Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 17:29

Φιλοσοφικοί περίπατοι και διάλογοι στην Αρχαία Μεσσήνη με 1.500 μαθητές από την Ιταλία

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

ΔΙΑΖΩΜΑ
Περίπου 1.500 Ιταλοί μαθητές θα επισκεφθούν την Τρίτη και την Παρασκευή, 13 και 18 Μάρτη 2018, την Αρχαία Μεσσήνη, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα», μια διοργάνωση του Σωματείου «Διάζωμα» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και με το Ιταλικό Πολιτιστικό Σωματείο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα»…

Όπως σημειώνει το «Διάζωμα», θέμα του «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα» είναι η «Φιλία» και είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αρχαία Μεσσήνη.

Το «Διάζωμα» επισημαίνει ότι «τις 13 και 18 Μαρτίου 1.500 μαθητές από την Ιταλία θα  μυηθούν στη δυτική φιλοσοφία, μέσα από βιωματικού χαρακτήρα πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα». Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις, όπως είναι ο «φιλοσοφικός περίπατος» και ο «φιλοσοφικός διάλογος» θα λάβουν χώρα στο αρχαίο θέατρο και το εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης. Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας επιχειρεί να «ενώσει την πολιτιστική δράση με την εδαφική πραγματικότητα μέσα από την ανακάλυψη και την αξιοποίηση του χώρου στον οποίο πραγματοποιείται», ώστε να ενισχύσει στους μαθητές την «αίσθηση του τόπου» (genius loci) και να συμβάλει στην μετάδοση της δυτικής φιλοσοφίας.

Το Σωματείο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» έχει έδρα την Ιταλία και είναι το μοναδικό Φεστιβάλ Φιλοσοφίας που είναι αφιερωμένο στους εφήβους. Το 2011 το Σωματείο βραβεύτηκε με το Μετάλλιο της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στη διάδοση της φιλοσοφίας στη νέα γενιά και για τη συμβολή του στην προβολή και ανάδειξη των περιοχών που συνδέονται συμβολικά με τη δυτική φιλοσοφία.

Στην Ελλάδα το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Έχει τίτλο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα» και επιχειρεί να εξοικειώσει τους μαθητές με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων μορφών επικοινωνίας και «Φιλίας» και να καλλιεργήσει στους μαθητές τη συνείδηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου 2018 οι Ιταλοί μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους θα επισκεφτούν την  Αθήνα, την Κόρινθο, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, τη Μεσσήνη και το Λουτράκι.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την έμπρακτη υποστήριξή της στο σημαντικό αυτό γεγονός, μέσω του οποίου οι μαθητές για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία «γνωριμίας» με τα σπουδαία μνημεία και την ιστορία του θαυμάσιου αυτού ιστορικού τόπου».