Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 00:00

Διήμερες εκδηλώσεις, με ψωμί και αλάτι, για τη Μάχη της Βέργας

Διήμερες εκδηλώσεις, με ψωμί και αλάτι, για τη Μάχη της Βέργας

ΚΥΡΙΑΚΗ, ΔΕΥΤΕΡΑ 
Με ψωμί και αλάτι θα υποδεχθούν οι Βεργιώτες τους επισκέπτες τους, στο Πάρκο του Αλμυρού, στις διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την επέτειο της Μάχης της Βέργας, που έγινε στις 22 Ιουνίου 1826. Με ψωμί και αλάτι καλωσόριζαν παλιά τους επισκέπτες τους οι Μανιάτες…

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Κυριακή και Δευτέρα, 21 και 22 Ιουνίου, στο Πάρκο του Αλμυρού, στο ηρώο στη Μάνδρα του Αλμυρού και στον Άγιο Νικόλαο του Αλμυρού.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, εκτός από την αναβίωση του Μανιάτικου καλωσορίσματος, εκθέσεις ζωγραφικής, κειμηλίων και αρμάτων του ‘21, χορούς, τραγούδια, θέατρο και την τελετή απόδοσης τιμής στους πεσόντες στη Μάχη.
Το ξεκίνημα των εκδηλώσεων θα γίνει την Κυριακή, στις 7:30 το απόγευμα στο Πάρκο του Αλμυρού με τη μεταφορά εικόνας από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Η εικόνα θα μεταφερθεί στον Άγιο Νικόλαο και στις εννέα το βράδυ θα ξεκινήσει το καλωσόρισμα με το ψωμί και αλάτι. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και μετά θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο «Τείχος Βέργας απροσμάχητον», του Παύλου Κλάδη ή Παυλόμπεη, με μαθητές από τη Βέργα, με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργας και του Συλλόγου Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης». Η γιορτή θα συνεχιστεί με χορούς από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας, το Σύλλογο Κρητών και το Σύλλογο Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή». Στο χώρο του Πάρκου θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη, κειμήλια του Αγώνα του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και ψηφιδωτά  του Λεό Μανιάτη.
Τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με δοξολογία στον Άγιο Νικόλαο και ακολούθως στο μνημείο των Ηρώων θα γίνει κατάθεση στεφάνων, ο επίτιμος Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Χαράλαμπος Αφάλης θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας και μαθητές θα απαγγείλουν ποιήματα. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με χορούς.