Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 21:37

Πανεπιστημιακοί καθηγητές από 60 χώρες σε συνέδριο μαθηματικών

Στάθης Γεωργακίλας, Μαρία Χούλη, Γιάννης Βασιλόπουλος, Ευαγγελία Αθανασιάδου και Χριστόδουλος Αθανασιάδης Στάθης Γεωργακίλας, Μαρία Χούλη, Γιάννης Βασιλόπουλος, Ευαγγελία Αθανασιάδου και Χριστόδουλος Αθανασιάδης

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Πανεπιστημιακοί καθηγητές από 60 χώρες, από την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, το Ισραήλ και αλλού, βρίσκονται στην Καλαμάτα και μαζί με συναδέλφους τους από την Ελλάδα παρακολουθούν παγκόσμιο συνέδριο μαθηματικών, με γενικό τίτλο στα ελληνικά «Αριθμητική άλγεβρα: Ανάλυση, αλγόριθμοι και εφαρμογές»…

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Πανεπιστημιακοί καθηγητές από 60 χώρες, από την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, το Ισραήλ και αλλού, βρίσκονται στην Καλαμάτα και μαζί με συναδέλφους τους από την Ελλάδα παρακολουθούν παγκόσμιο συνέδριο μαθηματικών, με γενικό τίτλο στα ελληνικά «Αριθμητική άλγεβρα: Ανάλυση, αλγόριθμοι και εφαρμογές»…

Ο κανονικός τίτλος του συνεδρίου είναι «SLA 2014: Structured Numerical Linear and Multilinear Algebra: Analysis, Algorithms and Applications» και πραγματεύεται την επίλυση προβλημάτων μιας μεγάλης σειράς θεμάτων.
Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο συνέδριο (το οποίο πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια) γίνεται στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η επιλογή να φιλοξενηθεί στην Καλαμάτα φανερώνει ότι η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη φιλοξενία τέτοιων διοργανώσεων.
Την ευθύνη διοργάνωσης του συνεδρίου έχει το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η καθηγήτρια Μαρινέλα Μητρούλη. Το συνέδριο ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, στο συνεδριακό κέντρο του Elite City Resort.
Όπως μας είπαν τα μέλη και οι συνεργάτες της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευαγγελία Αθανασιάδου και ο Χριστόδουλος Αθανασιάδης, καθώς και ο μαθηματικός από την Καλαμάτα, Στάθης Γεωργακίλας, η Καλαμάτα επελέγη για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης επειδή «είναι από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας, συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό, έχει εύκολη πρόσβαση μετά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, έχει πολλά μνημεία και μεγάλη ιστορία που την καθιστούν σύμβολο πολιτισμού και δημιουργικότητας και διαθέτει επίσης εξαιρετικές συνεδριακές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των συνέδρων».
Τόνισαν ότι είναι σημαντική η υποστήριξη της διοργάνωσης από τη δημοτική αρχή της Καλαμάτας αλλά και από χορηγούς και επαγγελματίες, ενώ επεσήμαναν ότι την Τετάρτη οι σύνεδροι θα επισκεφθούν την Αρχαία Μεσσήνη, όπου και θα ξεναγηθούν στο χώρο από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνέδριο μαθηματικών στην Καλαμάτα. Πριν δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε μεγάλο συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας ενώ πριν τέσσερα χρόνια έγινε άλλο διεθνές συνέδριο του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης για του χρόνου, το 2015, διοργανώνεται και νέο διεθνές συνέδριο, πάλι του Τμήματος Μαθηματικών.
Σημειώνεται ότι το Τμήμα Μαθηματικών τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει διεθνώς την προβολή του και πολλοί φοιτητές του έχουν κατακτήσει σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Τέλος επισημαίνεται ότι την Πέμπτη, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα γίνει σεμινάριο για μαθητές της Γ’ Λυκείου και για καθηγητές μαθηματικών και πληροφορικής, με θέμα την επίλυση προβλημάτων άλγεβρας με τη χρήση υπολογιστών. Στο σεμινάριο, που θα γίνει από τις δύο μετά το μεσημέρι μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα, προσκαλούνται όλοι οι μαθητές και καθηγητές της Μεσσηνίας, στους οποίους και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από τους Έλληνες και ξένους συνέδρους.
Στ.Μ.