Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 02:55

Το «Festival Μηδέν» στο επίκεντρο διεθνούς φεστιβάλ βιντεοτέχνης στη Σουηδία

Το «Festival Μηδέν» στο επίκεντρο διεθνούς φεστιβάλ βιντεοτέχνης στη Σουηδία

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο διεθνούς φεστιβάλ βιντεοτέχνης, που ξεκινά μεθαύριο στη Σουηδία, θα βρίσκεται το καλαματιανό «Festival Μηδέν». Οι επιμελητές του, Γιούλα Παπαδοπούλου και Γιώργος Δημητρακόπουλος, έχουν προσκληθεί στη Σουηδία και ήδη η κρατική ραδιοφωνία της σκανδιναβικής χώρας έχει κλείσει ραντεβού μαζί τους για συνέντευξη.

Η Ελλάδα της κρίσης και των κοινωνικών εντάσεων είναι θέμα που απασχολεί τους καλλιτέχνες και γενικά τους πολίτες άλλων χωρών. Γι’ αυτό απευθύνθηκε ειδική πρόσκληση στους επιμελητές του «Festival Μηδέν», που μέσα από την τέχνη τους και τις συνεντεύξεις που θα δώσουν, καλούνται να παρουσιάσουν αυτό που νιώθουν ότι συμβαίνει στους Έλληνες.
Ειδικότερα, το «Festival Μηδέν» προσκλήθηκε να παρουσιάσει μια ειδική ενότητα ελληνικής βιντεοτέχνης στο διεθνές φεστιβάλ Art:screen, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Örebro της Σουηδίας, 5-7 Οκτωβρίου.
Στο φετινό Art:screen έχουν επίσης προσκληθεί να παρουσιάσουν ενότητες βιντεοτέχνης επιμελητές και φεστιβάλ από ΗΠΑ, Νορβηγία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νιγηρία, Ρωσία, Παλαιστίνη και Αίγυπτο. Η διοργάνωση αποτελεί μια πλατφόρμα συνάντησης σημαντικών φεστιβάλ βιντεοτέχνης από όλο τον κόσμο, που πραγματοποιείται σε διετή βάση από το 2008. Το Festival Μηδέν θα παρευρίσκεται στη φετινή διοργάνωση με τους επιμελητές του.
Η ενότητα του Festival Μηδέν που ανοίγει τις προβολές του Art:screen στις 5 Οκτωβρίου, έχει τίτλο «In Case Of Emergency, Break Glass» και παρουσιάζει συνολικά 11 βίντεο Ελλήνων καλλιτεχνών/ομάδων, σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου και Γιώργου Δημητρακόπουλου.
Ξεκινώντας από έναν απροσδιόριστο σουρεαλιστικό κόσμο, όπου σε έναν παράξενα ευτυχισμένο τόπο ένα «υπέροχο τέρας γίνεται αντικείμενο λατρείας και εκμετάλλευσης», το πρόγραμμα μας οδηγεί σταδιακά, μέσα από μεταφορές, συμβολισμούς, καλλιτεχνικές/φανταστικές/ιστορικές αναφορές και ανατροπές, σε ένα συγκεκριμένο μέρος: τη σύγχρονη Ελλάδα.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ομάδες: NOMINT, Νίκος Γιαβρόπουλος, Πόλυ Κοκκινιά, Μαίρη Ζυγούρη, Γιούλα Παπαδοπούλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Τζαμουράνης, Ανδρέας Σάββα, Γιώργος Μαραζιώτης, Βασίλης Μπαλάσκας, Ανδρέας Σιτορέγκο.