Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 17:44

Στην Αγορά Καλαμάτας με τον Ηλία Μαμαλάκη και τη WWF για να να μην αδειάσουν από ψάρια οι θάλασσες

Ηλίας Μαμαλάκης και Φένια Νικολάου Ηλίας Μαμαλάκης και Φένια Νικολάου

FISH FORWARD ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 
Οι θάλασσες αδειάζουν και αν θέλουμε τα παιδιά μας να μη γνωρίσουν τα ψάρια μόνο από τις φωτογραφίες, δεδομένου ότι κάποια είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης, τότε εμείς οι καταναλωτές πρέπει να αναλάβουμε δράση. Το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, που πάντως δεν είναι κάτι δύσκολο, θα μας το πουν αύριο, Σάββατο, το πρωί, στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, ο αγαπητός γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης και οι αρμόδιοι της WWF Ελλάς. Εκεί επίσης ο Ηλίας Μαμαλάκης και σπουδαστές γαστρονομίας θα μαγειρέψουν ψάρια και θα τα προσφέρουν στο κοινό. Το τι θα γίνει αύριο παρουσιάστηκε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο “...στο κύμα”, στην Παραλία της Καλαμάτας…

Ο Ηλίας Μαμαλάκης, που είναι πρεσβευτής της WWF Ελλάς σε ό,τι αφορά την εκστρατεία Fish Forward, είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν τρία βασικά θέματα στα οποία οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της υπεραλίευσης.

Το κυριότερο θέμα, τόνισε, είναι “να μετράμε πάντοτε το μέγεθος του ψαριού, γιατί το μέγεθος δείχνει εάν έχει ενηλικιωθεί. Όταν το ψάρι έχει ενηλικιωθεί σημαίνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά έναν κύκλο αναπαραγωγής, έχει αφήσει δηλαδή μερικές χιλιάδες αυγά στη θάλασσα. Αν λοιπόν εμείς αγοράσουμε και καταναλώσουμε ένα ανήλικο ψάρι, αυτό σημαίνει ότι στερούμε από τη θάλασσα μερικές χιλιάδες καινούργια ψάρια”.

Άλλο θέμα, συνέχισε ο Ηλίας Μαμαλάκης, είναι να ελέγχει ο καταναλωτής σε ποια θάλασσα ψαρεύτηκε το ψάρι που αγοράζει. Και αυτό γιατί σε μερικές θάλασσες κάποια ψάρια είναι υπό εξαφάνιση ή σε έλλειψη και κανονικά δεν επιτρέπεται η αλίευσή τους.

Ακόμη ένα πολύ σοβαρό θέμα, είπε ο αγαπητός γευσιγνώστης, είναι να ελέγχουν οι καταναλωτές με τι εργαλεία έχουν αλιευτεί τα ψάρια που πρόκειται να αγοράσει. Και αυτό γιατί υπάρχουν εργαλεία, όπως η ανεμότρατα, που καταστρέφουν όλη την πιθανή τροφή που χρειάζεται το ψάρι για να μπορέσει να ζήσει. “Δεν αγοράζουμε ποτέ ψάρι που είναι από εργαλείο που καταστρέφει το βυθό”, είπε ο κ. Μαμαλάκης.

Σε ό,τι αφορά τη WWF και την εκστρατεία της Fish Forward, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “έχει κατορθώσει να εντάξει πάρα πολλά καταστήματα που πουλάνε ψάρι στην Αθήνα, ψαροταβέρνες, στο πρόγραμμα της υπεραλίευσης. Έχει εντάξει και πολλά ψαράδικα, ενώ πηγαίνουμε πολύ συχνά σε σχολεία μαγειρικής και κάνουμε μάθημα στα παιδιά για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών. Το σπουδαιότερο επίτευγμα είναι ότι η WWF έχει εντάξει τον αλιευτικό στόλο της Καβάλας στο πρόγραμμα της υπεραλίευσης. Και μέσα από αυτή την ενέργεια δεν βγαίνει κερδισμένη μόνο η θάλασσα και οι καταναλωτές αλλά και οι ίδιοι οι ψαράδες που ψαρεύουν λιγότερο και βγάζουν περισσότερα χρήματα”.

Τέλος ο κ. Μαμαλάκης μίλησε επαινετικά και συνεχάρη την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και τον πρόεδρό της Γιάννη Μπάκα για τη συνεργασία τους για την αυριανή εκδήλωση. Τόνισε επίσης ότι η Καλαμάτα είναι πόλη που πρωτοπορεί στη γαστρονομία και έφερε ως παράδειγμα προς θαυμασμό τα προγράμματα του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας και τη δραστηριότητα του Παναγιώτη Παπανικολόπουλου “γαστροναύτη”.


Από αριστερά Μιχάλης Μαργαρίτης, Φένια Νικολάου, Ηλίας Μαμαλάκης, Γιάννης Μπάκας και Παναγιώτης Παπανικολόπουλος "γαστροναύτης"

Από τη WWF μίλησαν η Φένια Νικολάου, υπεύθυνη της εκστρατείας Fish Forward και ο Μιχάλης Μαργαρίτης, υδροβιολόγος, συνεργάτης αλιείας της WWF Ελλάς. Η πρώτη επίσης μίλησε θερμά για την Κεντρική Αγορά και τον Γιάννη Μπάκα, για τους ιδρυτές του Σχολείου Τουρισμού Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο και Ανδρέα Ζαγάκο και για τον Παναγιώτη Παπανικολόπουλο “γαστροναύτη”, ενώ σημείωσε για το σκοπό της εκστρατείας Fish Forward ότι “θέλουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επαγγελματίες σχετικά με την υπεύθυνη προμήθεια και κατανάλωση ψαρικών. Οι θάλασσές μας αντιμετωπίζουν ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα: μέρα με τη μέρα αδειάζουν λόγω της υπεραλίευσης, Το πρόβλημα όμως έχει μια πολύ απλή λύση, την υπεύθυνη προμήθεια ψαρικών. Με την επίσκεψή μας στην Καλαμάτα θέλουμε να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τους αυριανούς σεφ στις Σχολές Γαστρονομίας αλλά και όλους τους καταναλωτές και τους κατοίκους της πόλης που θα έρθουν στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας το Σάββατο στις 11το πρωί. Η λύση είναι πάρα πολύ απλή: επιλέγουμε τα ψάρικά μας υπεύθυνα. Το WWF έχει αναπτύξει ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο, οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών και on line και ως εφαρμογή για κινητά δωρεάν. Μας βοηθά να επιλέξουμε τα ψαρικά μας υπεύθυνα είτε εγχώρια είτε εισαγόμενα”.

Τον Ηλία Μαμαλάκη και τη WWF καλωσόρισε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Αγοράς, Γιάννης Μπάκας, που σημείωσε επίσης ότι τα ψαρικά που θα προσφερθούν στο κοινό κατά την αυριανή εκδήλωση είναι προσφορά του ψαράδικου “Τασούλα Ιωάννου Φοίφα”.

Τέλος ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος “γαστροναύτης” σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο ερχομός του Ηλία Μαμαλάκη και της WWF στην πόλη συμβάλλει και στην προβολή της Καλαμάτας, τόσο για τη διάδοση του μηνύματος της υπεύθυνης κατανάλωσης των ψαρικών όσο και ως πόλης που πρωτοπορεί στις γαστρονομικές δράσεις.
Στ.Μ.