Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 13:23

Λόφος Στούπας: 2ο Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου

Λόφος Στούπας: 2ο Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου

Το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου (28,29&30/06) θα πραγματοποιηθεί στη Στούπα της Δυτικής Μάνης το 2ο  Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου (Beaufort), που συνδιοργανώνουν και φέτος το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας...

Πρόκειται για ένα  αρκετά καινοτόμο φεστιβάλ ήπιων δράσεων, με επίκεντρο τον ιστορικό λόφο της Στούπας, τον λόφο των Ιπποτών του Κάστρου Λεύκτρου -ή αλλιώς Beaufort- όπου ανάμεσα στα απομεινάρια του φράγκικου οχυρωματικού κάστρου, η ιστορία αναδύεται μέσα από έναν πρωτότυπο συνδυασμό Τέχνης και Φύσης. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις τόσο επάνω στον λόφο, αλλά και στην παραλία της Στούπας. 


Περιγραφή
Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ ολόκληρος ο λόφος θα μετατραπεί σε ένα υπαίθριο εργαστήρι Τέχνης, πάντοτε με τον απαιτούμενο σεβασμό προς στον χώρο και το φυσικό περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και για συγκεκριμένες ώρες, πάνω και γύρω από τον λόφο, καλλιτέχνες θα δημιουργούν εμπνεόμενοι από τη φύση και τη θέα αλλά και από την ιστορία του λόφου. Θα υπάρχουν, δηλαδή, σκορπισμένοι στο χώρο ζωγράφοι με τα σύνεργα ζωγραφικής τους, μουσικοί που θα παίζουν τα μουσικά τους όργανα αυτοσχεδιάζοντας, τραγουδιστές, θα γίνονται απαγγελίες, performances και πολλά άλλα δρώμενα.  Η συμμετοχή του ενός καλλιτέχνη θα λειτουργεί επικουρικά στο έργο του άλλου.

Παράλληλα με τα Εργαστήρια Καλλιτεχνικής Έκφρασης που θα λαμβάνουν χώρα όλες τις ώρες της λειτουργίας του λόφου, θα υπάρχουν προγραμματισμένες δράσεις επάνω στον λόφο.Επιπλέον, οι "ΣυνΟμιλίες" για την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μουσική κ.ά., υπό τη σκιά της μεγάλης ελιάς στην κορυφή του λόφου, αφορούν μια ανοιχτή για όλους παρέα καλλιτεχνών και φιλότεχνων που θα αναπτύξουν θέματα, ανταλλάσσοντας γνώσεις και απόψεις πάνω σε πεδία της Τέχνης.  

Τα εικαστικά έργα που θα δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα εκτίθενται για το ευρύ κοινό, σε επαγγελματικούς χώρους της περιοχής, λ.χ. ταβέρνες, ξενοδοχεία, κλπ., εμπλέκοντας έτσι άμεσα με τη συμμετοχή τους αυτή, όλον τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο.

Επιπλέον, δράσεις στην παραλιακή ζώνη της Στούπας θα ξεκινούν από αργά το απόγευμα, μετά το πέρας των ωρών λειτουργίας του λόφου, και οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Όπως τονίζεται από τους διοργανωτές, η προσέλευση στο λόφο θα είναι μεν ελεύθερη προς όλους, αλλά ελεγχόμενη, καθώς, η τήρηση και η συμμόρφωση των κανόνων ασφαλείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή διεξαγωγή του Φεστιβάλ (απαγόρευση καπνίσματος, ρίψης απορριμμάτων, προσέγγισης επικίνδυνων τμημάτων του κάστρου). Την ευθύνη, πάντως, για την ανάβαση, παραμονή και κατάβαση του λόφου φέρει αποκλειστικά ο καθένας προσωπικά!

Για περισσότερες πληροφορίες, στον σύνδεσμο: https://www.facebook.com/events/469537560499110/