Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 10:47

Μυσταγωγία στο Ακριτοχώρι

Χριστίνα Καραλέκα-Ντονά, Νίκος Κατσρός, Γιάννης Τυπάλδος Χριστίνα Καραλέκα-Ντονά, Νίκος Κατσρός, Γιάννης Τυπάλδος

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ
Μια μυσταγωγία ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο φιλόξενο Ακριτοχώρι, του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Οι πολλοί επισκέπτες άκουσαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα από ειδικούς, για τις παραδοσιακές καλλιέργειες, τα μεταλλαγμένα, τα αυθεντικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τον πλούτο της ελληνικής φύσης, την οικιακή κομποστοποίηση. Είχαν την ευκαιρία να πάρουν παραδοσιακούς σπόρους που προσέφεραν οι «ανώνυμοι σποροφύλακες», ενώ, στη συνέχεια, δοκίμασαν τα παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής, που παρασκεύασαν οι ίδιες οι γυναίκες του Ακριτοχωρίου. Επιπλέον, πριν ξεκινήσουν όλα αυτά, ο κόσμος παρακολούθησε την αναβίωση της γουρνοσφαξιάς και μετά, βέβαια, δοκίμασε γουρουνόπουλο στα κάρβουνα, αλλά και τσιγαρίδα!

Οι ομιλίες για την παραδοσιακή καλλιέργεια έγιναν στο καφενείο του χωριού. Πρώτος μίλησε ο σκηνοθέτης, Γιάννης Τυπάλδος, όχι ως ειδικός, αλλά ως ένας άνθρωπος που νοσταλγεί την αυθεντικότητα των αγροτικών προϊόντων και την αξέχαστη γεύση τους, νοσταλγεί δηλαδή τον πολιτισμό της ελληνικής υπαίθρου, ένα θέμα με πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις.
Ακολούθησε ο Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και διευθυντής σπουδών διατροφολογίας στο New York College, o οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες βλάβες που έχει προκαλέσει η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, στην ποιότητα της γης, των προϊόντων, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Ο οικολόγος Γιάννης Σχίζας μίλησε για τη μεγάλη υπεροχή των οικολογικών προϊόντων, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, παρουσίασε στοιχεία μεγάλης έρευνας που έχει πραγματοποιήσει, η οποία αναδεικνύει την Κορωνέικη ποικιλία της ελιάς ως μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως από άποψη περιεκτικότητας σε υγειοπροστατευτικές ουσίες.
Έγινε, επίσης, εισήγηση για τις παραδοσιακές γουρνοσφαγές από τη φιλόλογο Πόπη Μάραντου, ενώ η Χριστίνα Καραλέκα-Ντονά, από το Πελίτι, παρουσίασε τη φυσική καλλιέργεια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί ο άνθρωπος χωρίς φάρμακα να παράγει εξαιρετικά προϊόντα και να ξανακερδίσει τη γεύση και την ποιότητα. Στο κέντρο της εισήγησής της ήταν η αυτάρκεια, την οποία μπορούμε να πετύχουμε, χωρίς οικονομικό κόστος και τις συνέπειες που προκαλεί η καλλιέργεια με διάφορες ουσίες. Επίσης, από τους «ανώνυμους σποροφύλακες» και το πρόγραμμα «Rethink», μίλησε η Μυρτώ Φοίφα, που επικέντρωσε στην οικιακή κομποστοποίηση, από την οποία μπορεί να βγει, καθόλου βλαβερό, βελτιωτικό εδάφους. Τέλος, χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ακριτοχωρίου, Βαγγέλης Τσώνης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καταγόμενος από την περιοχή δημοσιογράφος, Πέτρος Τσώνης.
Αμέσως μετά, στρώθηκε ο εκπληκτικός μπουφές που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού, και ο οποίος περιείχε από εκλεκτές ζυμαρένιες μπουκιές και πίτες μέχρι διάφορα μαγειρευτά φαγητά.
Στ.Μ.