Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 18:51

Σε εξέλιξη το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Σε εξέλιξη το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου,  η τελετή έναρξης του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος»…

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου,  η τελετή έναρξης του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος»…

Σήμερα, Πέμπτη, ξεκίνησε το Φεστιβάλ και στη Μεγαλόπολη, της Αρκαδίας, ενώ αύριο, ξεκινάει και στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα του γειτονικού νομού.
Το αυριανό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όσον αφορά την Καλαμάτα, έχει ως εξής:
Χώρος Προβολών: Αμφιθέατρο «Αλ.Κουμουνδούρος»
15:00 The Accordion’s Voyage Σκηνοθεσία: Andrew Tucker, Rey Sagbini Διάρκεια: 78 λεπτά
16:30 The Snow Cave Man Σκηνοθεσία: Fridtjof Kjæreng Διάρκεια: 69 λεπτά
18:00 Λούης… Επτά Φορές να Πέφτεις, Οκτώ να Σηκώνεσαι Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρ. Ζέρβας Διάρκεια: 60 λεπτά
19:00 Our Daily Bread
Σκηνοθεσία: Nikolaus Geyrhalter Διάρκεια: 93 λεπτά
Συζήτηση με τον Lukas Maurer.
21:00 Καλάβρυτα – Άνθρωποι και Σκιές
Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης Διάρκεια: 120 λεπτά
Χώρος: Αυτοσχέδια Σκηνή
Mπενάκη 19, ιστορικό κέντρο (όπισθεν Φιλαρμονικής)
15:00-18:00 Σεμινάριο από τον Christian Rathner
Χώρος: ΜΕΘ
15:00-18:00 Σεμινάριο από τον Αλέξη Τσάφα
15:00-17:00 Σεμινάριο Eκπαιδευτικών
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή ημέρα, όπου έγινε και η έναρξη του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα, προβλήθηκαν κατά τις πρωινές ώρες ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου. Τις προβολές αυτές παρακολούθησαν μαθητές από σχολεία της Καλαμάτας, των Αρφαρών και του Αριστομένη. Συγκεκριμένα πεντακόσιοι περίπου μαθητές απόλαυσαν τις ακόλουθες ταινίες:
Α) "Κνωσσός, ο λαβύρινθος των μύθων", σε σκηνοθεσία του Νίκου Νταγιατά. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει κρυφές πτυχές της ιστορίας της Κνωσσού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θέτοντας ερωτήματα για τη φύση της αρχαιολογικής ερμηνείας. Επιπλέον προβάλλονται για πρώτη φορά έγγραφα και χάρτες που άλλαξαν την ιστορία της ανακάλυψης της Κνωσσού.
Β) "Ηλιόσποροι", σε σκηνοθεσία του Αντώνη Τολάκη.Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια παρέα ανήλικων προσφύγων από το Αφγανιστάν που ζουν στον δρόμο, στα όρια της απόλυτης φτώχειας. Ανάμεσα τους ο δωδεκάχρονος Σάιντ, εγκλωβισμένος στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής βίας δίνει συνεχή αγώνα για να επιβιώσει στη χαοτική Αθήνα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μαζί με τους φίλους του δεν παύει να απολαμβάνει την ελευθερία που του προσφέρει ο δρόμος και να συνεχίζει να ονειρεύεται για ένα καλύτερο μέλλον.
Γ) "SOS Animals in danger", σε σκηνοθεσία του Άγγελου Κοβότσου. Πρόκειται για το ελληνικό επεισόδιο της ευρωπαϊκής σειράς SOS Ζώα σε κίνδυνο το οποίο αναφέρεται στην Οχιά της Μήλου, στη θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα και στην Καφέ Αρκούδα, ως παράδειγμα άγριων ζώων της ελληνικής φύσης που οι πληθυσμοί τους κινδυνεύουν και γι αυτό το λόγο προστατεύονται. Η ταινία έχει ως στόχο να παρασύρει τους μικρούς θεατές να γνωρίσουν καλύτερα τον πλούτο της ελληνικής φύσης.
Δ) "Ες αύριον τα σπουδαία: Αφροδίτη μια χαρισματική προσωπικότητα", σε σκηνοθεσία της Μαγδαληνής Ρεμούνδου. Η Αφροδίτη Παπαδοπούλου είναι μαθήτρια στη Β΄ Λυκείου και έχει ήδη δημιουργήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους ,κινουμένων σχεδίων και αντικειμένων (animation). H τελευταία της ταινία με τίτλο Young and Crazy βραβεύτηκε στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με το 1ο βραβείο στην κατηγορία Animation.
Οι μαθητικές προβολές του Διεθνούς Φεστιβαλ θα συνεχίζουν να προβάλλονται στην Καλαμάτα στις 29 Γενάρη και στις 3/4/5 Φλεβάρη από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο Καλαμάτας "Αλ. Κουμουνδούρος"!
ΤΡΙΠΟΛΗ – ΠΑΛΛΑΔΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Αύριο Παρασκευή το απόγευμα ώρα 6.00 μ.μ. ξεκινάνε οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ στην Τρίπολη με την πραγματοποίηση της ειδικής εκδήλωσης «Η θεραπευτική αξία της τέχνης» στο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ Κέντρο αποκατάστασης. 
Η επιλογή να πραγματοποιήσουμε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Attention - ALifeinExtremes» στο Κέντρο Αποκατάστασης ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ έχει να κάνει με μια σειρά δραστηριοτήτων του κέντρου που έχουν στόχο την αξιοποίηση της θεραπευτικής δύναμης της τέχνης. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Πάνος Βρέντας νευρολόγος και αντιπρόεδρος του Παλλάδιου.
Το θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η ζωή στα όρια και έχει πολλαπλά μηνύματα και ταυτόχρονα πολλές ερμηνείες για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα όριά μας, είτε από επιλογή – όπως στην περίπτωση των ακραίων αθλημάτων – είτε από ανάγκη, όταν κάποιο ατύχημα ή ασθένεια αλλάξει εντελώς την καθημερινότητα μας. Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στις 6:00 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, «Μήτις».
Παράλληλα, από την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις του ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ θα φιλοξενηθεί τμήμα της έκθεσης κόμιξ Εν Αιθρία 5 που παρουσιάστηκε στο ComicdomSpring 2014 σε διοργάνωση ComicdomPress. Η έκθεση παρουσιάζει καταξιωμένους και νεότερους δημιουργούς από το χώρο των comics και της εικονογράφησης. Κατά το άνοιγμα της έκθεσης την Παρασκευή 6.00 μ.μ. θα παραστεί και θα την παρουσιάσει η σκηνοθέτιδα Λήδα Τσενέ. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ - ΕΝΑΡΞΗ
Ξεκίνησε η εκπαιδευτική ζώνη και στη Μεγαλόπολη σήμερα Πέμπτη με την προβολή 5 ταινιών ενώ η κύρια ζώνη ξεκινάει αύριο Παρασκευή το απόγευμα ώρα 4.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο. Πρόκειται να παραβρεθούν οι σκηνοθέτες Μάνος Παπαδάκης και Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Ο Μάνος Παπαδάκης θα μιλήσει για το κοινωνικοπολιτικό ντοκιμαντέρ με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας του «Απαλλοτρίωση» και ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος θα παρουσιάσει την ταινία του «Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης».