Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015 12:17

Τα Φεστιβάλ Κέρκυρας και Θεσσαλονίκης έρχονται Καλαμάτα

Μεταξύ των ταινιών και η "Αρχαιολόγος" του Κίμωνα Τσακίρη Μεταξύ των ταινιών και η "Αρχαιολόγος" του Κίμωνα Τσακίρη

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Animation Festival της Κέρκυρας ταξιδεύουν στην Καλαμάτα. Το Σάββατο 4 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε εξαιρετικές ταινίες, με ελεύθερη είσοδο…

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Animation Festival της Κέρκυρας ταξιδεύουν στην Καλαμάτα. Το Σάββατο 4 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε εξαιρετικές ταινίες, με ελεύθερη είσοδο… 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της παγκόσμιας σοδειάς, μια επιλογή φτιαγμένη από καθαρές εικόνες του πλανήτη που κοιτούν κατάματα χωρίς φόβο και πάθος την αλήθεια, αφηγήσεις που αφυπνίζουν, ιστορίες που γράφουν ξανά την ιστορία αυτού του κόσμου.
Λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή του στη Θεσσαλονίκη, η 17η φετινή διοργάνωση ταξιδεύει στην Καλαμάτα με μια επιλογή από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες τεκμηρίωσης, το Σάββατο 4 Απριλίου, στο αμφιθέατρο ΟΑΕΔ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. 
Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχουν η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Αντίλογος, το Φεστιβάλ Μηδέν και το «Τεκμηρίωσις» Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας υπό την αιγίδα του Δήμου.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

16:00 Όταν αρχίζει το τραγούδι / When a Song Begins (8’) του Γιάννη Πόθου
Η μικρού μήκους ταινία Όταν αρχίζει το τραγούδι αποτελεί το κινηματογραφικό πορτρέτο της Μαρίας, μίας νεαρής τυφλής κοπέλας με αυτισμό που προσπαθεί να βρει εσωτερική γαλήνη μέσα από τον θαυμαστό κόσμο της μουσικής. Με οδηγό το ταλέντο της, μας καλεί να μοιραστούμε το δικό της τραγούδι πάνω στη σκηνή.

16:10 Ψ / Psy (67΄) της Καλλιόπη Λεγάκη
«Η τρέλα είναι η μη κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου... Η θλίψη και ο πόνος αντιμετωπίζονται από την κοινωνία ως ακρότητες... Όταν αρρώστησα, ένιωσα φόβο και ντροπή. Δεν ήθελα να κλείσουν τον γιο μου στο ψυχιατρείο... Ήθελα να μ’ αγαπήσουν και να με καταλάβουν». Φράσεις από ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ψυχικό πόνο και τον εγκλεισμό. Εξομολογήσεις από πρόσωπα που δεν διστάζουν να μας μιλήσουν για τον δικό τους ξεχωριστό κόσμο. Τους συναντήσαμε στις καινούργιες δομές και δίκτυα, που δημιουργήθηκαν στο χώρο της ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια, με στόχο να επανεντάξουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στην κοινωνία, να τους μάθουν να διεκδικούν τις ζωές και τα όνειρα τους. 

17:20 Αμαρτωλά κρανία; / Sinful Skulls? (43΄) του Μανώλη Δημελλά
Τρία εικοσάχρονα παιδιά από τα Σπόα Καρπάθου, δύο Μανώληδες κι ο Πάχος, κατηγορούνται για τη σκύλευση του πτώματος ενός Γερμανού πιλότου. Χαράματα της 4ης Νοεμβρίου 1943, τα στήνουν στα τρία μέτρα και τα τουφεκίζουν. Οι σφαίρες αφήνουν μια τρυπίτσα στο δόξα πατρί. Έπειτα τα πετούν όπως-όπως, μέσα στο λάκκο, που νωρίτερα οι Γερμανοί τα είχαν βάλει να σκάψουν. Οι καταδικασμένοι έμειναν εκεί εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, τα θύματα της πιο παράξενης ομερτά. Η ιστορία των τριών δυστυχισμένων πλασμάτων γίνεται σαραντάλεπτο ντοκιμαντέρ, μια αφορμή να δούμε τα μέσα μας, να κοιτάξουμε τα λατρεμένα μας στερεότυπα, που δένουν πισθάγκωνα όλες τις ασυνήθιστες εικόνες, και δεν αφήνουν ανάσα στο διαφορετικό. Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ακόμα και μια μάνα να μην ξεθάβει το παιδί της; 

