Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 03:05

Ηλίας Μαμαλάκης: Γίνετε οι Μεσσήνιοι πρεσβευτές της Μεσσηνίας, βάλτε το σύκο στις ταβέρνες σας

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάσης Αναστασόπουλος, η μεγάλη νικήτρια του Διαγωνισμού Μαγερικής και Ζαχαροπλαστικής με πρωταγωνιστή το Σύκο Βασιλική Πουλέα, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο σεφ του "Elite City Resort" Δημήτρης Καρράς και οι συνεργάτες του μάγειροι Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάσης Αναστασόπουλος, η μεγάλη νικήτρια του Διαγωνισμού Μαγερικής και Ζαχαροπλαστικής με πρωταγωνιστή το Σύκο Βασιλική Πουλέα, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο σεφ του "Elite City Resort" Δημήτρης Καρράς και οι συνεργάτες του μάγειροι

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟ ΣΥΚΟ
“Γίνετε πρεσβευτές της Μεσσηνίας” ήταν η συμβουλή που έδωσε ο πιο αγαπητός μάγειρας της χώρας, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος ήταν ο προσκεκλημένος και το τιμώμενο πρόσωπο του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου “Ο Άγιος Δημήτριος” κατά τον Διαγωνισμό Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής με πρωταγωνιστή το Σύκο, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 24 Ιούλη, στο “Elite City Resort” στην Καλαμάτα. Πρότεινε μάλιστα σε κάθε εστιατόριο της Μεσσηνίας να υπάρχουν δύο ή τρία πιάτα με σύκο. “Αν δεν προβάλλετε εσείς το σύκο, που το παράγετε, ποιος άλλος θα το κάνει;” διερωτήθηκε και παρατήρησε ότι είναι γενικό φαινόμενο οι περιοχές που παράγουν εξαιρετικά προϊόντα να μην τα χρησιμοποιούν ιδιαίτερα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη Χίο δεν πολυχρησιμοποιείται η μαστίχα ή το ίδιο γίνεται στην Κοζάνη με τον κρόκο…

Ο Διαγωνισμός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής με πρωταγωνιστή τον Σύκο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένος, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο πολύπειρος Ηλίας Μαμαλάκης αλλά και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Παναγιώτης “Γαστροναύτης” Παπανικολόπουλος. Τόνισαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πιάτων που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό ήταν υψηλού επιπέδου, μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στον ανταγωνισμό. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάση Αναστασόπουλο και ακολούθως χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Χρυσή Λιάππα και ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ Γιώργος Αγγελόπουλος, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η συνεταιριστική οργάνωση που εκπροσωπεί έχει ετοιμάσει και υποβάλει εδώ και δύο χρόνια τεκμηριωμένη τεχνοοικονομική μελέτη για την αναδιάρθρωση των συκεώνων και αναμένει την ανταπόκριση της πολιτείας. Όπως άφησε να εννοηθεί, η παραγωγή  είναι μικρότερη από τη ζήτηση και αυτό είναι επικίνδυνο γιατί οι αγορές εφόσον δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους θα απευθυνθούν σε άλλες χώρες που παράγουν σύκα εγκαταλείποντας τη δική μας. 


Το πιάτο που κέρδισε το πρώτο βραβείο

Ο Παναγιώτης “Γαστροναύτης” Παπανικολόπουλος ανέφερε ότι είναι ο 7ος Διαγωνισμός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής με πρωταγωνιστή το Σύκο και πως οι συνταγές που έχουν παρουσιαστεί και ξεχωρίζουν θα μπουν σε έναν κατάλογο από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου με σκοπό στο μέλλον να εκδοθούν σε βιβλίο. 

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μίλησε για τα βιβλία του, το “Τρώμε και ομορφαίνουμε”, που έχει γράψει με τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα και το “Η μύρτις και η μελόπιτα”. Στη συνέχεια έφτιαξε δύο σαλάτες με σύκο και συγκεκριμένα σαλάτα φακής με πάστα σύκου και πορτοκαλοσαλάτα με συκόπαστα. 

