Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 15:20

Αντάμωμα των Αγιαννιτών της Καλαμάτας με μνήμες και συγκίνηση

Γιώργος Κουτσούλης και Πάνος Καλογερόπουλος (αριστερά π. Κωνσταντίνος Κοντούλης) Γιώργος Κουτσούλης και Πάνος Καλογερόπουλος (αριστερά π. Κωνσταντίνος Κοντούλης)

ΑΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ 
Μνήμες ριζωμένες στην ψυχή και την καρδιά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, ανέσυραν με συγκινησιακή φόρτιση χθες το πρωί άνθρωποι που μεγάλωσαν στην περιοχή του Αγιάννη του Προδρόμου, μια από τις τρεις παλιότερες ενορίες της πόλης. Χθες το πρωί στον Αγιάννη τον Πρόδρομο παλιοί Αγιαννιώτες διοργάνωσαν στην εκκλησία μνημόσυνο για τους γείτονές τους που δεν ζουν πλέον και αντάμωμα για τους υπόλοιπους. Την ιδέα για την εκδήλωση αυτή, που συγκέντρωσε πολλούς Αγιαννιώτες, είχε ο Πάνος Καλογερόπουλος, ο οποίος πήρε και την πρωτοβουλία για να τιμηθεί η μνήμη του Γιώργου Λαμπρόπουλου, Αγιαννιώτη, που ένα Μεγάλο Σάββατο πρωί, μετά την κατοχή και των αποχώρηση των Γερμανών, σκοτώθηκε από νάρκη που επεξεργαζόταν και η οποία εξερράγη, ενώ ήταν 19 ετών, συγκλονίζοντας όλη την περιοχή και όσοι έζησαν αυτό το γεγονός συνεχίζουν να αισθάνονται συγκλονισμό…

Σε ομιλία του στην εκκλησία μετά το μνημόσυνο ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης ευχήθηκε αυτή η εκδήλωση για το αντάμωμα των Αγιαννιτών να θεσμοθετηθεί και να πάρει μεγάλες διαστάσεις με το χρόνο. Μίλησε για παλιούς ανθρώπους της περιοχής που οι νεότεροι τους θυμούνται με αγάπη, ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορία της εκκλησίας και της ενορίας του Αγιάννη του Πρόδρομου, τονίζοντας ότι είναι η παλιότερη της Καλαμάτας μαζί με την Υπαπαντή και τον Άγιο Νικόλαο. Είπε μάλιστα, επικαλούμενος πηγές, ότι στο ίδιο σημείο που βρίσκεται η εκκλησία βρισκόταν παλιά μια μικρότερη, στην οποία και έγινε η συγκέντρωση των οπλαρχηγών που απελευθέρωσαν την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Δεν ευσταθεί λοιπόν ιστορικά ότι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στους Αγίους Αποστόλους.
Untitled-3.jpgΟεφημέριος του ναού, π. Κωνσταντίνος Κοντούλης ευχαρίστησε και συγχάρηκε την επιτροπή των Αγιαννιτών για αυτή την πρωτοβουλία.
Ακολούθησε προσφορά άρτου και κόλλυβων, καφέ σε καφενεία της περιοχής και, τέλος, γεύμα.
Στ.Μ.
Untitled-4.jpg