Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 19:27

Οχτώ συγγραφείς στη Στούπα, την κοινότητα του αστυνομικού μυθιστορήματος!

Βασιλική Κατέρη και Παναγιώτης Γιαννουλέας Βασιλική Κατέρη και Παναγιώτης Γιαννουλέας

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ 9-11 ΝΟΕΜΒΡΗ 
Η κοινότητα του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος θα είναι η Στούπα της Μάνης το τριήμερο από τις 9 μέχρι τις 11 Νοέμβρη, αφού εκεί θα βρίσκονται τουλάχιστον οχτώ συγγραφείς του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους. Οι συγγραφείς θα λάβουν μέρος στο αφιέρωμα στο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο έχει διοργανώσει το Σωματείο για την Τέχνη και τον Πολιτισμό ΝΑΡΤΟΥΡΑ, σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και με τη συμμετοχή της Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη. Κάλεσμα στον κόσμο να επισκεφθεί τη Στούπα και να παρακολουθήσει το αφιέρωμα απεύθυναν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της ΝΑΡΤΟΥΡΑ Βασιλική Κατέρη και ο συγγραφέας Παναγιώτης Γιαννουλέας, από τη Στούπα, στέλεχος και της ΝΑΡΤΟΥΡΑ και της ΕΛΣΑΛ, δηλαδή και σύνδεσμος των δύο φορέων…

Η Βασιλική Κατέρη στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, σημείωσε ότι το αφιέρωμα περιλαμβάνει συζητήσεις με τους συγγραφείς, κληρώσεις βιβλίων, ξεναγήσεις στην περιοχή, μουσικές εκδηλώσεις και προβολή ταινίας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στην ταβέρνα “Διόνυσος”.

Ανακοίνωσε ότι οι συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο αφιέρωμα είναι οι Φίλιππος Φιλίππου, Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Γιάννης Ράγκος, Γιάννης Πανούσης, Ανδρέας Αποστολίδης, Παναγιώτης Γιαννουλέας και Δημήτρης Σίμος και πως η παρουσίαση θα γίνει από τον δημοσιογράφο Θανάση Παντέ.
Το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί, συνέχισε η Βασιλική Κατέρη, θα γίνουν οι ξεναγήσεις για τις οποίες υπεύθυνες είναι οι Κατερίνα Εξαρχουλέα–Γεωργιλέα και Μαρία Θεοδωρακέα. Το αφιέρωμα την Παρασκευή και το Σάββατο θα ξεκινήσει στις 7:30 το βράδυ, ενώ την Κυριακή στις εφτά το βράδυ θα προβληθεί, με την ευγενική παραχώρηση της Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, η ταινία «Ο άνθρωπος του τραίνου» (1958) σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο του Γιάννη Μαρή.

Τέλος η Βασιλική Κατέρη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση του αφιερώματος τον συγγραφέα Παναγιώτη Γιαννουλέα, που είναι μέλος και της ΝΑΡΤΟΥΡΑ και της ΕΛΣΑΛ και ο οποίος, όπως σημείωσε, έφερε την ιδέα για αυτή την σημαντική εκδήλωση.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γιαννουλέας σημείωσε ότι ίσως θα είναι η πρώτη φορά που σε μια περιοχή της Μεσσηνίας θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και θα συζητήσουν με το κοινό τόσοι πολλοί καταξιωμένοι συγγραφείς, δείχνοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση.

Αναφερόμενος στην ΕΛΣΑΛ σημείωσε ότι ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό τη διάδοση του αστυνομικού μυθιστορήματος και την ενθάρρυνση των συγγραφέων που γράφουν αστυνομικά μυθιστορήματα. Είπε ο Παναγιώτης Γιαννουλέας ότι η Λέσχη έχει σήμερα 43 μέλη, καταξιωμένα και σημαντικά.

Αναφερόμενος γενικότερα στο αστυνομικό μυθιστόρημα ανέφερε ότι στην Ελλάδα ο θεμελιωτής του ήταν ο Γιάννης Μαρής, που έγραψε περισσότερες από 50 ιστορίες. Όμως, συνέχισε ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 το αστυνομικό μυθιστόρημα μπήκε σε μια πορεία κάμψης ώστε τα τελευταία χρόνια γνωρίζει και πάλι σημαντική άνθηση. Είπε μάλιστα ότι σήμερα οι Έλληνες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, δεν υστερούν σε σχέση με συναδέλφους τους από το εξωτερικό και τόνισε ότι η φήμη τους θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν υποστηριζόταν η μετάφραση του έργου τους.

Στ.Μ.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Friday, 9 November 2018

19:30

Πάνελ: Φίλιππος Φιλίππου, Άννα Ιορδανίδου, Γιάννης Ράγκος | Συντονιστής: Θανάσης Παντές

21:00

Ζωντανή Μουσική

Saturday, 10 November 2018

11:00-13:00

Ξενάγηση στη γύρω περιοχή

19:30

Πάνελ: Γιάννης Πανούσης, Ανδρέας Αποστολίδης, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Δημήτρης Σίμος | Συντονιστής: Θανάσης Παντές

Sunday, 11 November 2018

11:00-13:00

Ξενάγηση στη γύρω περιοχή

19:00-20:34

Κινηματογραφική Προβολή Ταινίας Μυστηρίου