18:10 Burning from the inside (64΄) της Μάρσια Τζιβάρα
Ένα αντιφασιστικό ντοκιμαντέρ που διαδραματίζεται στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Χρησιμοποιώντας ως άξονα την άνοδο της Χρυσής Αυγής, παρουσιάζει τον εκφασισμό και την αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας όπως την βιώνουν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, που αγωνίζονται από μακριά. Με αφετηρία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον αντίκτυπό της σε Ελλάδα και Γερμανία, η ταινία αμφισβητεί τη λειτουργία των πολιτικών και κοινωνικών δομών, καθώς και τη λειτουργικότητα του καπιταλισμού και της δημοκρατίας. Αντιπαραθέτοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τον αντίκτυπό τους στη Γερμανία, δίνει παγκόσμια διάσταση στο πρόβλημα του ναζισμού, θέτει ερωτήματα για τη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη, παρουσιάζει τη δύναμη του λαού όταν αυτός είναι ενωμένος και αναδεικνύει τους λόγους που έκαναν την Ελλάδα μια χώρα «φλεγόμενη εκ των έσω».

19:20 Η αρχαιολόγος / The Archaeologist (90’) του Κίμωνα Τσακίρη
Η Γεωργία Καραμήτρου, αρχαιολόγος που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δίνει την τελευταία μάχη της καριέρας της. Έχει μερικούς μήνες μπροστά της για να σώσει ό,τι μπορεί από έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που θα χαθεί για πάντα στο βυθό μιας τεχνητής λίμνης. Στη προσπάθειά της αυτή, καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από εμπόδια, να σταθεί δυνατή και να αναδείξει στο τέλος το νόημα της «προσωπικής ευθύνης» και τη σημασία να την αναλαμβάνεις.

21.00 Ζωντανοί μεσ' στο τσιμέντο / Alive in the Concrete (14’) του Γιώργου Γκουνέζου
Γκράφιτι: μια μορφή τέχνης σε δημόσιο χώρο που έχει να κάνει με τον εγωισμό, την οργή, την εξερεύνηση και την οικειοποίηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Στόχος της είναι η υπενθύμιση της ανθρώπινης ύπαρξης, άλλα και η επικοινωνία. Σκοπός αυτού του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξει το ρόλο της δημόσιας τέχνης στον αστικό ιστό και, μέσα από συνεντεύξεις και συλλογικές δράσεις, να παρουσιάσει την τέχνη του graffiti ως μια μορφή έκφρασης και αντίδρασης σε μια οικονομικά, ηθικά και πολιτικά εξαθλιωμένη πόλη.

21:20 Μίλαντ - Ο πλανήτης μου… / Milad - My Planet... (64΄) του Μενέλαου Καραμαγκιώλη
Ο Τζελανί παντρεύτηκε γυναίκα από διαφορετική φυλή. Για να μην τους σκοτώσουν, έφυγαν κρυφά από την πατρίδα τους. Με τα πόδια έφτασαν, μήνες μετά, σ’ ένα ποτάμι. Άλλοι, για να το περάσουν, πεθαίνουν• κι άλλοι μπαίνουν κολυμπώντας στην Ευρώπη. Όμως, στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, την Ελλάδα, βρέθηκαν –με τα παιδιά τους– άστεγοι κι αποκλεισμένοι χωρίς να μπορούν να πάνε ούτε μπρος ούτε πίσω. Η μόνη λύση είναι να φτάσουν παράνομα στη Γερμανία, λένε οι διακινητές. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να περάσει ολόκληρη η οικογένεια. Ο Τζελανί, αντιμέτωπος με αυτό το δίλημμα, πρέπει να αποφασίσει. Αν φύγει ένα από τα παιδιά ασυνόδευτο και φτάσει σώο, θα καταφέρει να τραβήξει κοντά του και την υπόλοιπη οικογένεια. Τα παιδιά του θα μάθουν με βίαιο τρόπο πώς βρίσκει κανείς τον πλανήτη του ή πώς τον στήνει εξαρχής• και αν η Γερμανία είναι πραγματικά η λύση ή ένας νέος εφιάλτης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ANIMATION ΚΕΡΚΥΡΑΣ “BE THERE!”

