Τρίτη, 12 Μαϊος 2015 03:00

Εκδήλωση για τις εκπαιδευτικές ανισότητες από την Α΄ ΕΛΜΕ

Εκδήλωση για τις εκπαιδευτικές ανισότητες από την Α΄ ΕΛΜΕ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Ημερίδα - ανοιχτή συζήτηση με το θέμα «Εκπαιδευτικές ανισότητες» θα πραγματοποιήσει αύριο, Σάββατο, η Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, στις 12.00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», στην Καλαμάτα...

Εισηγητές θα είναι ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ Παύλος Χαραμής με το θέμα «Κρίση, μνημόνια, ανισότητα στην εκπαίδευση. Υπάρχει διέξοδος;» και ο συγγραφέας - εκπαιδευτικός Κώστας Θεριανός, ο οποίος θα μιλήσει για την «Κριτική παιδαγωγική και οι κοινωνικές ανισότητες στο σχολείο». Θα ακολουθήσει συζήτηση.
«Στην εκδήλωση θα τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, όπως έχει διαμορφωθεί στην τρέχουσα συγκυρία. Είναι γνωστό ότι προβλήματα ανισοτήτων χαρακτήριζαν την ελληνική εκπαίδευση πολύ πριν την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης. Με την όξυνση της κρίσης όμως και ειδικά μετά το 2009, τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν υπέρμετρα και οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους περιορίστηκαν σημαντικά. Έτσι, έχουμε τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση στους δείκτες σχολικής εγκατάλειψης και σχολικής αποτυχίας κάθε είδους. Παράλληλα, η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της αδυναμίας των πιο φτωχών οικογενειών να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους κάποιες φορές ακόμα και τα πιο στοιχειώδη. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι γενικές διαστάσεις του προβλήματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, θα εκτεθούν -στο βαθμό του δυνατού- ειδικότερες πλευρές που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το νομό Μεσσηνίας. Τέλος, θα αναζητηθούν λύσεις στα σχετικά προβλήματα στο πλαίσιο της κριτικής παιδαγωγικής» σημειώνεται στη σχετική πρόσκληση.