Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 00:00

Η Κινηματογραφική Λέσχη στην Εποχή της Κρίσης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
Ταινίες που αναφέρονται στην κρίση, οικονομική και ηθική, αλλά και προβολές από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης - Filmhouse για τον μήνα Δεκέμβριο. Τίτλος του εξαιρετικά επίκαιρου αφιερώματός της: «Στην εποχή της κρίσης»...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
Ταινίες που αναφέρονται στην κρίση, οικονομική και ηθική, αλλά και προβολές από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης - Filmhouse για τον μήνα Δεκέμβριο. Τίτλος του εξαιρετικά επίκαιρου αφιερώματός της: «Στην εποχή της κρίσης»...

Γράφουν οι άνθρωποι της Λέσχης: «Ένας από τους πιο πολυσυζητημένους όρους τελευταία είναι η κρίση. Συνθήκες όπως κοινωνικός ιστός, οικονομική ασφάλεια, ελπιδοφόρο μέλλον και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης έχουν χαθεί στο βωμό του αντίλαλου που δημιουργεί η λέξη κρίση.  
Πολυχρησιμοποιημένη και πολυδιάστατη, η κρίση κατονομάζεται με πολλούς τρόπους, ως μεταξύ άλλων ελεγχόμενη, απρόβλεπτη, τιμωρός, άλλοθι, δικαιολογία, εξιλαστήριο θύμα και δεκανίκι, συχνά αιτία και αιτιατό. Ο κινηματογράφος συχνά έχει αποτυπώσει το στίγμα της στο σελιλόιντ, σε ταινίες που διαδραματίζονται σε κοινωνίες σε κρίση.
Η ενότητα του Δεκεμβρίου ξεκινά με το εκρηκτικό δίδυμο του Άντονυ Κουήν και της Ίνγκριντ Μπέργκμαν [04/12 Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας] που εμπνέεται από το ομώνυμο θεατρικό του Ντύρενματ, ενώ με την διπλή προβολή της βραβευμένης ταινίας του Έκτορα Λυγίζου και της Μεθόδου του Μαρσέλο Πινέιρο (που επίσης εμπνέεται από το θεατρικό του Τζόρντι Γκαλθερόν) η θεματική μεταφέρεται στο σήμερα: στο καθημερινό πεδίο της ζωής και στον εργασιακό στίβο [11/12 Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού / Η Μέθοδος Γκρόνχολμ].
Τον μήνα κλείνει η κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματος του Τζον Στάινμπεκ που μας μεταφέρει δεκαετίες πίσω στο παρελθόν [18/12 Τα Σταφύλια της Οργής], σε μια κοινωνία σε κρίση, οικονομική και ηθική, με πολλές ομοιότητες με τη σημερινή.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις της λέσχης θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας σε μια βραδιά με ελεύθερη είσοδο [7/12 Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει]. 
Την αφίσα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε για την λέσχη ο φωτογράφος Δημήτρης Λαντζούνης και η γραφίστρια Χριστίνα Λαντζούνη».

Πρόγραμμα

Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου
21.15
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ - THE VISIT [1964]
Σκηνοθεσία: Bernhard Wicki
Παίζουν: Ingrid BergmanAnthony Quinn

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου
21.15
ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ [2012]
Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Παίζουν: Γιάννης Παπαδόπουλος, Λίλα Μπακλέση
23.00
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΚΡΟΝΧΟΛΜ - EL METODO [2005]
Σκηνοθεσία: Marcelo Pineyro
Παίζουν: Eduardo NoriegaNajwa Nimri
Δύο προβολές με ένα εισιτήριο

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου
21.15
ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ - THE GRAPES OF WRATH  [1940]
Σκηνοθεσία: John Ford
Παίζουν: Henry FondaJohn Carradine
Η βραδιά αφιερώνεται στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος

Χώρος προβολών: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας
Είσοδος: 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κυριακή 07 Δεκεμβρίου
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ [2014]
Χώρος προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας
Ώρα προβολής: 20.00
Είσοδος ελεύθερη