Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2015 02:20

Πέντε σκηνοθέτιδες μίλησαν για τη γυναίκα στον κινηματογράφο

Α. Λιόκουρα, Μ. Ντούζα, Α. Παπαθανασίου, Κ. Πατρώνη, Β. Βελλοπούλου, Ε. Στεφανή Α. Λιόκουρα, Μ. Ντούζα, Α. Παπαθανασίου, Κ. Πατρώνη, Β. Βελλοπούλου, Ε. Στεφανή

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Της Μαρίας Νίκα 
«Ημέρα του άντρα υπάρχει; Γιατί να έχουμε ημέρα της γυναίκας;». Ήταν από τα ερωτήματα που τέθηκαν στη συζήτηση με θέμα τη «Γυναίκα στην Τέχνη», χθες βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας…

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Της Μαρίας Νίκα 

«Ημέρα του άντρα υπάρχει; Γιατί να έχουμε ημέρα της γυναίκας;». Ήταν από τα ερωτήματα που τέθηκαν στη συζήτηση με θέμα τη «Γυναίκα στην Τέχνη», χθες βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας…

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Γυναίκα σε πρώτο πλάνο», πέντε σκηνοθέτιδες μίλησαν για τη γυναίκα στο χώρο της σκηνοθεσίας, αλλά και για τις ταινίες τους που προβλήθηκαν, με πρωταγωνίστριες γυναίκες. Η Κατερίνα Πατρώνη, η Εύα Στεφανή, η Βίκυ Βελλοπούλου, η Αννέτα Παπαθανασίου και η Μαρία Ντούζα βρέθηκαν στην Καλαμάτα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 
«Πώς τα καταφέρνεις σε αυτό το χώρο με δυο παιδιά;» ρώτησε η Αννέτα Παπαθανασίου τη συνάδελφό της Μαρία Ντούζα. «Βλέπετε σε τι ηλικία έφτασα για να κάνω την πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία» απάντησε εκείνη γελώντας, συμπληρώνοντας ότι όσο τα παιδιά της ήταν μικρά, δεν μπορούσε να αφιερωθεί στον κινηματογράφο, γι’ αυτό και δούλευε κυρίως στη διαφήμιση. Όμως και στον διαφημιστικό τομέα τα ταμπού, όπως είπε, υπάρχουν. Για παράδειγμα, διαφημίσεις για αυτοκίνητα και ποτά δεν τις εμπιστεύονται με τίποτα σε γυναίκες σκηνοθέτριες. 
Όσο για το κριτήριο με το οποίο επιλέγουν οι γυναίκες τα θέματά τους στον κινηματογράφο, σύμφωνα με τη Βίκυ Βελλοπούλου το φύλο δεν καθορίζει τη θεματολογία. «Οι ταινίες που κάνουμε δεν είναι γιατί είμαστε γυναίκες, αλλά γιατί θέλουμε να γίνουμε άνθρωποι» πρόσθεσε η Κατερίνα Πατρώνη. Αντίθετα η Εύα Στεφανή παρατήρησε ότι όλα παίζουν ρόλο, από το φύλο μέχρι την εθνικότητα ή την ψυχοσύνθεση, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο σκηνοθέτης. 
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Τεκμηρίωσις Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Μηδέν, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη - Filmhouse  και ο Πολιτιστικός Αντίλογος, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκαν οι ταινίες «Docville- Λασκάρεως 99, Αθήνα» της Κατερίνας Πατρώνη, το «Excision» της Βίκυς Βελλοπούλου, το «Το Κουτί» της Εύας Στεφανή, το «Δέντρο και η κούνια» της Μαρίας Ντούζα, το «Παίζοντας με τη Φωτιά» της Αννέτας Παπαθανασίου, με αφορμή το οποίο η σκηνοθέτιδα μίλησε για το πώς ένιωσε φορώντας μπούργκα κατά τα γυρίσματα που έγιναν στο Αφγανιστάν. Ήταν πέντε πολύ ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές ματιές για τη γυναίκα στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, για την κλειτοριδεκτομή στην Κένυα, για τη μοναξιά της γυναίκας στην τρίτη ηλικία, για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν. 
Το αφιέρωμα στην ημέρα της γυναίκας άνοιξε το «Le noir  project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών κατά της Βίας του Δήμου Καλαμάτας, ενώ παρουσιάστηκε επίσης μια ενότητα ταινιών με τίτλο «for Female» από το Festival Μηδέν, σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου και Μάρθας Ζούπα. 
Το συντονισμό της συζήτησης είχε η Αναστασία Λιόκουρα.