Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013 17:30

Γιορτή Πατάτας στη δροσερή, όμορφη και φιλόξενη Αλαγονία

Ο Παναγιώτης Μαυρίκης, ένας ξεχωριστός άνθρωπος και Αλαγόνιος Ο Παναγιώτης Μαυρίκης, ένας ξεχωριστός άνθρωπος και Αλαγόνιος

ΓΙΑ 28H ΧΡΟΝΙΑ!
Ένα αντάμωμα των Αλαγόνιων, μέσα στην αναζωογονητική δροσιά του Ταϋγέτου, σε μια εκδήλωση όπου την τιμητική της είχε η τοπική εκλεκτή πατάτα, ήταν η χθεσινοβραδινή γιορτή που έγινε στην Αλαγονία. Η Γιορτή Πατάτας που πραγματοποιείται ανελλιπώς επί 28 χρόνια…

(13 φωτογραφίες)

Η πλατεία της Αλαγονίας αποδείχθηκε μικρή για να φιλοξενήσει τους Αλαγόνιους και τους φίλους τους. Ωστόσο η στενότητα του χώρου δεν χάλασε τη διάθεση κανενός, αντίθετα όλοι πέρασαν υπέροχα.
Οι γυναίκες αλλά και οι άντρες του χωριού έφτιαξαν περίπου 800 κιλά πατάτας Αλαγονίας. Άλλες ψητές στο φούρνο, άλλες τηγανιτές σε ελαιόλαδο, σε μεγάλες λαμαρίνες με φωτιά από ξύλα, αλλά και με διάφορες ακόμη συνταγές.
Οι πατάτες προσφέρθηκαν σε όλους τους επισκέπτες, ενώ από το Σύλλογο μπορούσε να προμηθευτεί κανείς γουρνοπούλα, κρασί και μπύρα, καθώς επίσης σουβλάκια από τα μαγαζιά του χωριού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χορούς από το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας με τις γυναίκες να φορούν την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής «Αλατζά». Ακολούθησαν χοροί και τραγούδια από την ορχήστρα του πανηγυριού.
Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ όμορφη. Οι επισκέπτες έδειξαν πολύ ευχαριστημένοι από τη δροσιά του βουνού, το πράσινο του χωριού, τη βόλτα στις ρούγες της Αλαγονίας, ενώ οι ντόπιοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν συμπατριώτες και φίλους και να μιλήσουν για τα νέα τους.
Στο πλαίσιο της Γιορτής Πατάτας λειτούργησε στο γραφείο της Κοινότητας έκθεση φωτογραφίας, των Γιάννη Κόσσυβα και Γιάννη Δούζη, με θέμα τους ανθρώπους της Αλαγονίας, τα χωριά της, τα τοπία του Ταϋγέτου.
Τον κόσμο καλωσόρισε ο δραστήριος και εξαιρετικός πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, Αντώνης Καζάκος. Ο Παναγιώτης Μαυρίκης, ο άνθρωπος που τρέχει για όλους τους Αλαγόνιους και για όλα τα θέματα της Αλαγονίας, συντόνιζε την επιχείρηση ετοιμασίας της πατάτας, ενώ ο δάσκαλος, Ηλίας Βασιλάκης, φρόντιζε για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Φυσικά οι Αλαγόνιοι που κόπιασαν για τη χθεσινή βραδιά είναι πολλοί ακόμη.
Στη γιορτή μεταξύ άλλων διακρίναμε τον πρόεδρο της Φάρις Νίκο Μπασακίδη, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρο Μπρεδήμα, τον επικεφαλής του «Δικτύου» Σταμάτη Μπεχράκη, τους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Μπούχαλη, Σαράντο Μαρινάκη, Παύλο Γκρέκη, τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Νίκο Κουτουμάνο, τον πρώην δήμαρχο Θουρίας Γιώργο Σκαλαίο, προέδρους χωριών της περιοχής.
Στ.Μ.