Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 11:54

Φωτογραφικά απαντήματα με κάδρο την Καρδαμύλη

Φωτογραφικά απαντήματα με κάδρο την Καρδαμύλη

ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ 
Μανιάτες, Σπαρτιάτες, Καλαματιανοί, Βαλκάνιοι… Τους χωρίζει ο Ταΰγετος αλλά τους ενώνει κιόλας. Και τους ενώνει και η αγάπη τους για τη φωτογραφία. Και είπαν, με πρωτοβουλία των Μανιατών, να ανταμώσουν στην Καρδαμύλη. Στο παλιό σχολείο της Καρδαμύλης λοιπόν πέντε φωτογραφικές ομάδες από τη Μάνη, τη Σπάρτη, την Καλαμάτα και χώρες των Βαλκανίων παρουσιάζουν το πως αντιλαμβάνονται τα μέλη τους στιγμές και εικόνες. Είναι η έκθεση “Φωτογραφικά Απαντήματα στην Καρδαμύλη”, που έχει διοργανώσει η ομάδα West Mani Frames και που εγκαινιάστηκε την Κυριακή το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιούλη…

Ο κάτοικος και ο επισκέπτης της Μάνης θα χρειαστεί χρόνο, ο οποίος όμως θα περάσει χωρίς να το καταλάβει, εάν θελήσει να δει την έκθεση. Δεκάδες φωτογράφοι εκθέτουν τα έργα τους, τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, πορτρέτα, τοπία, ύπαιθρος, κίνηση στην πόλη, προσωπικές στιγμές.

Είναι από τις λίγες φορές που φωτογραφικές ομάδες από την ίδια ή γειτονικές περιοχές έχουν κοινή συμμετοχή σε μια καλλιτεχνική έκθεση. Και απ’ ότι φαίνεται αυτό το αντάμωμα γίνεται μέσα σε πολύ καλό κλίμα και θα έχει και συνέχεια.


Γιάννης Κόσσυβας από την Culture of Balkans, Γιάννης Αβραμέας από την West Mani Frames, Κυριακή Παπαδάκου από τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης, Νίκος Ηλιόπουλος από τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας και Ρόμπερτ Ζερβός από το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας

Ειδικότερα στην έκθεση συμμετέχει η West Mani Frames με έργα υπό τον τίτλο “Ομαδική έκθεση φωτογραφίας”, η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας με τις “Προσωπικές Στιγμές”, το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας με το “Άρωμα Ελλάδας” & “΄70’s”, η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης με τις “Στιγμές” και η Culture of Balkans με την έκθεση “‘Timeline”.

Το καλλιτεχνικό περιεχόμενο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ενώ τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας εκτός από τις εικόνες τους παρουσιάζουν και εργασίες που έχουν κάνει με κύριο θέμα τις στιγμές.

Η ομάδα West Mani Frames δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και όπως είπε στην Kalamata Journal ο εκπρόσωπός της, Γιάννης Αβραμέας, από το Εξωχώρι, πρόκειται ‘για ένα πείραμα αυτομόρφωσης ουσιαστικά”. Εξήγησε ότι στην ομάδα δεν υπάρχει η έννοια του δασκάλου και του μαθητή και πως η εξέλιξη επιτυγχάνεται από τη συνύπαρξη παλιών και καινούργιων φωτογράφων, από τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τα ερεθίσματα, τις ιδέες που μεταδίδει ο ένας στον άλλο.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ομάδας, συνέχισε ο κ. Αβραμέας “διοργανώσαμε μια υπερέκθεση σε φωτογράφους από το 1900 μέχρι σήμερα. Έτσι ενημερωθήκαμε για την ιστορία της τέχνης της φωτογραφίας, πήραμε πολλά ερεθίσματα και ιδέες”. Το δεύτερο χρόνο, συνέχισε ο εκπρόσωπος της West Mani Frames, “καλέσαμε στη Μάνη πολλούς φωτογράφους από την Αθήνα, οι οποίοι ήρθαν, μας έδειξαν φωτογραφίες τους και τη δουλειά τους και προέκυψε μια αμφίδρομη καλλιτεχνική επικοινωνία”. Φέτος, είπε ακόμη ο κ. Αβραμέας, “εντοπίσαμε άλλους ανθρώπους που προσδιορίζονται από το φωτογραφικό μέσο, πήγαμε στη Σπάρτη και γνωρίσαμε τη φωτογραφική ομάδα, γνωρίσαμε τις ομάδες της Καλαμάτας και πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε κάτι από κοινού στην ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου, στο νότο. Να δούμε ποιοι είμαστε, να γνωριστούμε. Έτσι οδηγηθήκαμε στα Φωτογραφικά Απαντήματα στην Καρδαμύλη”.

Όπως σημειώνει η West Mani Frames σε κείμενό της στην έκθεση, “έχουμε σαν βάση τη δημιουργική φωτογραφία, εστιάζοντας κυρίως στη φωτογραφία δρόμου. Μας ενδιαφέρει το κομμάτι της εικόνας πέρα από τη ρεαλιστική καταγραφή και αναζητούμε τη μεταμόρφωση και την υπέρβαση. Προσπαθούμε να βρούμε το προσωπικό μας ύφος μέσα από την παρατήρηση και την τριβή με το μέσο και να δημιουργήσουμε ο καθένας τον δικό του φωτογραφικό κόσμο. Η συμμετοχή στην ομάδα είναι μια προσωπική εξελικτική διαδικασία για τον καθένα σε διάφορα επίπεδα και έχει ως βάση την αυτομόρφωση. Το φιλικό κλίμα και η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών βοηθάει στην έκφραση και την ανταλλαγή απόψεων, ώστε να εντοπίζει ο καθένας τις αδυναμίες του και να διευρύνει την αντίληψή του με στόχο την ανάπτυξη του φωτογραφικού του έργου”.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 31 Ιούλη από τις εφτά το απόγευμα μέχρι τις δέκα το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Στ.Μ.