Πέμπτη, 14 Μαϊος 2015 03:00

Με πολύ μικρή συμμετοχή και φέτος η επέτειος για τη Μάχη της Καλαμάτας

Με πολύ μικρή συμμετοχή και φέτος η επέτειος για τη Μάχη της Καλαμάτας

28 ΑΠΡΙΛΗ 1941
Μόλις μια χούφτα άνθρωποι παρέστησαν και φέτος στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας, στα τέλη του Απρίλη του 1941, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν με ταχύτητα ολόκληρη την Πελοπόννησο, αιχμαλωτίζοντας στο λιμάνι της πόλης χιλιάδες πολεμιστές των συμμαχικών δυνάμεων που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν…

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, κοντά στο λιμάνι, στο μνημείο των αγωνιστών του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος.
Ο Δήμος είχε οργανώσει καλά την εκδήλωση, ωστόσο ούτε φέτος καταβλήθηκε κάποια προσπάθεια, ιδιαίτερα από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, προκειμένου να παραστούν μαθητές και άλλος κόσμος, να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου και να μεταλαμπαδευτεί στους νεότερους η πίστη στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας, ιδίως σήμερα που οι αξίες αυτές δοκιμάζονται. Και φέτος ήρθε αντιπροσωπεία της Αδελφότητας του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος, απόγονοι των πολεμιστών που είτε πολέμησαν στην περιοχή μας και κατάφεραν να διαφύγουν είτε αιχμαλωτίστηκαν.
Ήρθε όμως και φέτος και ο Jock Watt, βετεράνος της Μάχης της Καλαμάτας, παρά τα 95, ίσως και περισσότερα, χρόνια του. Επίσης παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος και η εκπρόσωπος του Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Μαρία Βασιλείου.
Ακόμη παρέστησαν στην εκδήλωση ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, ο Νίκος Ζερβής, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε αυτή τη γιορτή, σε συνεργασία με την Αδελφότητα των Βρετανών απομάχων. Επιπλέον την εκδήλωση παρακολούθησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας, τους Εθνικούς Ύμνους της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας ανέκρουσε η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος.
Σύντομη ομιλία εκφώνησε η Janet Parkin, εκπρόσωπος της Αδελφότητας των Απομάχων, που σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, πλησιάζει ο καιρός που δε θα υπάρχουν βετεράνοι ικανοί να ταξιδέψουν μαζί μας για να μετάσχουν σε αυτήν την τελετή, αλλά είναι σημαντικό να μην ξεχαστούν οι θυσίες του Jock και άλλων. Και εμείς, τα παιδιά και εγγόνια αυτών των γενναίων ανδρών που υπηρέτησαν το 1941, έχουμε αποφασίσει πως δεν θα ξεχαστούν οι θυσίες που έγιναν για εμάς και το λαό της Ελλάδος. Η Ετήσια Επιμνημόσυνη Δέηση και η Τελετή Μνήμης που οργανώνονται εδώ σήμερα από το Δήμο Καλαμάτας είναι πολύ σημαντικά και αποτελούν στοιχεία ζωτικής σημασίας για την εμπέδωση του γεγονότος αυτού (δηλαδή της μνήμης). Είμαστε βαθιά ευγνώμονες σε εσάς κύριε Δήμαρχε, καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεχίζετε να οργανώνετε αυτό το πολύ σημαντικό ετήσιο γεγονός».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε: «Αποτελεί χρέος για το Δήμο και για όλους εμάς να τιμάμε τους αγωνιστές και τους νεκρούς της Μάχης της Καλαμάτας, η οποία έγινε πριν από 74 χρόνια. Χρέος μας είναι να θυμόμαστε ότι 3.000 νέα παιδιά από τις συμμαχικές δυνάμεις, μαζί με Έλληνες, έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας εναντίον των δυνάμεων του Άξονα στην Ελλάδα το 1941. Οι Έλληνες μαζί με τους συμμάχους πολεμήσαμε εναντίον του ναζισμού και του φασισμού για την διατήρηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Πρέπει να θυμόμαστε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός είχε τις περισσότερες θυσίες στον πόλεμο, ο οποίος ήταν αγώνας για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τιμή και δόξα στους νεκρούς. Πάντοτε θα τους θυμόμαστε. Αιωνία η μνήμη τους».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και παράθεση μπουφέ στα μέλη της Αδελφότητας.
Η μετάφραση των ομιλιών από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντίστοιχα, καθώς και η παρουσίαση του προγράμματος, έγινε από τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου, Κώστα Κοντοθανάση. Στ.Μ.