Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 02:29

"Είναι σημαντικό να πιστέψουμε στα παιδιά μας για να πιστέψουν στον εαυτό τους"

Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη και Ευάγγελος Σιδερέας Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη και Ευάγγελος Σιδερέας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Συνεχίζονται απόψε, Δευτέρα, στις οχτώ το βράδυ, οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν φορείς υπό το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Καλαμάτας, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή στα Φιλιατρά, για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου). Όπως τονίζει η Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, επιστημονική υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ, εξαιρετική σημασία για την ψυχοκοινωνική υγεία των νέων έχει «να πιστέψουμε στα παιδιά μας, γιατί τότε και αυτά θα πιστέψουν στον εαυτό τους. Και με αυτόν τον τρόπο τους δίνουμε τη δύναμη και τα φτερά για να πετύχουν πολλά πράγματα στη ζωή τους. Απόψε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει τουρνουά μπάσκετ, στο γήπεδο του «Elite», με τις ομάδες: Καλαμάτα BC, Γυμναστικός Σύλλογος Μεσσήνης και Δίων Κυπαρισσίας…

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη, στις 7:30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Το βέλος που δεν πληγώνει», της θεατρικής ομάδας «Χιλιοδέντρι» (είσοδος δωρεάν). Την Παρασκευή, στις 8:30 το βράδυ, θα γίνει εκδήλωση στην πλατεία της Πύλου, με μουσική από το Ωδείο της κωμόπολης.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΔΕΡΕΑΣ
Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών ο πρόεδρος του ΚΕΠΕΠΨΥ, Ευάγγελος Σιδερέας, τόνισε: «Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους. Όμως η ημέρα αυτή δεν είναι μόνο η 26η Ιουνίου. Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι θέμα που μας αφορά όλους και κάθε ημέρα πρέπει να είναι ημέρα κατά των ναρκωτικών. Δεν μπορούμε αλλά ούτε έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε αυτόν τον εφιάλτη της νέας γενιάς και της κοινωνίας γενικότερα. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τη δράση μας. Έχουμε υποχρέωση προς τη νεολαία, προς το σύνολο της κοινωνίας αλλά και ως γονείς προς τα παιδιά μας, να αντισταθούμε σε αυτή τη μάστιγα. Εδώ είναι που ο κάθε ένας από εμάς έχει και πρέπει να διαδραματίσει ρόλο. Ας είναι η σημερινή ημέρα η αρχή για να εξαλειφθούν στον πλανήτη όλες οι ναρκωτικές ουσίες ώστε κάποτε να μη μιλάμε για νεκρούς από τον λευκό θάνατο. Αναμφισβήτητα, οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε, ο καθένας από τη θέση του, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών να γίνει από επέτειος καθημερινότητα».
_1011253.JPGΟ αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς σημείωσε ότι η Μητρόπολη Μεσσηνίας στηρίζει και επιβραβεύει το έργο που επιτελείται από το ΚΕΠΕΠΨΥ και ιδιαίτερα από την επιστημονική του ομάδα.
Η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Καλλιόπη Σπυροπούλου, παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΩΤΗ
Η Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη σημείωσε από την πλευρά της, ως επιστημονική υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ: «Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι αρχικά ότι όταν το παιδί αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του με δημιουργικούς τρόπους αυτό έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική του υγεία. Γιατί όταν συμμετέχει σε δραστηριότητες όπως είναι η άθληση, ο χορός, η μουσική και το κάνει με όλη του την αγάπη ανακαλύπτει ακόμα περισσότερο τις δεξιότητές του, βρίσκει ανακούφιση στα έντονα και δυσάρεστα συναισθήματα, όπως το άγχος και την ανία και γίνεται πιο κοινωνικό. Παράλληλα, η ενασχόληση με φυσικές δραστηριότητες αποδυναμώνει όλους εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν έναν νέο στη χρήση ουσιών. Επίσης, ως ενήλικες είναι σημαντικό να «γεμίσουμε» τις ψυχές των παιδιών με αξίες, όπως της υπευθυνότητας, του σεβασμού, της ταπεινότητας, της ευτυχίας, καθώς θα τα βοηθήσουν να κάνουν όνειρα και να έχουν στόχους ώστε μεγαλώνοντας να δώσουν μια θετική κατεύθυνση στη ζωή τους».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΑΡΓΥΡΗΣ
Τέλος, ο Βασίλης Κονταργύρης, υπεύθυνος της ακαδημίας της ομάδας Καλαμάτα BC τόνισε ότι ο σύλλογος που εκπροσωπεί συμμετέχει με μεγάλη χαρά στις εκδηλώσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, αναγνωρίζοντας ότι ο ρόλος ενός αθλητικού σωματείου πρέπει να επεκτείνεται και στον κοινωνικό τομέα. Σημείωσε επίσης ότι τα παιδιά που ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό χτίζουν έναν γερό και ανεξάρτητο χαρακτήρα.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι νεαροί αθλητές της Καλαμάτα BCΔημήτρης Σταθουλόπουλος, Δημήτρης Κονταρτύγης και Δημήτρης Κινινής.
Στ.Μ.