Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 17:34

Πανούσης, Σόμπολος, Ράγκος, Παντές στην παρουσίαση του βιβλίου “Η δηλητηριάστρια της Μάνης”

Παναγιώτης Γιαννουλέας, Γιάννης Πανούσης, Πάνος Σόμπολος, Γιάννης Ράγκος Παναγιώτης Γιαννουλέας, Γιάννης Πανούσης, Πάνος Σόμπολος, Γιάννης Ράγκος

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΑ 

Στην καφετέρια του Κήπου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Παναγιώτη Γιαννουλέα “Τετράκις εις θάνατον. Η δηλητηριάστρια της Μάνης”, από τις εκδόσεις Κύφαντα, το οποίο βρίσκεται ήδη στη δεύτερη έκδοσή του και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και στα αγγλικά, μιας και το ενδιαφέρον για το βιβλίο εκτείνεται πλέον και εκτός συνόρων. 


Ο συγγραφέας Παναγιώτης Γιαννουλέας

Δικαιολογημένα άλλωστε αφού η περίπτωση της δηλητηριάστριας της Μάνης, που είχε μονοπωλήσει τα δημοσιεύματα του τοπικού και αθηναϊκού τύπου στις αρχές της δεκαετίας του’60, είναι ιδιαίτερη και ο τρόπος που ο συγγραφέας την παρουσιάζει της προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα εφημερίδες, σάιτ και τηλεοπτικές εκπομπές ασχολούνται με την περίπτωσή της. 


Αριστερά μιλάει για τον Παναγιώτη Γιαννουλέα και τη δηλητηριάστρια της Μάνης ο Θανάσης Παντές 

Για το βιβλίο μίλησαν ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, που έχει γράψει και τον πρόλογο, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ράγκος και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος, που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης. Χαιρέτησαν ο υπεύθυνος εκδηλώσεων του χώρου, Βασίλης Χατζηιακώβου, ο εκδότης του βιβλίου, Γιάννης Χουτόπουλος και ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές, που για άλλη μια φορά τόνισε πως το βιβλίο αυτό αποτελεί την καθοριστική συμβολή του συγγραφέα στην τοπική ηθογραφία της ιδιαίτερης πατρίδας του της Στούπας, εκεί δηλαδή που συνέβησαν τα γεγονότα που περιγράφονται με πρωταγωνίστρια τη δηλητηριάστρια της Μάνης. Να σημειωθεί επίσης πως τα πραγματικά γεγονότα ως συγγραφέας τα έζησε στα εφηβικά του χρόνια. Και αυτό είναι ένα ακόμα βασικό στοιχείο στην προσέγγισή του στην παρουσίαση των γεγονότων αυτών. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της δηλητηριάστριας. Η συνύπαρξη πραγματικών γεγονότων και μυθοπλασίας στο βιβλίο αυτό χάρη στη συγγραφική μαεστρία του Παναγιώτη Γιαννουλέα έχει σαν αποτέλεσμα ένα συναρπαστικό αφήγημα, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και μυθιστόρημα. Παρεμπιπτόντως η δηλητηριάστρια της Μάνης, Αικατερίνη Δημητρέα, είναι η πρώτη Ελληνίδα κατά συρροήν δολοφόνος και η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην Ελλάδα. Στο τέλος των ομιλιών μίλησε και ο συγγραφέας.