Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 21:05

Ενημερώθηκε και το Πεταλίδι για το διαβήτη, ακολουθεί η Καρδαμύλη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Μετά την Καλαμάτα, την Πύλο, τη Χώρα και το Μελιγαλά, η ενημερωτική δράση «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και το Πεταλίδι, ενώ στις 23 Σεπτέμβρη σειρά θα πάρει η Καρδαμύλη. Είναι μια δράση που διοργανώνει ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία»…

…και αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνη και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη.  

Το συνολικό συντονισμό του Προγράμματος έχει αναλάβει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «κατά τη διάρκεια των δράσεων, πάνω από 100 κάτοικοι της περιοχής του Πεταλιδίου είχαν την ευκαιρία να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), καθώς και να ενημερωθούν έγκυρα για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του Σακχαρώδη Διαβήτη στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πεταλιδίου.

Στο ενημερωτικό μέρος δόθηκε η διάλεξη «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού.  

Την εκδήλωση προλόγισαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών «Γλυκιά Μεσσηνία» κ. Αθανασία Καρούνου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Μεσσήνης κ. Ν. Ξαρχάκος εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Γ. Τσώνη, η ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου κ. Αναστασία Πολυδούρη καθώς και ο πρώην Δήμαρχος και ιατρός του Πεταλιδίου κ. Γ. Στραβόλαιμος. Παρευρέθη και τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου κ. Π. Θεριός.
Untitled-6.jpg

Το συνολικό Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Δ. Μάνης, Μεσσήνης και Τριφυλίας, τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων Με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ).

Επόμενους «σταθμούς» της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας θα αποτελέσουν η Καρδαμύλη (23 Σεπτεμβρίου), ο Λογγάς (30 Σεπτεμβρίου), η Μεσσήνη (3 Οκτωβρίου), ο Αριστομένης (21 Οκτωβρίου), καθώς και η Κυπαρισσία, οι Γαργαλιάνοι και τα Φιλιατρά (εντός του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017). 

Οι μετρήσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και των σακχάρων στις εκδηλώσεις γίνονται με την ευγενική χορηγία και στήριξη της εταιρίας MENARINI Diagnostics, την οποία και ευχαριστούμε για την συμβολή της. Το νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στις μετρήσεις σε όλους τους Δήμους, προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά και τους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την ευγενική τους προσφορά».