Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 20:07

Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας: Ας αρχίσουν τα τραγούδια και οι χοροί…

Αναστασία Μπελογιάννη, Θανάσης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Νίκας, Ρόμανς Βάναγκς, Κώστας Κοντοθανάσης (ειδικός συνεργάτης του δημάρχου) και Στάθης Γυφτάκης Αναστασία Μπελογιάννη, Θανάσης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Νίκας, Ρόμανς Βάναγκς, Κώστας Κοντοθανάσης (ειδικός συνεργάτης του δημάρχου) και Στάθης Γυφτάκης

ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 
Γιορταστική είναι η εικόνα της Καλαμάτας που από αύριο Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή θα είναι η πόλη του τραγουδιού! Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών. Στην πόλη κυκλοφορούν ήδη χορωδοί από μακρινές χώρες, οι κεντρικοί δρόμοι έχουν στολιστεί με σημαίες της διοργάνωσης, κόσμος περιμένει να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία. Το μεσημέρι ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Λετονό Ρόμανς Βάναγκς, τόνισαν ότι όλα δείχνουν πως θα εκπληρωθεί η προσδοκία ότι η διοργάνωση που ξεκινάει αύριο θα είναι ακόμη καλύτερη από το 1ο Φεστιβάλ του 2015…

«Θέλω να καλωσορίσω στην πόλη της Καλαμάτας τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Interkultur, τον κ. Βάναγκς, να καλωσορίσω τους 2.000 χορωδούς από την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού και να τους ευχηθώ καλή διαμονή και τα καλύτερα στη διαγωνιστική διαδικασία. Δύο χιλιάδες χορωδοί, εκατοντάδες άνθρωποι από την Ελλάδα, θα έρθουν στην Καλαμάτα για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις και να τις απολαύσουν. Εκδηλώσεις που θα απλώνονται σε όλη την έκταση της πόλης και όχι μόνο στο κέντρο», ανέφερε ο δήμαρχος στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο γραφείο του.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Σουηδό Κρίστιαν Λιούνγκρεν, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 1ου Φεστιβάλ, ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή αλλά με την αγάπη του για την Ελλάδα, το τραγούδι και την Καλαμάτα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μάλιστα ο δήμαρχος σημείωσε ότι η φωτογραφία του θα βρίσκεται πάντα, σε ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά του στην Καλαμάτα και την προσωπικότητά του, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού.

Τέλος ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τους εθελοντές της διοργάνωσης, που ανέφερε ότι είναι περισσότεροι από εκατό και τους χαρακτήρισε ως πρεσβευτές της πόλης, ενώ ευχαρίστησε επίσης τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν και εργάζονται ώστε η πόλη να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα.

FESTIVAL-XORODION-SHMAIES-10-10-17.jpgΟ Ρόμανς Βάναγκς από την πλευρά του σημείωσε ότι η InterKultur«βλέπει με ικανοποίηση το πόσο μεγάλο έχει γίνει το φεστιβάλ στην Καλαμάτα και πόσο το έχουν αγκαλιάσει οι κάτοικοι της περιοχής της Καλαμάτας. Βλέπουμε ότι είναι ζωντανή η ιδέα που είχε ο συνάδελφός μας Christian Ljunggren και προσβλέπουμε αυτή τη χρονιά να είμαστε πιο ελκυστικοί για τις χορωδίες και το κοινό στους Διαγωνισμούς μας και τις συναυλίες του Φεστιβάλ».

Σημείωσε επίσης ότι στο φετινό Φεστιβάλ έχει προστεθεί και το Μεγάλο Βραβείο Χορωδιών, τονίζοντας ότι αυτό «στο μέλλον θα αποτελεί έναν ιδιαίτερο λόγο ώστε να έρθουν και να διαγωνιστούν χορωδιών με πολύ υψηλό επίπεδο».

Επιπλέον ο Λετονός δήλωσε ότι ο καιρός στην Καλαμάτα είναι εξαιρετικός, ιδιαίτερα για τον κόσμο που έρχεται στο Φεστιβάλ από βόρειες χώρες, όπως η δική του, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να γίνει «χωρίς τη βοήθεια των τοπικών εταίρων και θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω τη συμβολή του Στάθη Γυφτάκη (σ.σ. τοπικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή), που ιδιαιτέρως μας βοηθάει στην Καλαμάτα».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο Στάθης Γυφτάκης, όπως επίσης ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος για τη διοργάνωση αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος και η πρόεδρος της Φάρις Αναστασία Μπελογιάννη.

