Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 10:34

Μανώλης Γλέζος: “Δεν θεωρώ ότι με τιμάτε, αλλά ότι με προσλαμβάνετε”

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Καλαμάτας αναγορεύθηκε την Τετάρτη το βράδυ ο Μανώλης Γλέζος, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός. Με τη γνωστή ζωντάνια και μαχητικότητά του, απευθυνόμενος στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, δήλωσε μετά την αναγόρευσή του: «Δεν θεωρώ ότι σήμερα εδώ με τιμάτε, αλλά ότι με προσλαμβάνετε, ως ομότιμο ας πούμε, για να υπηρετήσω τους ίδιους στόχους που υπηρετεί το Πανεπιστήμιο, την έρευνα και τη μελέτη της ιστορίας». Ανέλαβε μάλιστα αμέσως δουλειά, αναθέτοντας και εργασία στους φοιτητές: Έρευνα για το ποια ήταν η συμβολή κάθε έθνους στην Αντίσταση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, η οποία αφορούσε την ιστορία, τα γεγονότα, την καταγραφή τους, την αλήθεια...

Ιδιαίτερα στάθηκε στην προσφορά της Ελλάδας στην αντίσταση κατά της χιτλερικής Γερμανίας. Μίλησε για 219 μέρες αγώνα πριν οι Γερμανοί μπουν στη χώρα, πράγμα που ανέτρεψε τα σχέδια του Χίτλερ, ενώ αντίστοιχα 61 μέρες αντίστασης στη Νορβηγία, 43 στη Γαλλία, 30 στην Πολωνία, 18 στο Βέλγιο, 4 στην Ολλανδία, 3 στη Γιουγκοσλαβία. Στη Δανία, την Τσεχοσλοβακία και σε άλλες χώρες οι Γερμανοί, όπως είπε, μπήκαν αυθημερόν. «Η Ελλάδα» τόνισε «ήταν ολόκληρη ένα ολοκαύτωμα. Κι εμείς αυτό δεν το έχουμε κάνει σημαία. Με κάλεσαν κάποτε οι αντιστασιακές οργανώσεις της Δανίας και με πήγαν να μου δείξουν το μουσείο τους για την Εθνική Αντίσταση. Στη χώρα που οι Γερμανοί μπήκαν αυθημέρον…».

Και πρόσθεσε: «Η Σοβιετική Ένωση έχασε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αλήθεια. Όμως μετά τον πόλεμο ο πληθυσμός της ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Το ίδιο η Ιαπωνία ή η Γερμανία. Η Ελλάδα ήταν ολόκληρη ένα ολοκαύτωμα» επανέλαβε.

Με συγκίνηση αναφέρθηκε στον Μαθιό Πόταγα, τον 17χρονο από τη Βυτίνα της Αρκαδίας, ο οποίος στις 2 Μαΐου του 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατευθύνονταν προς τον τόπο του, βγήκε μπροστά τους, τα σταμάτησε και είπε: «Σταθείτε, δε θα μας σκλαβώσετε. Τώρα εδώ είμαι μόνος, αλλά πίσω μου ακολουθεί ολόκληρη η Ελλάδα». Οι Γερμανοί τον σκότωσαν επί τόπου και στη συνέχεια του έλιωσαν το κεφάλι. «Ο Μαθιός ο Πόταγας, αυτό το παιδί, ήταν πριν από μένα και τον Λάκη τον Σάντα που κατεβάσαμε τη γερμανική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης (30 προς 31 Μαΐου 1941)» είπε ο Μανώλης Γλέζος, ενώ επικαλέστηκε τον Μπέρτολτ Μπρεχ μιλώντας για ενότητα: «Μοναχός του κανείς δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα. Όπως είπε και ο Μπρεχτ, ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είχε μάγειρα;».
Και αναφέρθηκε στους τέσσερις λόγους για τους οποίους αποδέχθηκε την τιμή από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Επειδή η απόφαση ήταν ομόφωνη, επειδή αφορούσε τον τομέα της Ιστορίας, επειδή ο ίδιος αυτή τη στιγμή δεν κατέχει κανένα θεσμικό αξίωμα και επειδή η πρόταση ήταν άδολη.

Στη χθεσινή εκδήλωση προσφώνηση έγινε από τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Γιώργο Ανδρειωμένο, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας, καθηγητή Αλέξιο Σαββίδη, τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, αν. καθηγητή Νικόλαο Ζαχαριά, τον πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, αν. καθηγητή Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο και τον αν. καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Αθανάσιο Χρήστου.

Μαρία Νίκα

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση