Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 13:20

Ξεκινά η μεγάλη γιορτή της νεολαίας και της αλληλεγγύης

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Νέοι, μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι συναντιούνται από σήμερα, Παρασκευή 27 Ιούλη και για τρεις ημέρες στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και συμμετέχουν ενεργά στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του 10ου Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, το οποίο, μετά τη συμφορά στην Ανατολική Αττική, μετατρέπεται και σε μια διοργάνωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πληγέντες. Οι εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας θα ξεκινούσαν κανονικά χθες, αλλά λόγω του εθνικού πένθους άρχισαν το πρωί με γιόγκα δίπλα στη λίμνη του πάρκου. Το απόγευμα ξεκινούν οι συναυλίες, οι πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και φυσικά η συλλογή βοήθειας -και οικονομικής για όσους μπορούν- για τους πυροπαθείς…

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι μια διοργάνωση του οργανισμού νεολαίας και εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων, ενώ συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, καθώς επίσης συμμετέχει σειρά φορέων και συλλογικοτήτων.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στην Αττική “το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας μετατρέπεται σε εκδήλωση Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης προς τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, με σκοπό οι νέοι της πόλης μας, οι σύλλογοι και οι επίσημοι φορείς, να έχουν ένα σημείο αναφοράς για να δηλώσουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ συλλέγουμε: γάζες, betadine, fucidin, παιδικές πάνες, μωρομάντιλα, τρόφιμα μακράς συντηρήσεως (φρυγανιές, μπισκότα κ.α), ενώ θα υπάρχει και κουτί οικονομικής ενίσχυσης όπου τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν απευθείας στους πληγέντες.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους ιδιώτες, φορείς, συλλόγους, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία.

Σωματεία, σύλλογοι, φορείς, οργανώσεις που στηρίζουν την πρωτοβουλία:

Τμήμα Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, ΤΟΜΥ Μεσσηνίας, Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Παιδικά Χωριά SOS - Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας - Καλαμάτας, Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες -ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ Μεσσηνίας, Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μεσσηνίας, Ευ τόπος, Καλαμάτα 2030, Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Κέντρο Νέων Καλαμάτας, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Όμιλος αγωνιστικού μπριτζ καλαμάτας, Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, Πανελλήνιο Σωματείο Συμβούλων Νέων, Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, Φεστιβάλ Μηδέν, Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας +ΒΙΩΝΩ, Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, RADIKALA

Το πρόγραμμα συναυλιών του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 27 Ιουλίου:

Fundracar με Εισβολέα

Gobey & P-Gial

The Underdogs

Raxi city

Bfr TeamKlmt

Σάββατο 28 Ιουλίου:

Nightstalker

Mr.Booze

Under The Sun

Six ways from Monday

Κυριακή 29 Ιουλίου:

ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC

Μωρά στη Φωτιά

Βασίλης Ράλλης

The Hillbilly Helot & The F cktasticks

Πάνος Χαραλαμπόπουλος

 

Πρόγραμμα Παράλληλων Εκδηλώσεων

Παρασκευή 27 Ιουλίου:

09.00 – 11:00 YOGA δίπλα στη λίμνη

19.00 – 21:00 Δράση ενημέρωσης - ΤΟΜΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

19.30 – 20:30 Δράση για τα παιδιά - ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

19.30 – 20.30 Προβολή ενότητας “Daydream” - ΦΕΣΤΙΒΑΛ VIDEO-ART ΜΗΔΕΝ*

Σάββατο 28 Ιουλίου:

19.00 – 22:00 Τουρνουά μπάσκετ Α’ φάση

20.00 – 20:15 Χορευτική παρουσίαση “Ειρήνη, Αγάπη και Ενότητα” νέων από διαφορετικές χώρες μπροστά στην Κεντρική σκηνή

Κυριακή 29 Ιουλίου:

19.00 – 22:00 Τουρνουά μπάσκετ Β’ φάση

19.00 – 21:00 Δράσεις ενημέρωσης - ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

19.00 – 21:00 Προβολή τουριστικών και ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ*

20.00 – 20:15 Παρουσίαση από τη διεθνή ομάδα νέων “ArtiVistes” στην Κεντρική σκηνή

 

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

19.00 – 24:00 Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και χρημάτων για τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών της Αττικής

19.00 – 22:00 Παιδική γωνιά

19.00 – 22.00 Τοίχος Αναρρίχησης - ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

19.00 – 24.00 Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης - ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ +ΒΙΩΝΩ

