευτήρια Μπουγά (Γυμνάσιο & Λύκειο), «Άλκηστις» Ευριπίδη

11.00  2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Καλύμνου, «Άλκηστις» Ευριπίδη

Πέμπτη 6 Απριλίου

9.30  Royal Academy of Dramatic Art (London)

«Prometheus Bound» (Προμηθεύς Δεσμώτης) Αισχύλου, στα αγγλικά

11.00  Τελετή Λήξης