Κάθε χρόνο το Be there! Corfu Animation Festival εκπέμπει από το νησί της Κέρκυρας τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές κινουμένων σχεδίων. Μια επιλογή από τα πρόσφατα βραβευμένα animation ταξιδεύει στην Καλαμάτα το Σάββατο 4 Απριλίου στο αμφιθέατρο ΟΑΕΔ του Εργατικού Κέντρου, με ελεύθερη είσοδο. 
Ώρα έναρξης προβολών: 22.30

Πρόγραμμα

1. Trailer 2014 (30'') | Festival Trailer 2014
Νίκος Μουστάκας, Ιωάννα Λογκάκη | Nikos Moustakas, Ioanna Logaki

2. Η αίσθηση της επαφής | The Sense of Touch, Jean-Charles Mbotti Malolo (FRANCE/SWITZERLAND, 2014), 14' 30''
Σχεδίαση στο χαρτί
Μέγα βραβείο Be there! Corfu Animation Festival 2014 | Grand Prix Be there! Corfu Animation Festival 2014
Η Chloé και ο Louis είναι κρυφά ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον. Κάθε λέξη είναι μια κίνηση, κάθε πρόταση είναι μια χορογραφία. Ο Louis καλεί, τελικά την Chloé στο σπίτι του για δείπνο, και την αφήνει να μπει με γατάκια που βρήκε στο δρόμο, παρά το γεγονός ότι είναι αλλεργικός στο τρίχωμα. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, η σκοτεινή πλευρά του Louis αρχίζει να φαίνεται...
Director: Jean-Charles Mbotti Malolo
Producer: Corinnes Destombes And Jacques-Rémy Girerd (Folimage) + Nicolas Burlet (Nadasdy)
Storyboard, Artistic Direction: Jean-Charles Mbotti Malolo
Animation: Guillaume Lorin, Suzanne Seidel, Jean-Charles Mbotti Malolo
Music: Camille
Editing: Pauline Coudurier, Hervé Guichard

3. 
Δεινόσαυροι | Dinosaurs, Dao Thi Thuy Linh (CZECH REPUBLIC, 2013), 5' 19''
2D Computer animation
Ειδική μνεία για φοιτητική ταινία | Special Mention for Student Short, Be there! Corfu Animation Festival 2014
Ένα animation μικρού μήκους για τους δεινόσαυρους, τους ανθρώπους, τη ζωή, κτλ. Ένα κοριτσάκι μεγαλώνει έναν μικρό δεινόσαυρο και έχουν διάφορες περιπέτειες.
Director: Dao Thi Thuy Linh
Producer: Faculty of multimedia communications, Tomas Bata University
Storyboard-Animation-Editing:Dao Thi Thuy Linh
Music: Gilda Garcia

4. 
Μπλάκγουντ | Blackwood - How to Write a Blackwood Article, Csaba Gellár (HUNGARY, 2013), 6' 36'
2D computer animation
Blackwood - 
Πώς να γράψετε ένα άρθρο Blackwood
Director: Csaba Gellár
Producer: József Fülöp
Storyboard, Artistic Direction: Csaba Gellár
Animation: Katalin Móré, Csaba Gellár
Music: Ferenc Kisvári
Editing: Judit Czakó

5. 
Δείπνο δια Ολίγους | Dinner for Few, Nassos Vakalis, (USA, 2014), 10' 07''
3D computer animation

