Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 02:51

Ο Γ. Τσούκαλης αποκαλύπτει ότι η Πελοπόννησος είναι πρωταθλήτρια στην αρχαιοκαπηλία

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης και ο ιδιοκτήτης του "Flash της Μεσσηνίας" Σταύρος Ρεντζεπέρης Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης και ο ιδιοκτήτης του "Flash της Μεσσηνίας" Σταύρος Ρεντζεπέρης

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Πρωταθλήτρια η Πελοπόννησος στην αρχαιοκαπηλία, ένα έγκλημα που στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό αφού το αντικείμενο της καπηλείας είναι ο ίδιος ο πολιτισμός του. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συζήτηση για την αρχαιοκαπηλία, που έγινε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Τσούκαλη,...

...«Λαθρέμποροι Ιστορίας», …το Σάββατο το βράδυ, στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX». Ήταν μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το περιοδικό «Flash της Μεσσηνίας» και τις εκδόσεις «Σιδέρη».
O Γιώργος Τσούκαλης, γνωστός ιδιωτικός ερευνητής, στο βιβλίο του περιγράφει τη διαλεύκανση των σημαντικότερων υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος με τους συνεργάτες του, καθώς και την επιστροφή κλεμμένων ιστορικών αντικειμένων. Όπως υπογράμμισε, οι αρχαιοκάπηλοι είναι εθνικοί μειοδότες, ενώ τόνισε ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός μπορεί να βάλει ένα τέρμα σε αυτόν τον εφιάλτη αλλά και να επιτύχει την επιστροφή κλεμμένων αντικειμένων του πολιτισμού του.
Για το βιβλίο εκτός από τον συγγραφέα μίλησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, που περιέγραψε το κύκλωμα των αρχαιοκάπηλων, το οποίο τόνισε ότι διατρέχει όλες τις κοινωνικές τάξεις. Μίλησε και η Ξένια Αραπογιάννη, τέως προϊστάμενη της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας, που σημείωσε ότι η αρχαιοκαπηλία ανθεί συγκεκριμένες περιόδους, σε εποχές έκπτωσης των αξιών του ανθρώπου και επιδίωξης γρήγορου πλουτισμού με κάθε μέσο. Τόνισε ότι κατά τη θητεία της αντιμετώπισε πολλές περιπτώσεις λαθρανασκαφών, εκ των οποίων όμως ελάχιστες ήταν επιτυχείς, αλλά λίγες περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας.
Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης έκαναν ο Παναγιώτης Τσιμόγιαννης και ο Θανάσης Παντές αντίστοιχα.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Γιώργος Τσούκαλης απένειμε αναμνηστικό δώρο στον ιδιοκτήτη του «Flash της Μεσσηνίας», Σταύρο Ρεντζεπέρη, σε ένδειξη αναγνώρισης της φιλίας που τους συνδέει.