Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 17:32

Ολική επαναφορά του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας οραματίζεται ο Φίλιππος Σοφιανός

Ολική επαναφορά του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας οραματίζεται ο Φίλιππος Σοφιανός

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας θα ξαναγίνει το πρώτο στη χώρα και η έναρξη της πορείας για την επάνοδο στην κορυφή γίνεται με τη νέα παραγωγή που θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Δεκέμβρη, την Κωνσταντινουπολίτικη κωμωδία «Ο Φιάκας», του Δημοσθένη Μισιτζή, δήλωσε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο Φίλιππος Σοφιανός, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία…

Ο Φίλιππος Σοφιανός έχει επιλέξει για το έργο τη Ματθίλδη Μαγγίρα, τον Κώστα Χαλκιά, την Όλγα Αλεξανδροπούλου και τον Άρη Τσαμπαλίκα και όπως σημείωσε γίνεται πολύ καλή και κοπιαστική προετοιμασία. Σημείωσε ότι έχει εστιάσει κυρίως στη γλώσσα του έργου, που είναι η καθαρεύουσα, υπογραμμίζοντας ότι το κοινό όχι μόνο δεν θα κουραστεί αλλά στο τέλος της παράστασης θα νοιώσει ότι η συγκεκριμένη γλώσσα αποτελεί κτήμα του.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης ανέφερε ότι μόνο ένα κρατικό θέατρο ή ένα ΔΗΠΕΘΕ θα μπορούσε να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο, διότι οι ιδιώτες φοβούνται μήπως δεν έχει εμπορική επιτυχία. Τόνισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν έχει τέτοιο φόβο και πιστεύει ακράδαντα ότι όταν κάποιος εργάζεται σωστά και με αρχές, ιδιαίτερα τις αρχές των παλιών ανθρώπων του θεάτρου, δεν αποτυγχάνει.

Ο Φίλιππος Σοφιανός είπε ότι ήταν κοντά στο «παρεάκι», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον Σταύρο Μπένο, τα αδέλφια Κατσιλιέρη, τη Μελίνα Μερκούρη, όταν δημιουργήθηκε το ΔΗΠΕΘΕΚ, το οποίο τόνισε ότι έχει γράψει μεγάλη ιστορία. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν έτυχε ποτέ να παίξει σε κάποια παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ τώρα που ήρθε ως σκηνοθέτης οραματίζεται την επιστροφή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στην πρώτη θέση των θεάτρων της χώρας. Για το πώς προέκυψε η συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕΚ σημείωσε ότι μια μέρα πήγε στο θέατρο, ρώτησε εάν έχουν κάτι στο μυαλό τους, εάν θα τους ενδιέφερε να συνεργαστούν μαζί του, πράγμα που προχώρησε.

Ο σκηνοθέτης του «Φιάκα» δήλωσε ότι δεν ξέρει εάν θα συνεχίσει στο ΔΗΠΕΘΕΚ μετά τη συγκεκριμένη παραγωγή, που θα ολοκληρωθεί το Φλεβάρη, σημείωσε όμως ότι δεν θα είχε πρόβλημα να συνεχίσει τη ζωή του στην Καλαμάτα, η οποία είπε ότι είναι ο χώρος που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια.

Επιπλέον, ο Φίλιππος Σοφιανός σημείωσε ότι στην Καλαμάτα βλέπει ότι ο κόσμος αγαπάει το ΔΗΠΕΘΕΚ και αναφέρθηκε και στη στήριξη από τοπικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το Elite City Resort φιλοξενεί τους συντελεστές, ενώ ο Ανδρέας Ζαγάκος τους προσφέρει καθημερινά γεύμα στο κατάστημά του «…στο κύμα». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα δείξει την αγάπη του και με την παρουσία του στην παράσταση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «ψυχή», όπως τη χαρακτήρισε, του ΔΗΠΕΘΕΚ, την Ολυμπία Δημητρέα.

Η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, εξέφρασε από την πλευρά της τη μεγάλη της χαρά για τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕΚ με τον Φίλιππο Σοφιανό αλλά και με τους υπόλοιπους συντελεστές της χειμερινής παραγωγής του δημοτικού θεάτρου.
Στ.Μ.