Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 17:30

Γιατί και δεύτερη Γιορτή Σύκου στη Μεσσηνία;

Γιατί και δεύτερη Γιορτή Σύκου στη Μεσσηνία;

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΙΑ 
Δεν είναι μια γιορτή ανταγωνιστική στη Γιορτή Σύκου που γίνεται στον Πολύλοφο του Δήμου Μεσσήνης, τόνισε η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, αναφερόμενη στη καινούργια Γιορτή Σύκου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 25 Αυγούστου, στην Άνθεια του Δήμου Καλαμάτας. Η πρόεδρος της Φάρις ανέφερε ότι η Γιορτή Σύκου στον Άνθεια έχει σκοπό να επαναφέρει στους κατοίκους της περιοχής μνήμες από την αγροτική ζωή και την καλλιέργεια της συκιάς. Η γιορτή θα ξεκινήσει στις εννιά το βράδυ, στο προαύλιο του σχολείου της Άνθειας…

Η Γιορτή Σύκου της Άνθειας ήταν μια ιδέα του προέδρου του χωριού, Δημήτρη Φλέσσα, ο οποίος ανέφερε ότι την παρουσίασε στο δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα και στην πρόεδρο της Φάρις Αναστασία Μπελογιάννη, οι οποίοι και την υιοθέτησαν. Τόνισε ότι το σύκο είναι προϊόν της Μεσσηνίας και μπορεί κάθε περιοχή που το παράγει να διοργανώνει γιορτή, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπός της γιορτής είναι να τιμηθεί το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν, το οποίο τόνισε ότι στήριξε τη φτωχολογιά στο παρελθόν αλλά και να ενθαρρυνθούν οι νέοι που, όπως είπε, δειλά δειλά στρέφονται και πάλι προς τη συκοκαλλιέργεια.

Στη Γιορτή Σύκου της Άνθειας συμμετέχει ο Σύλλογος οι Φίλοι της Παράδοσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αριοχωρίου, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και άλλοι φορείς. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με σκοπό να απευθυνθεί κάλεσμα στον κόσμο να προσέλθει στη γιορτή, τους Φίλους της Παράδοσης εκπροσώπησε η Έφη Γεωργανά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αριοχωρίου ο Παντελής Καράμπελας και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, που σημείωσε ότι σεφ στη γιορτή θα αναδείξουν την αξία του σύκου στη μαγειρική ώστε να γνωρίσει ο κόσμος ότι το προϊόν αυτό δεν είναι μόνο για την παρασκευή γλυκών.

Στ.Μ.