Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 00:00

«Αν δεν έχεις μνήμη, αξίζει να ζεις;»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Σταματόπουλος Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Σταματόπουλος

ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
«Αν δεν έχεις μνήμη, αξίζει να ζεις;». Την απάντηση έδωσε η Καλαμάτα, μετά τους σεισμούς του ’86. Κράτησε τη μνήμη ζωντανή, διασώζοντας παλιά κτήρια που δίνουν διαχρονική αξία στην πόλη και τους κατοίκους της. Την απάντηση δίνει επί 42 χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που πραγματοποιεί τριήμερες εκδηλώσεις στην Καλαμάτα…

ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
«Αν δεν έχεις μνήμη, αξίζει να ζεις;». Την απάντηση έδωσε η Καλαμάτα, μετά τους σεισμούς του ’86. Κράτησε τη μνήμη ζωντανή, διασώζοντας παλιά κτήρια που δίνουν διαχρονική αξία στην πόλη και τους κατοίκους της. Την απάντηση δίνει επί 42 χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που πραγματοποιεί τριήμερες εκδηλώσεις στην Καλαμάτα…

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, με τη σύντομη παρουσίαση του έργου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα άνθη του σεισμού», που αναφέρεται στον πολιτισμικό πλούτο που άνθισε στην Καλαμάτα μετά τους σεισμούς του ’86, μέσα από τη διάσωση παλιών κτηρίων και μέσα από την προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα στο Πνευματικό Κέντρο λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τα έργα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και με πινακίδες από το αναστηλωτικό έργο της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας.
Το Σάββατο οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με ημερίδα που θα γίνει το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών και Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός».
Την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην Καστάνια της Μάνης, όπου στις 11.00 το πρωί θα παρουσιαστεί η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου, ενός σημαντικού μνημείου του 20ου αιώνα, που χρηματοδοτήθηκε από χορηγία του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου, υπό την επίβλεψη της 26ης ΕΒΑ Καλαμάτας.
Την Παρασκευή το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με σύντομη ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστα Σταματόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς του φορέα που εκπροσωπεί και υπογράμμισε ότι το τεράστιο έργο του το οφείλει στους πάρα πολλούς εθελοντές και υποστηρικτές του. Ο κ. Σταματόπουλος περιέγραψε το πόσο δύσκολο είναι το έργο της Εταιρείας, ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία του τοπίου, το οποίο χαρακτήρισε ως το μέγιστο στοιχείο της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Δύσκολο από την άποψη ότι η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά είτε δεν προστατεύεται είτε η νομοθεσία που την προστατεύει σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εταιρείας με τη Λυδία Καρρά, β’ αντιπρόεδρο, παρουσίασαν συγκεκριμένα έργα που έχουν υλοποιηθεί από την έναρξη λειτουργίας αυτού του φορέα μέχρι και σήμερα. Έργα που η Λυδία Καρρά σημείωσε ότι αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, δηλαδή στην προστασία της κληρονομιάς μας, της μνήμης μας που χωρίς αυτή δεν έχει νόημα η ζωή μας. Το ερώτημα «αν δεν έχεις μνήμη, αξίζει να ζεις;» το έκανε ο Σταύρος Μπένος, δήμαρχος Καλαμάτας στην περίοδο των σεισμών, σε μια γιαγιά που τον ρωτούσε με απορία γιατί δεν άφηνε να κατεδαφιστούν παλιά κτήρια της πόλης. Σημειώνεται ότι η Λυδία Καρρά είναι και η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη συνέχεια.
Την εκδήλωση συντόνισε η σκηνοθέτης Τζίνα Πετροπούλου, που συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο πλαίσιο του Πανοράματος Ντοκιμαντέρ, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η αντιπρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνει με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η 26η ΕΒΑ Καλαμάτας.
Στ.Μ.