Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 10:30

Άνοιξε η “αυλαία” του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Άνοιξε η “αυλαία” του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δύο εβδομάδες γεμάτες προβολές θα απολαύσουν οι φίλοι του ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα. Το πρόγραμμα της τέταρτης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (24/1 - 7/2) άνοιξε την Τετάρτη το βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, ενώ προβολές θα γίνουν επίσης σε Σπάρτη, Γύθειο, Δημητσάνα, Άργος και Αμαλιάδα…

Σύντομη αναφορά στο φετινό πρόγραμμα, τις 92 ταινίες, τους 65 σκηνοθέτες (κάποιοι από αυτούς θα βρεθούν και στην Καλαμάτα), τα σεμινάρια, τις συναυλίες, τη διημερίδα και ειδικά το μεγάλο αφιέρωμα στην «Υγεία», έκανε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες σε συνδιοργανωτές και εθελοντές, στη συνεργάτιδά της, σκηνοθέτιδα, Κλεώνη Φλέσσα, καθώς και στους Γιούλα Παπαδοπούλου και Δημήτρη Σαρρή για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής ζώνης του Φεστιβάλ.
Για δικαίωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας που στήριξε από τα προηγούμενα χρόνια αυτή τη διοργάνωση έκανε λόγο, στο χαιρετισμό της, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, τονίζοντας την εκπαιδευτική αξία του ντοκιμαντέρ. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση πρόσθεσε ότι αποτελεί πρεσβευτή της Περιφέρειας ακόμη και στο εξωτερικό.

Εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας, η πρόεδρος της «Φάρις» Αναστασία Μπελογιάννη εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου στο Φεστιβάλ και επισήμανε τη σημαντικότητα της εκπαιδευτικής του ζώνης, που απευθύνεται στους μαθητές.
Η πρώτη ταινία, με την οποία άνοιξε το Φεστιβάλ την Τετάρτη το απόγευμα ήταν το «In Exile: a family film» του Juan Francisco Urrusti Alonso. Ένα ντοκιμαντέρ για μια οικογένεια προσφύγων του Ισπανικού Εμφυλίου που έφτασε στο Μεξικό.
Αμέσως μετά την τελετή έναρξης προβλήθηκε η ταινία «Kuzola, songs of the roots» του Hugo Bachelet, που αναφέρεται στην τραγουδίστρια Lucia de Carvalho από την Ανγκόλα, η οποία ζει στη Γαλλία. Μάλιστα, η καλλιτέχνις βρέθηκε την Τετάρτη στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου όπου έδωσε μια πολύ ωραία συναυλία μαζί με τους Καλαματιανούς μουσικούς Αντώνη Κουφουδάκη και Γιώργο Κλάδη, κλείνοντας έτσι την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ.
Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και των Δήμων Καλαμάτας, Άργους-Μυκηνών και Ήλιδας. Υποστηρίζεται για δεύτερη χρονιά από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ φέτος σημαντική είναι η συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας για την υλοποίηση του αφιερώματος στην Υγεία.
Και αυτή τη χρονιά θα δοθούν δύο βραβεία κοινού, αξίας 1.000 ευρώ. Οι θεατές κατά την είσοδό τους στο αμφιθέατρο, μπορούν να παίρνουν το σχετικό απόκομμα για την ψηφοφορία, στο οποίο θα σημειώνουν τη γνώμη τους για την ταινία που είδαν και θα το παραδίδουν στην έξοδο.
Περισσότερα για το Φεστιβάλ και το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.peloponnisosdocfestival.com/el/
Μαρία Νίκα