Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 16:31

Μεγάλοι δημιουργοί από την Κινηματογραφική Λέσχη

Στην αφίσα του μήνα ο David Lean και οι τεχνικοί του, φωτογραφίζονται αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες στα γυρίσματα του Ryan’s Daughter (1970) Στην αφίσα του μήνα ο David Lean και οι τεχνικοί του, φωτογραφίζονται αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες στα γυρίσματα του Ryan’s Daughter (1970)

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
Από την Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ στην αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου μεταφέρονται οι προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, που για τον μήνα Μάρτιο ετοιμάζει αφιέρωμα σε μεγάλους δημιουργούς…

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
Από την Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ στην αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου μεταφέρονται οι προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, που για τον μήνα Μάρτιο ετοιμάζει αφιέρωμα σε μεγάλους δημιουργούς…

Επίσης οι προβολές δεν θα γίνονται πλέον Δευτέρα, αλλά Πέμπτη, όπως και παλιότερα. 
«Η λέσχη αφιερώνει τον Μάρτιο σε μεγάλους σκηνοθέτες που καθιέρωσαν τη δική τους κινηματογραφική ματιά, διεκδικώντας τη σφραγίδα του δημιουργού - auteur. Η ιδέα του σκηνοθέτη - απόλυτου auteur, υπερασπίζεται τον μεμονωμένο καλλιτέχνη έχοντας τις ρίζες της στον ρομαντισμό του 19ου αιώνα και ως ιδέα δίνει έμφασή στο ηρωικό και δημιουργικό άτομο. Το 1951 ο Andre Bazin, ιδρυτής του κινηματογραφικού περιοδικού Cahiers du cinema, καθιέρωσε τον όρο auteurism και η ιδέα του auteur πέρασε στην Αμερική τη δεκαετία του '60 από τον Andrew Sarris. Πρώτος αυτός επινόησε τη θεωρία του auteur για να σκιαγραφήσει την εργασία διαφόρων καλλιτεχνών και να τους ταξινομήσει σύμφωνα με το ταλέντο τους.
Κατά τον Sarris, “πέρα από μια ομάδα ταινιών που έχει κάνει ένας σκηνοθέτης, πρέπει να εκθέσει ορισμένα επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά του ύφους του, τα οποία θα δηλώνουν την υπογραφή του”. Το αναγνωρίσιμο ύφος, ο πλήρης έλεγχος όλης της παραγωγικής διαδικασίας, ακόμη και του postproduction και της προώθησης της ταινίας, αποτελούν ιδαίτερα χαρακτηριστικά των μεγάλων δημιουργών.
Το προσωπικό σινεμά του δημιουργού αποτελεί ένα πολύ μοναχικό μονοπάτι που σε προσκαλεί να το διαβείς, βιώνοντας μια απόλυτη οπτικοακουστική εμπειρία, όπως η περιπλάνηση στο κινηματογραφικό σύμπαν του LuisBunuel[05/03 ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ], του KenziMizoguchi[12/03 ΟΥΓΚΕΤΣΟΥ ΜΟΝΟΓΚΑΤAΡΙ], του BelaTarr[19/03 ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΟΡΙΝΟ] και του IngmarBergman[26/03 Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ].
Ιδιαίτερη θέση στην ενότητα κατέχει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σε ένα ξεχωριστό διήμερο αφιέρωμα [14-15/03] υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Αντίλογου και τη συνεργασία της λέσχης. 
Στις παράλληλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, οργανώνεται μια σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, με έδρα το Εργατικό Κέντρο, που τοποθετούν σε πρώτο πλάνο τη γυναίκα, με προβολές και συζητήσεις με δημιουργούς: [08/03 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ]».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 5 Μαρτίου
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - LEFANTOMEDELALIBERTE [1974]
Σκηνοθεσία: Luis Bunuel
Παίζουν: Jean-ClaudeBrialy,AdolfoCeli,MichelPiccoli

Πέμπτη 12 Μαρτίου
ΟΥΓΚΕΤΣΟΥ ΜΟΝΟΓΚΑΤAΡΙ - UGETSUMONOGATARI[1953]
Σκηνοθεσία: Kenji Mizoguchi
Παίζουν: Masayuki Mori, Machiko Kyô

Πέμπτη 19 Μαρτίου
ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΟΡΙΝΟ - ATORINOILO[2011]
Σκηνοθεσία: Béla Tarr, Ágnes Hranitzky
Παίζουν: János Derzsi, Erika Bók

Πέμπτη 26 Μαρτίου
Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ - DETSJUNDEINSEGLET[1957]
Σκηνοθεσία: Ingmar Bergman
Παίζουν: MaxvonSydow,GunnarBjörnstrand,BengtEkerot

Χώρος προβολών: Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα: 21:15
Είσοδος: 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18