Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 23:25

Ανασκόπηση ενός υπέροχου τριήμερου για τον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά

Ανασκόπηση ενός υπέροχου τριήμερου για τον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά

Του Θανάση Παντέ 
Η πρωτοβουλία της Nartura να πραγματοποιηθεί τριήμερο εκδηλώσεων στην παραλία της Καλόγριας στη Στούπα για τον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά έγινε δεκτή με ενθουσιασμό όχι μόνο από το Arts Club Stoupa, που συμμετείχε στη διοργάνωση, αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής, που αγκάλιασαν εξαρχής την προσπάθεια…

KATERH-SYRTAKI.jpgΕίναι αξιοσημείωτο να σταθούμε στο γεγονός ότι 33 επιχειρήσεις από τη Στούπα και άλλες 16 από την Καρδαμύλη, καθώς και 7 από την Καλαμάτα, μία από τον Άγιο Νικόλαο και μία από τα Γιάννενα συνεισέφεραν στην επιτυχία των εκδηλώσεων, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

Πολιτιστικό Σωματείο η Nartura, που φέτος ιδρύθηκε και κατάφερε ήδη να κάνει αισθητή την παρουσία του με την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που είναι μέλη του.

Ας έρθουμε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων όμως…

Η έναρξη έγινε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και σε απευθείας σύνδεση με την ΕΡΤ Καλαμάτας όπου η Μαρία Τομαρά έκανε συνεντεύξεις με την Κατερίνα Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα, που μίλησε για τη σχέση της οικογένειάς της με τον Ζορμπά και την ιστορία του στην περιοχή.

KAZANTZAKHS-ZORMPAS-EKTHESH-03-10-17.jpgΜίλησαν ακόμα στην ίδια εκπομπή η πρόεδρος της NarturaΒασιλική Κατέρη, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την ταινία του για τον Καζαντζάκη, καθώς και η απόγονος του Ζορμπά, Εβίτα Κεχαγιά, από την Ξάνθη.

Και μετά ήρθε το συρτάκι! Αυθόρμητα όλοι στη Στούπα, όπου κι’ αν βρισκόντουσαν, άρχισαν να χορεύουν συρτάκι, ένα χορό ψυχής που δεν εγκλωβίζεται σε συγκεκριμένες φιγούρες αλλά αποθεώνει το μεγαλείο της κίνησης κάθε διάθεσης ελευθερίας.

SOFIANOS-KATERH-TOMARA.jpgΜετά ακολούθησαν τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης στο εστιατόριο «Καλογριά», καθώς και οι ομιλίες των εκπροσώπων της διοργάνωσης, Βασιλικής Κατέρη και Πήτερ Κράιμες.

Και στη συνέχεια η Κατερίνα Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα, έφορος Λαογραφίας της Nartura αναφέρθηκε εκτενώς στο Ζορμπά και τη ζωή του στη Στούπα με αναφορές στο πληροφοριακό υλικό που χρόνια τώρα έχει συγκεντρώσει από το οικογενειακό της περιβάλλον, αφού ο πατέρας της ήταν βαφτισιμιός του Ζορμπά.

KAZANTZAKHS-ZORMPAS-SKITSOFRENIS.jpgΟ γράφων αναφέρθηκε κυρίως στο Ζορμπά και τη σχέση του με το χορό, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο του Καζαντζάκη και επισήμανε πως στον Ζορμπά ο χορός λειτουργεί σαν καθοριστικό στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας του.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι εκδηλώσεις και τις άλλες δύο μέρες,  όπου πραγματοποιήθηκαν:

-παραδοσιακοί χοροί με κοστούμια από τον χορευτικό όμιλο «Λεύκιππος»

-παρουσίαση του βιβλίου «Τα γηραιότερα της Μάνης» του Ib Ivar Dahl

-SOFIANOS-FILIPPOS-STOUPA.jpgπροβολή αποσπασμάτων της ταινίας «Ζορμπάς» με σχολιασμό από τους MaftDeanκαι Lydia Ellis

-βιωματικό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά

-ξεναγήσεις στα χνάρια του Καζαντζάκη

-ανάγνωση αποσπασμάτων από τον Ζορμπά με τον Φίλιππο Σοφιανό

SYRTAKI-KALOGRIA.jpg-παρουσίαση με δραματοποιημένη αφήγηση του «Όφις και κρίνο” με τους Γιώργο Ηλιόπουλο και Σοφία-Ειρήνη Γιαννοπούλου σε μουσική Βάσσιας Φλώρου

-μουσικές προσεγγίσεις στις «τερτσίνες» από τον Λευτέρη Κρητικό και τη Ζέτα Ξαφάκη και προβολή του τρέιλερ της ταινίας του Σμαραγδή για τον Καζαντζάκη.

MALAPANHS-MPENOS-STOYPA.jpgΕπίσης προβλήθηκαν ταινίες ιστορικού περιεχομένου για τη ζωή στη Μάνη 100 χρόνια πριν και εικόνες της VeronicaMclaughlinαπό την ταινία του PeterHubyόπως και η ταινία του «Ελένη Πετρέα», όπως και προβολή του φωτογραφικού υλικού από τον WalterKajel.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με προβολή της ταινίας «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Τα εστιατόρια στα οποία έγιναν οι εκδηλώσεις είναι «Καλόγρια», «Το παλιό μποστάνι», «Πρίτζηπας» και στην ταβέρνα «Ν. Καζαντζάκης».

KAZANTZAKHS-ZORMPAS-MPLOUZAKIA.jpgΌσο για τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων ήταν μεγάλη και το κυριότερο ενθουσιώδης.

Η αρχή έγινε και τώρα αναμένεται η συνέχεια. Ο πήχυς των απαιτήσεων πλέον μπήκε ήδη ψηλά για τους διοργανωτές. Δικαιολογημένα άλλωστε, αν κρίνουμε από την επιτυχία της πρώτης κιόλας πρωτοβουλίας.

Η Στούπα χόρεψε συρτάκι και το χάρηκε…

KAZANTZAKHS-ZORMPAS-EIKASTIKA.jpg

EIKASTIKH-PAIDIA-STOYPA.jpg