Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 15:39

Σουρής στο "Art Farm": "Ως πότε τέλος πάντων…"

Νάντια Μανούσου, Σωτήρης Μαρίνης, Γεωργία Μουρδουκούτα, Εύη Γιαννακοπούλου και Αλέκος Κολλιόπουλος Νάντια Μανούσου, Σωτήρης Μαρίνης, Γεωργία Μουρδουκούτα, Εύη Γιαννακοπούλου και Αλέκος Κολλιόπουλος

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ» 
«Συμφιλιωτικός» είναι ο απώτερος σκοπός της παράστασης, η οποία αποτελεί ένα θεατρικό πανόραμα του Γεωργίου Σουρή, που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα το βράδυ, στο «ArtFarmΑγρόκτημα Μαρίνη», στη Μεγάλη Μαντίνεια, η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «πράματα και θάματα», σε σκηνοθεσία Αλέκου Κολλιόπουλου και Γεωργίας Μουρδουκούτα. Μέσα από τον παραλληλισμό της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης της εποχής του Γεωργίου Σουρή με τη σημερινή, η παράσταση φιλοδοξεί να δώσει ένα μάθημα ιστορίας και αυτογνωσίας, να δείξει ότι η πόλωση, η πατριδοκαπηλία, ο διχασμός οδηγούν σε οδυνηρές συνέπειες…

poster.jpgΓια την παρουσίαση της παράστασης, με τίτλο «Ως πότε τέλος πάντων, θα λέγωμεν “Ως πότε”», έδωσαν το μεσημέρι, στο καφέ «…στο κύμα», συνέντευξη Τύπου οι συντελεστές της και εκπρόσωποι της «πράματα και θάματα» και του «ArtFarm».

Ο Αλέκος Κολλιόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πανόραμα, μια αλληλουχία εικόνων που βγαίνουν μέσα από ποιήματα του Γεωργίου Σουρή. Ευχαρίστησε θερμά για τη συμμετοχή της στην παράσταση τη Νάντια Μανούσου, ενώ μίλησε και για το «ArtFarm» και τον δημιουργό του, Σωτήρη Μαρίνη, τονίζοντας ότι έχει φτιάξει ένα μαγευτικό περιβάλλον, «μια ανάσα ψυχής» και μάλιστα προσκάλεσε τον κόσμο να βρεθεί στο χώρο νωρίτερα από την έναρξη της παράστασης ώστε να τον απολαύσει, μαζί με την υπέροχη θέα του ηλιοβασιλέματος.

Η Γεωργία Μουρδουκούτα από την πλευρά της έκανε έναν παραλληλισμό της περιόδου των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, όπου αναφέρονται τα ποιήματα του Γεωργίου Σουρή, με τη σημερινή περίοδο. Είπε ότι και τις δύο αυτές εποχές τις χαρακτηρίζει μια σοβαρή παθογένεια, μια μεγάλη τεχνητή πόλωση, μια δημαγωγία, ένας λαϊκισμός, ένας διχασμός, εθνικισμός, μια πατριδοκαπηλία. Η κ. Μουρδουκούτα είπε ότι ο παραλληλισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα ώστε να αναλογιστούμε που οδηγεί αυτή η πόλωση και τόνισε ότι «η ιστορία πρέπει να είναι συμφιλιωτική», σχολιάζοντας επίσης ότι οι πολιτικοί μας φαίνεται ότι γνωρίζουν λίγο την ιστορία μας «αλλιώς δεν θα δίχαζαν έτσι τον κόσμο». Την ημιμάθεια και την ακρισία την πληρώνουμε πολύ ακριβά, συμπλήρωσε.

Η Εύη Γιαννακοπούλου, από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «πράματα και θάματα» έκανε μια σύντομη αναδρομή της δραστηριότητας του σχήματος το 2017. Αναφέρθηκε στα σεμινάρια υποκριτικής και ανάπτυξης εκφραστικών μέσων που πραγματοποιήθηκαν τον Φλεβάρη και τον Μάρτη με τον ηθοποιό Γιάννη Κατσιμίχα. Στην παράσταση «Ένα μπαούλο θέατρο» που παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις των ΙΚΕΑ στη χώρα, σε μια συνέργεια της «πράματα και θάματα» με το ΙΚΕΑ και με το Σωματείο «Διάζωμα». Στη δραματοποιημένη εκδήλωση για τη Μάχη της Δραμπάλας, στον Άκοβο της Αρκαδίας με τη συμμετοχή σειράς συλλόγων και τη δημιουργία τραγουδιού με στιχουργό τον Αλέκο Κολλιόπουλο και συνθέτη τον Παναγιώτη Μάλαμα. Αναφέρθηκε επίσης η κ. Γιαννακοπούλου και σε άλλες δραστηριότητες της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, όπως σε μια συνέργεια με το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών,  ενώ ευχαρίστησε την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» για την ένταξη παραστάσεων της «πράματα και θάματα» στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017. Κλείνοντας σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος φορέας θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας ότι έτσι προχωράει μπροστά ο πολιτισμός.

Η Νάντια Μανούσου από την πλευρά της υπογράμμισε το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στην «πράματα και θάματα» και τα ιδιαίτερα συναισθήματά της για τη συμμετοχή της στις δραστηριότητές της.

Τέλος, ο Σωτήρης Μαρίνης ευχαρίστησε θερμά την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση για την παρουσίαση στο «ArtFarm» της παράστασης με το πανόραμα του Γεωργίου Σουρή. Αναφέρθηκε στον Αλέκο Κολλιόπουλο τονίζοντας ότι η εμβέλειά του είναι απλωμένη σε όλη τη χώρα. Τέλος, τόνισε ότι το «ArtFarm» έχει ανοιχτές της πόρτες του για τους σχήματα της περιοχής που θέλουν να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους.
Στ.Μ.