Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 17:39

H Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας στην «Αθηναΐδα»

H Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας στην «Αθηναΐδα»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 
Τα έργα 21 ζωγράφων που εμπνεύστηκαν από την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας θα εκτεθούν το Σαββατοκύριακο στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς», στον Βοτανικό, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί και σχετική εκδήλωση…

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 
Τα έργα 21 ζωγράφων που εμπνεύστηκαν από την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας θα εκτεθούν το Σαββατοκύριακο στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς», στον Βοτανικό, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί και σχετική εκδήλωση…

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία των έργων από τους καλλιτέχνες και την παρουσίασή τους στην Αθήνα, ανήκει στο «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας». 
Οι ζωγράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Γιώργος Σταθόπουλος, Θανάσης Μακρής, Γιάννης Στεφανάκις, Τάσος Αριδάς, Κώστας Αργύρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Μπουντανιώτης, Στάθης Ανδρουτσάκης, Κατερίνα Λαμπροπούλου και οι Κυπαρίσσιοι Ελένη Τζιώρτζη, Χρήστος Παζαΐτης, Πέρσα Παρίσου, Βασίλειος Δημητρακάκης, Άννα Διπλαράκη, Κατερίνα Χρονοπούλου, Διώνη Αριδά και Ευαγγελία Αντωνίου. Επίσης συμμετέχουν οι 4 ζωγράφοι από την Πάτρα Διονυσία Μπελεγρή, Καλλιρρόη Τσιλιμάγκου, Παναγιώτης Καρώνης και Φωτεινή Καλαβεσσίου.

Η εκδήλωση του Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα με χαιρετισμούς από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες. Η Χριστίνα Πιερροπούλου, αρχιτέκτων μηχανικός, και η Δρ Κωνσταντίνα Γερολύμου, αρχαιολόγος, θα αναπτύξουν το θέμα «Αρχιτεκτονική παράδοση και σύγχρονη δόμηση στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας». Ομιλητής θα είναι επίσης ο Κώστας Α. Καραδήμας, αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ, με θέμα «Η αναγνώριση της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ». Ακόμη, ο Νίκος Ιμιρζιάδης, συνιδρυτής του «Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» θα παρουσιάσει το θέμα «Η Παλιά Πόλη, πυλώνας ανάπτυξης».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα έργα που προέκυψαν από το χρωστήρα των ζωγράφων καθώς και μια έκθεση με σύγχρονες και παλιές φωτογραφίες της Παλιάς Πόλης. Ακόμη, θα παρουσιαστούν στιγμιότυπα από τη φιλοξενία των ζωγράφων στην Κυπαρισσία και στιγμές της δημιουργίας τους. 

Οι ζωγράφοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, φιλοξενήθηκαν από το «Πρόγραμμα» στην Κυπαρισσία ώστε «να ζήσουν και να εμπνευσθούν από την Παλιά Πόλη». Στην υλοποίηση αυτής της πρόσκλησης πρωτοστάτησε ο Κυπαρίσσιος ζωγράφος Τάσος Αριδάς. Επίσης, οι καλλιτέχνες ξεναγήθηκαν στην Παλιά Πόλη από την Τζίμα Ιμιρζιάδη (πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του «Προγράμματος») και το Νίκο Ιμιρζιάδη, περπάτησαν στα καλντερίμια και τις γειτονιές, ανέβηκαν στο ενετικό κάστρο και ενημερώθηκαν για την ιστορία της. «Η έμπνευση και η δημιουργικότητά τους απεικονίζεται στα 70 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που θα εκτίθενται στους χώρους της Αθηναΐδας και ενισχύουν το αίτημα να σωθεί η Παλιά Πόλη, πριν να είναι πολύ αργά…» σημειώνεται σε ανακοίνωση του «Προγράμματος». 

Στη υλοποίηση της έκθεσης συμβάλλει με χορηγία της η Εθνική Τράπεζα.