Βραβείο κριτικής επιτροπής | Jury Prize, Be there! Corfu Animation Festival 2014
Το "Dinner For Few" είναι μία δεκάλεπτη αλληγορική κοινωνικοπολιτική ταινία κινουμένων σχεδίων που καθρεφτίζει την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει σε μια ιεραρχικά δομημένη κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του Δείπνου, το σύστημα λειτουργεί σαν μια καλολαδωμένη μηχανή. Συνεχώς τροφοδοτεί τους λίγους που ανόητα καταναλώνουν όλους τους πόρους, ενώ άλλοι μόλις και καταφέρνουν να μαζέψουν ό,τι λιγοστό πέφτει από το τραπέζι. Αναπόφευκτα, όταν οι πόροι εξαντληθούν όλα οδηγούνται σε μια βίαιη και καταστροφική λύση. Δυστυχώς, το γέννημα αυτής της ριζικής και βαθιάς αλλαγής αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα σημάδι ελπίδας, αλλά η φτυστή εικόνα αυτού που το δημιούργησε. 
Director: Nassos Vakalis
Producer: Nassos Vakalis
Storyboard, Artistic Direction, Editing, Graphics: Nassos Vakalis
Animation: Nassos Vakalis, Eva Vomhoff
Music: Kostas Christides
Technical Director: Eva Vomhoff

6. 
Ήρθε το νερό!| The Waterbearer, Kim Noce (UK, 2014), 3' 10''
2D computer animation, Ντεκουπαρισμένα υλικά
Ο νεαρός κ. Stone συναντά τον μηχανικό κ. Latham και μαζί καταστρώνουν ένα θαυμάσιο σχέδιο για να παρέχουν νερό σε κάθε σπίτι στην κοιλάδα Itchen. Το σχέδιο λειτουργεί ακόμη και σήμερα.
Director: Kim Noce 
Producer: Shaun Clark 
Storyboard, Artistic Direction, Animation, Graphics: Kim Noce 
Music: Alex Harwood 
Editing: Benjamin Gerstein 

7. 
Μουσείο Γερόντων | The Old People Museum, Adam Schachner (CANADA, 2014), 4' 53"
Διαδικτυακό λογισμικό 
Σε ένα μουσείο όπου τα εκθέματα είναι γέροι άνθρωποι, οι γέροντες αισθάνονται μοναξιά καθώς περιστοιχίζονται από ανειλικρινείς και αδιάφορους επισκέπτες που τους παρατηρούν. Μετά το κλείσιμο του μουσείου, τη νύχτα, ένας ληστής κλέβει το πιο ζηλευτό απόκτημα του μουσείου, μια γιαγιά 104 ετών.
Director: Adam Schachner
Producer: Adam Schachner
Storyboard-Animation-Editing: Adam Schachner
Music: Andrei-Liviu Balan

8. 
Σι Λουντσάι | Si Lunchai, Hannes Rall (GERMANY/SINGAPORE, 2014), 8' 36''
2D computer animation
Ο φτωχός αλλά έξυπνος απατεώνας Si Lunchai υπερισχύει θριαμβευτικά του σκληρού βασιλιάΜια διασκευή ενός μύθου της Ινδονησίας, εμπνευσμένη από το στυλ του Νοτιοανατολικού Ασιάτικου θεάτρου σκιών, «Wayang Kulit».
Director: Hannes Rall
Producer: Hannes Rall (Agent: Markus Kaatsch, aug&ohr medien), Seah Hock Soon
Storyboard: Daniel Keith Jernigan
Animation: Lim Wie Ren Darren, Low Zi Rong
Music: Jeremy Goh

9. 
Το Κλειδί |The Key, Shaun Clark & Kim Noce (UK, 2014), 7'
2D computer animation, Ντεκουπαρισμένα υλικά, Σχεδίαση στο χαρτί, Ροτοσκόπηση
Όταν οι κάτοικοι ξυπνούν για να βρουν το κλειδί να λείπει από την πύλη της πόλης, σύντομα εξοργίζονται. Μόνο το κλειδί είναι χαρούμενο που έχει χαθεί και πρόθυμο να αποδείξει ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να βρεθούν.
Director: Shaun Clark & Kim Noce
Producer: Margaret Cheal
Storyboard, Artistic Direction, Animation, Graphics: Shaun Clark & Kim Noce
Music: Alex Harwood
Editing: Benjamin Gerstein