Από το Δήμο ανακοινώθηκε ότι «το Βραβείο Χορωδιών Καλαμάτας, για το οποίο θα διαγωνιστούν οι καλύτερες χορωδίες, αντιστοιχεί σε μια καλλιτεχνική σύνθεση του Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου της ΚΕ «Φάρις», που προσφέρει ο Δήμος Καλαμάτας, καθώς και σε έπαθλο 1.500 ευρώ, που έχει αθλοθετήσει η Interkultur».

Στ.Μ.

Το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας ΕΔΩ

 

Επίσης από το Δήμο ανακοινώθηκε ότι θα χρειαστεί να γίνουν οι εξής ρυθμίσεις για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ:

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας - 2017, που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός Interkultur, απαιτούνται:

1. Την Τετάρτη 11/10/2017 να γίνουν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

α) Απαγόρευση της κυκλοφορίας και στάθμευσης στις οδούς:

• Αριστομένους από Κροντήρη έως και Βασιλέως Γεωργίου, από 16:00 έως το τέλος των εκδηλώσεων (υπολογίζεται περίπου στις 18:30).

• 23ης Μαρτίου από Αρτέμιδος έως Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου), από 16:00 έως να ολοκληρωθεί η παρέλαση των χορωδιών

• Υπαπαντής, από 16:00 έως να ολοκληρωθεί η παρέλαση των χορωδιών

β) Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις οδούς:

• 23ης Μαρτίου από τη Φαρών έως τη Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου) από 16:00 έως να ολοκληρωθεί η παρέλαση των χορωδιών

• Κολοκοτρώνη από τη Νέδοντος έως και την Αριστομένους από 16:00 έως να ολοκληρωθεί η παρέλαση των χορωδιών.

• Κροντήρη από Νέδοντος έως Αριστομένους από 16:00 έως ολοκληρωθεί η παρέλαση των χορωδιών.

γ) Απαγόρευση στάθμευσης στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη έως τη Φάριος, από τις 16:00 έως το τέλος των εκδηλώσεων

δ) Αλλαγή των διαδρομών των γραμμών του αστικού λεωφορείου:

• Η γραμμή 1, με κατεύθυνση προς Παραλία, θα διέρχεται μέσω των οδών Αρτέμιδος – Νέδοντος – Σόλωνος

• Η γραμμή 2 από Άσυλο προς Αγία Τριάδα θα διέρχεται μέσω των οδών Μητροπολίτου Μελετίου - Φαρών –Βασιλέως Γεωργίου – Νέδοντος - Αρτέμιδος

• Η γραμμή 2 από Αγία Τριάδα προς Άσυλο θα διέρχεται μέσω των οδών Κλαδά - Αρτέμιδος - Νέδοντος – Σόλωνος – Βασιλέως Κωνσταντίνου - Φαρών - Βασιλίσσης Όλγας – Ακρίτα - Παλαιολόγου - Μαυρομιχάλη.

2. Το Σάββατο 14/10/2017, για την πραγματοποίηση του πάρτι των χορωδιών, να γίνουν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

α) Απαγόρευση της κυκλοφορίας και στάθμευσης στην οδό Αριστομένους από Βασιλέως Κωνσταντίνου έως Μακεδονίας, από 18:15 έως το τέλος των εκδηλώσεων

β) Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις οδούς:

• Σωκράτους από την Αριστοδήμου έως την Αριστομένους από 18:15 έως το τέλος των εκδηλώσεων

• Μιχαήλ Τούμπουρου από την Αριστοδήμου έως την Αριστομένους από 18:15 έως το τέλος των εκδηλώσεων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΕΗΜ
Επιπλέον απαιτείται, η απαγόρευση στάθμευσης στο χώρο στάθμευσης οχημάτων που βρίσκεται παραπλεύρως του ποταμού Νέδοντα και μεταξύ των οδών Περικλέους και Παλαμά (parking ΣΕΗΜ), για το χρονικό διάστημα 11, 12, 13 και 14/10/2017.