Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 13:41

Άλλη προσέγγιση: Ο Ιμπραήμ απέτυχε οικτρά στην Πελοπόννησο λόγω της στρατηγικής ευφυίας των Ελλήνων

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  
Σε αντίθεση με όσα γράφουν και διδάσκουν ιστορικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές, ο Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής, Μελέτης Μελετόπουλος  (δρ του Πανεπιστημίου Γενεύης και του Πανεπιστημίου Αθηνών), σε ομιλία του χθες στην Καλαμάτα, προσκεκλημένος Μανιάτικων Συλλόγων, τόνισε ότι ο Ιμπραήμ όχι μόνο δεν κατέστειλε την Επανάσταση στην Πελοπόννησο αλλά υπέστη αλλεπάλληλες και τεράστιες ήττες από τις πολύ μικρότερες επαναστατικές δυνάμεις. Είπε ότι οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις νίκησαν το πανίσχυρο στρατό του Ιμπραήμ, διότι οι Έλληνες διαχρονικά υπερτερούν σε στρατηγική ευφυΐα, η οποία σημείωσε ότι συνδέεται με την ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Υποστήριξε όμως ότι αυτές οι νίκες  παρασιωπούνται για να παρερμηνευτεί, όπως είπε, το “αδιαπραγμάτευτο” μήνυμα του ‘21, που είναι, συνέχισε, ότι οι Έλληνες κέρδισαν οι ίδιοι με το αίμα και τον αγώνα τους την ελευθερία τους και δεν τους την παραχώρησαν ξένες δυνάμεις με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου…

Ο κ. Μελετόπουλος έκανε την ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Το θέμα της ήταν η Μάχη στη Βέργα, η Μάχη στο Δυρό και η Μάχη στον Πολυάραβο, για την οποία μίλησε εκτενέστερα, υπογραμμίζοντας ότι ήταν και η πιο σημαντική, με τεράστιες απώλειες για το στρατό του Ιμπραήμ. Αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων μαχών στην Πελοπόννησο, στις οποίες επίσης ο στρατός του Ιμπραήμ υπέστη ήττα και διερωτήθηκε με όλες αυτές τις “οικτρές αποτυχίες” πως μπορούν ιστορικοί, όπως ο Θάνος Βερέμης, να λένε ότι ο Ιμπραήμ κατέστειλε την Επανάσταση.

Την εκδήλωση με τον κ. Μελετόπουλο διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης, ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, η Ένωση Απανταχού Μανιατών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικράς Μαντίνειας. 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης εκπρόσωποι των διοργανωτών απένειμαν ως δώρο στον ομιλητή ένα δρεπάνι, το “όπλο” με τον οποίο οι Μανιάτισσες πολέμησαν και έτρεψαν σε φυγή τους στρατιώτες του Ιμπραήμ.

Στ.Μ.