Παρασκευή, 10 Μαϊος 2019 15:53

Γιατί είναι σημαντικό να πάμε τα παιδιά στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου

Γιώτα Βασιλειάδη, Δημήτρης Σαρρής, Λέττα Πετρουλάκη, Ελευθερία Κυριακοπούλου Γιώτα Βασιλειάδη, Δημήτρης Σαρρής, Λέττα Πετρουλάκη, Ελευθερία Κυριακοπούλου

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  
Την Κυριακή 12 Μάη, στις 9:30 το πρωί, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, θα ανοίξει η αυλαία του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας. Είμαι μια διοργάνωση σημαντική και σπουδαία από πολλές απόψεις, κυρίως όμως για τα παιδιά. Ο ψηφιακός κόσμος αποξενώνει τα παιδιά από τον πραγματικό όμως το κουκλοθέατρο έρχεται με έναν μαγικό τρόπο να τα ξαναβάλει στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Δημήτρης Σαρρής, είναι μεγάλη ευκαιρία για τους γονείς και τα σχολεία να πάνε τα παιδιά να παρακολουθήσουν παραστάσεις του Φεστιβάλ. Αυτά ειπώθηκαν κατά την παρουσίαση του προγράμματος του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, που φυσικά διοργανώνεται από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας…

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής, Λέττα Πετρουλάκη, το Φεστιβάλ ξεκινάει την Κυριακή 12 Μάη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Μάη, με πολλές παραστάσεις σε δύο αίθουσες, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου και στη Φιλαρμονική.

“Θα παρουσιαστούν 47 θεατρικές παραστάσεις κουκλοθέατρο, 20 θίασοι, οι 18 είναι ξένοι, με 48 κουκλοπαίχτες. Έλληνες και ξένους, από την Ιταλία και την Ισπανία. Θα παρουσιαστούν πάρα πολλά είδη θεατρικής κούκλας, πάρα πολλές καινούργιες τεχνικές” σημείωσε η Λέττα Πετρουλάκη.

Τόνισε ακόμη η ίδια ότι η προετοιμασία του Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει από τον Γενάρη, “έχουν καταναλωθεί ατελείωτες ώρες δουλειάς. Δουλεύουν μόνο εθελοντές, δεν έχει τη στήριξη από επαγγελματίες. Μοναδικό όπλο η αγάπη μας για τον πολιτισμό όταν αυτός αφορά στα παιδιά και στους νέους της πόλης μας”.

Εκτός από τις παραστάσεις όμως θα γίνουν και πολλά εργαστήρια και σεμινάρια και για παιδιά και για ενήλικες. Επί πλέον θα γίνουν τρία θεατρικά δρώμενα, το πρώτο την Κυριακή, μια μεγάλη διαδραστική θεατρική παράσταση σαν θέατρο δρόμου, η οποία θα ξεκινήσει από το ΔΗΠΕΘΕΚ και θα μεταβεί στην κεντρική πλατεία. Το δεύτερο δρώμενο είναι μια παράσταση ανοιχτού χώρου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην κεντρική πλατεία. Το τρίτο είναι η μεγάλη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί το άλλο Σάββατο και θα συνδυαστεί και με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Ο εκπρόσωπος της εκπαίδευσης, Δημήτρης Σαρρής, σημείωσε από την πλευρά του για τη σημασία του κουκλοθέατρου: “Το κουκλοθέατρο, που είναι μια πανάρχαια κατά τα άλλα τέχνη, ξαφνικά πρέπει να το δούμε με άλλο μάτι. Γιατί τα παιδιά μας σήμερα -οι γονείς το ξέρουν πολύ καλά- αντιμετωπίζουν καινούργιας μορφής προβλήματα, χάνουν συνεχώς την επαφή τους από τον τρισδιάστατο πραγματικό κόσμο μέσα από τον τρισδιάστατο ψηφιακό κόσμο. Το μυαλό τους αποκτά άλλες προσλαμβάνουσες και το κουκλοθέατρο ξαφνικά, σαν να έρχεται από το πουθενά δίνει μια καινούργια δυναμική στον παιδαγωγό και στον γονέα για να μάθει το παιδί τον κόσμο. Διεθνώς το κουκλοθέατρο θεωρείται εκπαιδευτικό μέσο αιχμής για την ανάπτυξη των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης, μα όλων. Ακόμη και η απλή θέαση της παράστασης αλλάζει τον κόσμο του παιδιού, δίνει νέα δυναμική στο μυαλό και στη ψυχοκινητικές του δυνατότητες για να δει τον κόσμο”.  

Ο Δημήτρης Σαρρής, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου συνδέεται με τη μουσειοπαιδαγωγική, στο πλαίσιο μιας καλής συνεργασίας που υπάρχει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει και μια ηλεκτρονική έκδοση με μουσειοκούκλες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαρρής τόνισε ότι “το κουκλοθέατρο είναι μέσο που δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε και απεύθυνε κάλεσμα στους γονείς και στα σχολεία για να παρακολουθήσουν τα παιδιά παραστάσεις του Φεστιβάλ.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε η υπάλληλος Ελευθερία Κυριακοπούλου και τη Φάρις του Δήμου Καλαμάτας ο πρόεδρός της Γιάννης Δούζης.

Επίσης το μέλος του Δ.Σ. της Πειραματικής Σκηνής, εθελόντρια της διοργάνωσης και κουκλοπαίχτρια, Γιώτα Βασιλειάδη, αναφέρθηκε στη μεγάλη βοήθεια των εθελοντών, υπογραμμίζοντας ότι προσφέρουν μεγάλο έργο θυσιάζοντας την προσωπικό τους χρόνο.

Το πρόγραμμα του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου ΕΔΩ

Στ.Μ.