Στ.Μ.


Ο Ηλίας Μαμαλάκης με τον Παναγιώτη "Γαστροναύτη" Παπανικολόπουλο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Με 28 πιάτα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν υψηλού επιπέδου, πρωτότυπα και δύσκολα, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 25/07/2019 στο “Elite City Resort”, ο Διαγωνισμός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής με πρωταγωνιστή το Σύκο και με προσκεκλημένο και τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Ηλία Μαμαλάκη. 

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούνταν από τον ίδιο τον κ. Ηλία Μαλαπάνη και την ομάδα των μαγείρων του “Elite City Resort” υπό τον σεφ Δημήτρη Καρρά. 

Το πρώτο βραβείο κέρδισε, μαζί με δώρο σκεύη και εξαρτήματα κουζίνας από την εταιρία NAVA, αξίας 400 ευρώ, η Βασιλική Πουλέα. Είχε φτιάξει ψητό χοιρινό ρολό με πατάτες. Το χοιρινό ήταν γεμιστό με σύκο. Όπως ανέφερε ο Ηλίας Μαμαλάκης, ήταν από τα πιο ωραία φαγητά που έχει δοκιμάσει στη ζωή του! Πρόσθεσε ότι ήταν πιάτο που μπορούσε να σταθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο για το άψογο δέσιμο της γεύσης του ψητού με τη γλυκύτητα του σύκου. 

Το δεύτερο βραβείο, μαζί με δώρο ένα tablet, προσφορά του βιβλιοπωλείου “Βιβλιόπολις - Δήμητρα Δημοπούλου” από την Καλαμάτα, κέρδισε η Ευσταθία Χαραλαμποπούλου-Καρούτζου, η οποία είχε φτιάξει τρουφάκια με σύκο και χαρούπι. 

Το τρίτο βραβείο, μαζί με δώρο μια κουζινομηχανή, προσφορά του Κώστα Βασιλειάδη, υπεύθυνου της ταβέρνας που λατρεύει πολύς κόσμος νοτιοδυτικά του Βιοτεχνικού Πάρκου, κέρδισε η Μαρία Γιαννακοπούλου. Είχε παρασκευάσει μια τάρτα σύκου, ένα “εναλλακτικό τσιζ κέικ” με συκόκρεμα, τυρί και σάλτσα όπως ανέφερε ο Ηλίας Μαμαλάκης

Απονεμήθηκε βραβείο και στο πιο ξεχωριστό πιάτο, κατά την κρίση της επιτροπής, σε ό,τι αφορά την εμφάνιση. Το συγκεκριμένο βραβείο, μαζί με δώρο ένα κουζινάκι, προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου, διοργανωτή του Διαγωνισμού, κέρδισε ο Κώστας Τσορώνης που είχε φτιάξει κρύα σούπα με τομάτα, παντζάρι, και σύκο. Ήταν μια συνταγή βασισμένη στην Ισπανική σούπα “Σαλμορέχο”. 

Ο Διαγωνισμός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής με πρωταγωνιστή το Σύκο είναι εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου “Ο Άγιος Δημήτριος” και εντάσσεται στο πλαίσιο των Μεσσηνιακών Ημερών Σύκου, οι οποίες θα συνεχιστούν με το Street Food Festival, που θα πραγματοποιηθεί στον Πολύλοφο στις 3 Αυγούστου 2019 και θα κορυφωθούν και φέτος αργότερα τον Αύγουστο, στις 18 του μήνα, με την 18η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο.


Ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ Γιώργος Αγγελόπουλος με τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάση Αναστασόπουλο

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολυλόφου «Ο Άγιος Δημήτριος» εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του σε όλες τις συμμετέχουσες και όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, καθώς επίσης ευχαριστεί τους φορείς της αυτοδιοίκησης για την υποστήριξή τους, τους υπόλοιπους συνεταιριστικούς και παραγωγικούς φορείς για την αρωγή τους και όλους τους χορηγούς των εκδηλώσεων των Μεσσηνιακών Ημερών Σύκου.