Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013 18:44

Με τη Μεσσηνία γεμάτη κόσμο γιορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος

Με τη Μεσσηνία γεμάτη κόσμο γιορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Γεμάτη κόσμο γιόρτασε σήμερα η Μεσσηνία τον Δεκαπενταύγουστο. Τα χωριά και οι πόλεις σφύζουν από ζωή, ενώ χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί οι περισσότεροι πήγαν στις εκκλησίες που γιορτάζουν για να ανάψουν ένα κερί για την Παναγία. Με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια έγιναν οι τελετές στη Μονή Βουλκάνου, στη Μονή της Δήμιοβας και αλλού, ενώ τα φώτα ήταν στραμμένα και στην Πύλο, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά…

(φωτογραφίες)

Όσον αφορά στη Μονή Βουλκάνου, χθες τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από τους Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και Μεσσηνίας Χρυσοστόμο. Μετά το πέρας του Εσπερινού ψάλθηκαν τα Εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο και ακολούθως πραγματοποιήθηκε περιφορά του Επιταφίου της Θεομήτορος στο περίβολο της Μονής. Την Ιερά Μονή κατέκλυσε πλήθος πιστών, προσκυνητές στη θαυματουργή Εικόνα της Βουλκανιώτισσας, εφεστίου Εικόνας του μοναστηριού.
Πλήθος πιστών κατέκλυσε και τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Φοινικούντα, για να παρακολουθήσει τα Εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο, δημιουργώντας κλίμα ευλάβειας και συγκίνησης. Τους επιτάφιους ύμνους έψαλλαν γυναίκες ενώ την Ακολουθία τέλεσε ο εφημέριος του Ναού, Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Πυρπιρής. Οι πιστοί προσκύνησαν το χαριτόβρυτο Εικόνισμα της Παναγίας Τριχερούσης, πολιούχου της Φοινικούντας, εναποθέτοντας έτσι στην Υπεραγία Θεοτόκο τα προβλήματα αλλά και τις ελπίδες τους, επικαλούμενοι την σκέπη και την προστασία της. Μετά το πέρας της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους του γραφικού χωριού, προς αγιασμό των κατοίκων και των προσκυνητών.
Στην Πύλο σήμερα εορτάστηκε με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών η Κοίμηση της Θεομήτορος. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ναό της Κοιμήσεως, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Οι πιστοί προσκύνησαν την θαυματόβρυτη Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας η οποία φυλάσσεται στο Ναό. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και τις ευεργεσίες της στο ανθρώπινο γένος. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από συνεργάτες του αλλά και τοπικούς άρχοντες. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρθηκε ένθερμα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη στο δύσκολο έργο του, για το καλό της Ελλάδας αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μεσσηνίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Το Πάσχα του καλοκαιριού εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Παναγιοσκέπαστη Μεσσηνία από κλήρο και λαό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κώστας Ψυχάρης, τονίζοντας το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα που κατακλύζει τους πιστούς την ημέρα αυτή, αλλά και την προσφυγή του κόσμου στην Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων, η οποία, όπως ανέφερε κλείνοντας: «ποτέ δεν εγκατέλειψε στο διάβα των αιώνων τον πιστό λαό της στις δύσκολες στιγμές, έτσι θα πράξει και τώρα που η πατρίδα και οι συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται».

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Τσερεφού