Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 09:33

Ο Γιάννης Σόλαρης στη διοίκηση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη – Εκδήλωση στην Καλαμάτα

Ο Γιάννης Σόλαρης στη διοίκηση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη – Εκδήλωση στην Καλαμάτα

Νέα Διοίκηση εξελέγη στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, στην οποία συμμετέχει από την Καλαμάτα ο Γιάννης Σόλαρης, στέλεχος της εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, ενώ η Εταιρεία ανακοίνωσε ότι διοργανώνεται εκδήλωσή της στην Καλαμάτα με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής στο Μοριά»…

Πιο συγκεκριμένα η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντάκη ανακοίνωσε: «Την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, διεξήχθησαν στο Ηράκλειο Κρήτης οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής στο Παράρτημα Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), το οποίο λειτουργεί στο εξής με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (σύμφωνα με το Καταστατικό που εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου με αρ. απόφασης 101/2022).

Η σύνθεση του ενδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου και της τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής που εξελέγησαν είναι πανελλήνια και έχει ως ακολούθως: Διοικητικό Συμβούλιο: Κατερίνα Ζωγραφιστού, Πρόεδρος (Ηράκλειο), Νίκος Χρυσός, Α' Αντιπρόεδρος (Αθήνα), Νίκος Σκεντέρης, Β' Αντιπρόεδρος (Λάρισα), Σοφία Νταλαμπέκη, Γενικός Γραμματέας (Ηράκλειο), Αθανάσιος Καλαμάτας, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας (Μυτιλήνη), Μαρία Ζαχαριάκη, Ταμίας (Ηράκλειο), Γιάννης Σόλαρης, Αναπληρωτής ταμίας (Καλαμάτα), Βαγγέλης Κυριακού, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων (Έδεσσα), Μαρία Αγγέλη, Έφορος Παιδείας (Αγρίνιο), Βάντα Βουτσά - Παπαϊωάννου, Έφορος Δημοσιεύσεων (Κομοτηνή), Μανώλης Πατεράκης, Έφορος Κρητικών Σωματείων (Χαλάνδρι). Αναπληρωματικό μέλος: Λευτέρης Γιαννακουδάκης (Ηράκλειο).

Ελεγκτική Επιτροπή: Τακτικά μέλη: Γιάννης Ευαγγελινάκης (Άγιος Νικόλαος), Μανόλης Ζαχαριουδάκης (Ηράκλειο), Ελένη Λυγεράκη-Βερτούδου (Ηράκλειο). Αναπληρωματικό μέλος: Αντώνης Αντωνίου (Βόλος).

Για την προσφορά τους στη ΔΕΦΝΚ και στον μεγάλο συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, η Γενική Συνέλευση με ομόφωνη απόφασή της ονόμασε Επίτιμα Μέλη του Παραρτήματος Ελλάδας τους : Αρναουτάκη Σταύρο (Περιφερειάρχη Κρήτης), Γουνελά Χαράλαμπο-Δημήτρη (Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ), Δημάση Μαρία, Καθηγήτρια Τ.Γ.Φ.Π. Παρευξείνιων Χωρών, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), Ευαγγελινάκη Ιωάννη (Φιλόλογο), Καραταράκη Ζαχαρία (Φιλόλογο), Κεχαγιόγλου Γιώργο (Ομότιμο Καθηγητή ΑΠΘ), Κόκορη Δημήτρη (Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Γραμματείας Φιλοσοφικής Σχολής-Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ), Μιχελογιάννη Σήφη (πρώην Βουλευτή Χανίων και πρώην Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ), Στρατάκη Μανώλη (πρώην Βουλευτή Ηρακλείου).

Με στόχο την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων του Παραρτήματος μέλη του ονομάστηκαν από την Γενική Συνέλευση «Περιφερειακοί Συντονιστές», οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις αρχές θα εκπροσωπούν το Παράρτημα στην περιοχή τους, θα διοργανώνουν εκδηλώσεις, θα καταγράφουν τόπους απ'όπου πέρασε ή διέμεινε ή ανέφερε στο έργο του ο Ν. Καζαντζάκης κλπ., πάντοτε με τη συμπαράσταση της Προέδρου.

Περιφερειακοί Συντονιστές: Νίκος Χρυσός (Αττική), Σοφία Νταλαμπέκη (Κρήτη), Νίκος Σκεντέρης (Θεσσαλία), Ευάγγελος Κυριακού (Μακεδονία), Βάντα Βουτσά - Παπαϊωάννου (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), Γιάννης Σόλαρης (Πελοπόννησο), Μαρία Αγγέλη (Δυτική Ελλάδα), Ευάγγελος Αυδίκος (Ήπειρο), Χαρούλα Βερίγου (Ιόνιο), Αθανάσιος Καλαμάτας (Βόρειο Αιγαίο), Φωτεινή Καλλιαντέρη (Δωδεκάνησα) και Σοφία Κατσιλιέρη (Κυκλάδες).

Στο προσεχές διάστημα το Παράρτημα Ελλάδας προγραμματίζει ημερίδες, διαλέξεις, λέσχες ανάγνωσης ως εξής: Στη Μυτιλήνη, με θέμα: «Η γλώσσα του Καζαντζάκη», στην Κομοτηνή, με θέμα: «Νίκος Καζαντζάκης, ο ταξιδευτής», στο Ηράκλειο, με θέμα: «Η φιλία στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», στην Αθήνα, με θέμα: «Καζαντζάκης και Αίγυπτος», στην Καλαμάτα, με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής στο Μοριά» και στη Σίφνο με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης στις Κυκλάδες». Στην Κρήτη προτάθηκε, επίσης, η δημιουργία «Δικτύου τόπων και διαμονής του Νίκου Καζαντζάκη».

Το Παράρτημα Ελλάδας συμμετέχει στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», που διοργανώνεται από τη ΔΕΦΝΚ στη Λάρισα, 18-20 Νοεμβρίου 2022, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαρισαίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Συμμετέχουν είκοσι εισηγητές από Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία και Ελλάδα. Θα ανακοινωθεί εντός Σεπτεμβρίου το πλήρες πρόγραμμα και η αφίσα. Θα λάβει, επίσης, μέρος στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό πεζογραφίας, ποίησης και ζωγραφικής που διοργανώνεται από τη ΔΕΦΝΚ. Τέλος ετοιμάζει την Παγκόσμια Συνάντηση των υπευθύνων της ΔΕΦΝΚ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, 3-5 Αυγούστου 2023. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα».