Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 11:17

Ο εθνικός ήρωας της Κούβας που είχε πάθος για την Ελλάδα - Η Καλαμάτα που στηρίζει τον κουβανικό λαό

Στο βήμα η Πρέσβειρα της Κούβας Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκεζ (δεξιά) με τη διερμηνέα της Στο βήμα η Πρέσβειρα της Κούβας Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκεζ (δεξιά) με τη διερμηνέα της

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ 
Διπλό περιεχόμενο είχε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πανεπιστήμιο, στο κεντρικό αμφιθέατρο στον Αντικάλαμο, για την παρουσίαση του βιβλίου του Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες, για τον Χοσέ Μαρτί (“Ο Χοσέ Μαρτί και το Ελληνικό στοιχείο”), εθνικό ήρωα της Κούβας στα τέλη του 19ου αιώνα, ο οποίος έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα…

Από τη μια το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το συγγραφικό και ποιητικό έργο του Χοσέ Μαρτί, που είναι από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, καθώς και για την επαναστατική του δράση. Από την άλλη κόσμος που προσήλθε στην εκδήλωση υπογράμμισε ότι η στήριξη στον κουβανικό λαό, που περνά μια σκληρή περίοδο από το απάνθρωπο εμπάργκο των Αμερικανών, πρέπει να ενταθεί. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνοκουβανικής Φιλίας Καλαμάτας, Ανδρέα Χαϊκάλη, ότι η βοήθεια που συγκέντρωσαν πολίτες της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, για τη στήριξη Νοσοκομείου της Κούβας, συναντά μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να αποσταλεί στη χώρα, λόγω εμποδίων που βάζει ο αμερικανικός αποκλεισμός.


Η διερμηνέας και ο συγγραφέας Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες, ο αντιπρύτανης Γιώργος Ανδρειωμένος, ο κοσμήτορας Δημήτρης Πετρόπουλος

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Πρέσβειρας της Κούβας στην Ελλάδα, Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκεζ, η οποία έκανε χαιρετισμό, με τον οποίο αναφέρθηκε στον Χοσέ Μαρτί και το έργο του, περιέγραψε το βιογραφικό του συγγραφέα του βιβλίου Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες, ο οποίος είναι πρόξενος και σύμβουλος της Πρεσβείας, ενώ ευχαρίστησε θερμά την Καλαμάτα και τους καλαματιανούς για την αγάπη τους προς την Κούβα, τον κουβανικό λαό και τη στήριξή τους. 


Στο βήμα ο Γιώργος Ανδρειωμένος

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και σύντομο χαιρετισμό από τον Δημήτρη Πετρόπουλο, κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πως επηρέασε η Ελληνική Επανάσταση τον Χοσέ Μαρτί όσον αφορά την επανάσταση για την εθνική ανεξαρτησία της Κούβας από την ισπανική αποικιοκρατία αλλά και για το πως θα έπρεπε να προβληματίζει η συνεχής επανάσταση του κουβανικού λαού σήμερα τον ελληνικό λαό. 

Ακολούθως ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργος Ανδρειωμένος, παρουσίασε τη ζωή και το πνευματικό έργο του Χοσέ Μαρτί, το οποίο ήταν ταυτισμένο με τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία της Κούβας και γενικότερα των χωρών της Λατινικής Αμερικής. 

Εισήγηση έκανε ακόμη ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων “Τόπος” Βαγγέλης Γεωργάκης. 


Στο βήμα ο Δημήτρης Πετρόπουλος

Ο συγγραφέας Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες σημείωσε ότι το βιβλίο είναι αποτέλεσμα εντατικής μελέτης και έρευνας και αποτελεί έκφραση ευχαριστιών του κουβανικού λαού προς τον ελληνικό λαό, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

Σημείωσε ο συγγραφέας μεταξύ άλλων ότι ο Χοσέ Μαρτί δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, ωστόσο έκανε σπουδές στην ελληνική γραμματεία, ενώ στο έργο του κάνει πολλές αναφορές στη χώρα και σε προσωπικότητες της Ελλάδας, όπως επίσης είχε μεταφράσει έργα Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών, όπως του Ανακρέοντα. 

Ο Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες τόνισε επίσης ότι ο Χοσέ Μαρτί εμπνεύστηκε από τους αγώνες των Ελλήνων το 1821 για τον αγώνα της ανεξαρτησίας της Κούβας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν δηλώσεις, μεταξύ άλλων, από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας Δημήτρη Οικονομάκο, τον επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου Θανάση Πετράκο. 
Στ.Μ.