10. 
Ο Μαύρος Κανούκ | Canuck Black, Rebecca Archer (UK, 2014), 9' 44''
ΗθοποιοίΣχεδίαση σε γυαλίΚούκλες
Βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας | Best Graduation Short, Be there! Corfu Animation Festival 2014
Σε μία σκοτεινή αίθουσα ανακρίσεων, ένας φάκελος ανθρωποκτονίας βρίσκεται ανοιγμένος μπροστά σε δύο ενοχλημένους μπάτσους. Στην άλλη πλευρά του καθρέφτη κάθεται ο βασικός ύποπτος, μία επιβλητική μαύρη αρκούδα επ' ονόματι Μαύρος Κανούκ. Μία ιστορία μυστηρίου με έναν εκφραστικό και ενδιαφέροντα πρωταγωνιστή, η ταινία Canuck Black αμφισβητεί την απελευθέρωση των ζώων και το πώς καθορίζουμε την ταυτότητά μας.
Director: Rebecca Archer
Producer: Charlotte Campbell
Storyboard: Justin Quinlann
Artistic Director: Andrew Tilhoo
Animation: Rebecca Archer, Rebecca Balint, Morgan Davies, Svetlana Simanenkova
Music: Dave Pearce
Editing: Yann Heckmann

11. 
Μοσκίνα | Moskina, Beatriz Herrera Carrillo (MEXICO, 2013), 4' 46''
2D Computer, 
Σχεδίαση στο χαρτί
H Ponkina, 
ένα μικρό κορίτσι σχεδιάζει όταν ξαφνικά μια μύγα έρχεται κοντάΗ Ponkina χτυπά τη μύγα, γυρίζει ξανά στα σχέδια της και σύντομα αποκοιμιέται. Όταν ξυπνάει, ανακαλύπτει ότι έχει φτερά και χαίρεται, αλλά δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί.
Director: Beatriz Herrera Carrillo
Producer: Javier Ángeles
Storyboard, Artistic Direction, Graphics: Beatriz Herrera Carrillo
Animation: Beatriz Herrera Carrillo, Luis Vázquez & René Delgado
Music: Nikolas Sunde
Editing: Javier Ángeles
Associate Producers: Manuel Gálvez & Iván Espinosa
Manager-Contact: Fabiola Cabrera

12. 
Το Χαρτοβασίλειο του Τρόμου | Office Kingdom, Salvatore Centoducati, Eleonora Bertolucci, Ruben Pirito & Giulio De Toma (ITALY, 2013), 7'
3D Computer animation
Σε ένα ήσυχο γραφείο ένας πελάτης περιμένει μία έγκριση για τη δουλειά του, αλλά για τον υπάλληλο που τον εξυπηρετεί δεν θα είναι και τόσο εύκολο να βρει τη σωστή σφραγίδα.
Directors: Salvatore Centoducati, Eleonora Bertolucci, Ruben Pirito, Giulio De Toma
Producer: Centro Sperimentale di Cinematografia, National School of Cinema Dip.Animazione Torino
Storyboard-Editing: Salvatore Centoducati
Artistic Direction-Animation: Salvatore Centoducati, Eleonora Bertolucci, Ruben Pirito, Giulio De Toma
Music: Fulvio Chiara

13. 
Η Γιαγιά μου είναι πάντα γεμάτη | My Stuffed Granny, Effie Pappa (UK/GREECE, 2014) 9' 22''
Κούκλες
Βραβείο καλύτερης ελληνικής φοιτητικής ταινίας 2014 | Best Greek Graduation Short, Be there! Corfu Animation Festival 2014
Η μικρούλα Σοφία αγαπάει τη γκρινιάρα γιαγιά της, παρόλο που πεινάει συνέχεια και τρώει το λιγοστό φαγητό που μπορούν να αγοράσουν. Η σύνταξη της γιαγιάς είναι το μοναδικό εισόδημα για την ίδια και τον πατέρα της. Μέχρι πού θα φτάσουν όταν η γιαγιά δεν ζει πια;
Director: Effie Pappa
Producer: Miranda Ballesteros
Storyboard-Graphics: Effie Pappa
Artistic Direction: Tomas Lowthion Antony
Animation: Effie Pappa, John Zhongas
Music: David Pearce
Editing: Sibila Estruch
Cinematography: Tristan Chenais
Sound: Marton Kristof
VFX Supervisor: Ram K. Tripathi
SFX Supervisor: Daniel Neeson

Ακολουθεί η αφίσα του Φεστιβάλ Animation Κέρκυρας