19.00 – 22:00 Γκράφιτι

19.00 – 22.00 Πίστα για BMX/Dirt Bikes - BMXάδες (στο πλάτωμα πάνω από την αίθουσα του συλλόγου Κρητών)

19.00 – 24:00 Bazaar - Έκθεση χειροτεχνών

19.00 – 24:00 Γνωριμία με το Μπριτζ - ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΠΡΙΤΖ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

19.00 – 24:00 Έκθεση Στένσιλ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΠΑΡΟΒ

19.00 – 24:00 Έκθεση φωτογραφίας - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

19.00 – 24:00 Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τους πρόσφυγες - ACT

 

*όλες οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα του συλλόγου Κρητών

Ευχαριστούμε

-          την Περιφέρεια Πελοποννήσου/Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας που για ακόμα μία χρονιά στηρίζει το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ως συνδιοργανωτής

-          το Δήμο Καλαμάτας, το Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας «ο Ψηλορείτης» και το Γυμναστικό Όμιλο «Άθλος» για την παραχώρηση των χώρων.

-          τους χορηγούς μας: ΕΖΑ, pizza fan, Σουβλάκια «ο Τζίμης», ΒΙΕΤΝΑΜ, Ρούμπος, Ποτοποιία Καλλικούνης, ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Αριάδνη, the BASEMENT bike&street shop, Γκαζόζα, Tricky, Rodanthos, «Εικόνα, Φως, Ήχος», Memphis, Ελαστικά Γιαννούλης, Το σπίτι του Αγρότη, Bandapart recording studio, Σχολή οδηγών Κουφόγιωργας

-          τους υποστηρικτές μας: Alma Sport, Barberiko, Φραγγέας, Ginger, Λιακάκης Αγροκουλτούρα, Luna Lounge, ΜΑΜΡΑ, SMART gifts, ΧΑΡΜΑ παραδοσιακό εργαστήρι ζύμης-σφολιάτας, IRIS optics, Οπτικά Σινάπη

Τι είναι το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας:

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι μια διεθνής εθελοντική διοργάνωση με ελεύθερη είσοδο, την οποία διοργανώνει η Κ.Α.ΝΕ. και συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σύλλογοι, φορείς και ομάδες της πόλης μας.

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας έχει πάνω από 20 παράλληλες δραστηριότητες που συνδυάζουν τη νεανική δημιουργία, τη διαγενεακή συνεργασία και τη διατήρηση πολιτισμικής παράδοσης του νομού μας. Έτσι, θα παρουσιαστούν συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και νέους, προβολές ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και video-art, ζωγραφική, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικό περίπτερο. Επίσης θα δώσει βήμα σε νέους δημιουργούς, καλλιτέχνες και αθλητές και θα τους κινητοποιήσει να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες στο μέλλον και να προσφέρουν την ανάλογη αναγνώριση στον τόπο τους.

Σκοπός του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Σκοπός του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι να προωθήσει τη δημιουργικότητα των νέων μέσω πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του νομού Μεσσηνίας.

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που επιθυμεί:

Να δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο έκφρασης της δημιουργικότητας των νέων και να προσφέρει στο κοινό μαθησιακές ευκαιρίες αλλά και ευκαιρίες διασκέδασης.

-       Να προωθήσει την ενεργή συμμετοχή των νέων, την υγιή κοινωνικοποίησή τους και μέσω

αυτών την πρόληψη των παθογενειών της εποχής μας.

-       Να αναδείξει τον δημόσιο χώρο, ως χώρο συνάντησης, συνδημιουργίας και κοινωνικής ανάπτυξης.

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας εδώ και 10 χρόνια αποτελεί θεσμό για την πόλη, και έχει καταφέρει να κερδίσει μία αξιοσέβαστη θέση ανάμεσα στα νεανικά φεστιβάλ της Ευρώπης και προσελκύει πολλούς καλλιτέχνες και κοινό, όχι μόνο από την Καλαμάτα, αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ποικίλες δραστηριότητες και ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας συμβάλλουν στην προβολή της πόλης της Καλαμάτας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και βοηθούν στην ανάδειξη της πόλης μας ως ιδανικό τουριστικό προορισμό, τόσο λόγω της φυσικής της ομορφιάς, όσο και της έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας.

To 10o Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας που υλοποιήθηκε 27-30 Ιουλίου 2017, είχε μεγάλο αντίκτυπο για την πόλη της Καλαμάτας, συγκεντρώνοντας πάνω από 12.000 επισκέπτες, 200 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και λαμβάνοντας προβολής σε Αθηναϊκά ΜΜΕ, και στον ηλεκτρονικό τύπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό”.