Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 14:27

Τριάντα χρόνια Γιορτή Πατάτας στην Αλαγονία

Ο Παναγιώτης Μαυρίκης, Αλαγόνιος με μεγάλη αγάπη και προσφορά στο χωριό του, σε προηγούμενη γιορτή Ο Παναγιώτης Μαυρίκης, Αλαγόνιος με μεγάλη αγάπη και προσφορά στο χωριό του, σε προηγούμενη γιορτή

ΟΜΟΡΦΑ, ΔΡΟΣΕΡΑ, ΦΙΛΟΞΕΝΑ 
Γιορτάζει η νοστιμιά αύριο, Σάββατο, στην Αλαγονία. Πέρασαν τριάντα χρόνια από εκείνο το απόγευμα που ξεκίνησε να γιορτάζεται η τοπική πατάτα. Από τότε μέχρι σήμερα η παραγωγή της πατάτας Αλαγονίας μπορεί να μειώθηκε, τα σχέδια για την ανάπτυξη και προβολή του προϊόντος μπορεί να μην προχώρησαν, ωστόσο η Γιορτή Πατάτας εξακολουθεί να είναι από τις γιορτές αγροτικών προϊόντων με πολλούς φίλους. Πολύς κόσμος, φιλόξενοι κάτοικοι, όμορφο, δροσερό ορεινό μέρος, κάνουν τους επισκέπτες να περνούν υπέροχα…

Και φέτος οι διοργανωτές της εκδήλωσης έχουν μαζέψει περίπου 800 κιλά πατάτας που παράγεται στα χώματα της περιοχής, ποτίζεται με τα δροσερά νερά της και αερίζεται σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο.
Οι διοργανωτές θα προσφέρουν στους επισκέπτες τις πατάτες αυτές τηγανισμένες στα ξύλα και στο γκάζι, με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Θα προσφερθούν επίσης ψητές, με σκορδαλιά και με διάφορες άλλες συνταγές.
Φυσικά στη διάθεση του κόσμου θα υπάρχουν για αγορά γουρνοπούλα, σουβλάκια, μπύρα.
Οι επισκέπτες πάντως θα πρέπει οπωσδήποτε να πάνε και μια βόλτα στο χωριό, με τα γραφικά μονοπάτια του και με τη μεγάλη ιστορία. Ένα χωριό που κάποτε έσφυζε από ζωή, αν και εξακολουθεί να κρατάει αρκετό κόσμο.

 

 

Η 1η Γιορτή Πατάτας στην Αλαγονία έγινε στις 7 Σεπτέμβρη του 1985, όπως μας δείχνει η σχετική καταχώρηση του «Θάρρους». Έγραφε η καταχώρηση: «Σας καλούμε στη Γιορτή της Πατάτας που θα γίνει για πρώτη φορά στην Αλαγονία στις 7 Σεπτεμβρίου 1985. Η γιορτή θα αρχίσει από τις 5 το απόγευμα με διάφορες εκδηλώσεις. Θα σερβιρισθούν στους επισκέπτες πατάτες και κρασί δωρεά. Θα απαγγελθούν ποιήματα από ηθοποιούς του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας. Επίσης θα χορέψουν το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Συλλόγου Αλαγονίας». Διοργανωτές ήταν η Κοινότητα Αλαγονίας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλαγονίων Καλαμάτας και ο Συνεταιρισμός Αλαγονίας.  
Στ.Μ.