Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 00:18

Μήνυμα ειρήνης από τον δήμαρχο στην εντυπωσιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Μήνυμα ειρήνης από τον δήμαρχο στην εντυπωσιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Η αναπαράσταση της βύθισης του στόλου του Ιμπραήμ, χθες το βράδυ στο λιμάνι της Πύλου, εντυπωσίασε το κοινό και με αυτό το πολυθέαμα ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, το κορυφαίο ιστορικό γεγονός που οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Το πρωί πραγματοποιήθηκαν οι θρησκευτικές τελετές και οι εκδηλώσεις απόδοσης τιμών σε όσους αγωνίστηκαν αυτή τη μέρα πριν από 195 χρόνια και στις δυνάμεις της Αγγλίας, Ρωσίας και Γαλλίας, που βύθισαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.

Ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, στο χαιρετισμό του το βράδυ στην αναπαράσταση της ναυμαχίας σημείωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ, 195 χρόνια από την Ναυμαχία του Ναβαρίνου, για να τιμήσουμε τη λαμπρή αυτή σελίδα της ιστορίας μας. Νιώθουμε περηφάνια, χαρά, ελπίδα. Δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις, ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, παίρνουμε έμπνευση και ορμή από την δύναμη των προγόνων μας. Η ιστορία του τότε, μας ήθελε ενωμένους με τους συμμάχους. Σήμερα λέμε ξεκάθαρα, ότι θέλουμε να είμαστε μονιασμένοι με όλους. Ειρήνη, ομόνοια, συμπόρευση, σύμπλευση. Αυτά ζητάμε, για αυτά θα εργαστούμε. Αυτά μας δίδαξαν οι φιλέλληνες σύμμαχοι με τη στάση τους, κάτω από αυτό το εκτυφλωτικό φως, θα χαράξουμε το δικό μας δρόμο».

Την αφήγηση του ιστορικού γεγονότος έκανε ο Δημήτρης Καραμπάτσος, συμμετείχε στην εκδήλωση το μουσικό-χορευτικό σχήμα του Πέτρου Κούρτη, ενώ η νύχτα φωτίστηκε από τα πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Πύλου, Κοίμηση της Θεοτόκου, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων, κατάθεση στεφάνων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Άννα Καλογεροπούλου.

Οι επίσημοι στη συνέχεια επισκέφθηκαν, ύστερα από πρόσκληση, τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς», όπου τους ξενάγησαν ο κυβερνήτης και οι αξιωματικοί.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.  Παραβρέθηκε και φέτος ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης. Σημειώνεται ότι ο πλοηγός του βρετανικού στόλου στη Ναυμαχία ήταν ο Μηλιός Πέτρος Μικέλης, ενώ οι Δήμοι Πύλου-Νέστορος και Μήλου έχουν αδελφοποιηθεί. Ακόμη παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου,  αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης κ.ά