Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 23:13

Σαϊτοπόλεμος την Κυριακή στη Μεσσήνη και τη Δευτέρα στην Εύα

Σαϊτοπόλεμος την Κυριακή στη Μεσσήνη και τη Δευτέρα στην Εύα

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Ζωντανό κρατιέται και φέτος το έθιμο του σαϊτοπολέμου στη Μεσσήνη και στην Εύα. Στη Μεσσήνη ο σαϊτοπόλεμος θα γίνει την Κυριακή στις εφτά το απόγευμα στα Μπεζεστένια και στην Εύα τη Δευτέρα στις έξι το απόγευμα στο γήπεδο…

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Μεσσήνης, “έξι μπουλούκια στη Μεσσήνη και ένα στην Εύα είναι ήδη πανέτοιμα να προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα. Στο Σαϊτοπόλεμο της Μεσσήνης συμμετέχουν τα μπουλούκια: «Οι επαναστάτες» με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Γεωργούλια, οι «Μπαρουτοκαπνισμένοι» με καπετάνιο τον Τάκη Γέρουλα, «Οι απελευθερωτές» με καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο, «Τα παλικάρια του Μοριά» με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Τάπαρη, το μπουλούκι του  Σταύρου Φαρμάκη και το μπουλούκι του Μάκη Κουφόγιαννη.

Στην Εύα το έθιμο που θα αναβιώσει το μπουλούκι του Παναγιώτη Σταθακόπουλου, συνοδεύεται από το «Κάψιμο του Ιούδα». Το ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είναι γεμάτο με εκρηκτικά ανατινάζεται εντυπωσιακά συμβολίζοντας την καταστροφή του προδότη και την ήττα του κακού από το καλό.

Η εκδήλωση στη Μεσσήνη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Πάσχα, στα Μπεζεστένια στις 7 το απόγευμα και στην Εύα τη Δευτέρα του Πάσχα, στο γήπεδο του χωριού στις 6 το απόγευμα.  

Το έθιμο του Σαϊτοπόλεμου φέρεται να προήλθε από την χρησιμοποίηση των σαϊτών από τους Έλληνες στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων”.