Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 17:59

Διάλεξη του καθηγητή Ευσταθίου για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων

φωτο: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φωτο: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ομιλία με το θέμα «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία - Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» θα παρουσιάσει ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Ευσταθίου, την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα...

Η διάλεξη θα ξεκινήσει στις 7.00 το απόγευμα και έχει ελεύθερη είσοδο.
“Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας, ο οποίος κατασκευάστηκε πριν από 2.200 χρόνια. Χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.
Τα τελευταία 7 χρόνια συγκροτήθηκε μια ομάδα ερευνητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε η κατασκευή πιστών και λειτουργικών αντιγράφων του Μηχανισμού. Η ομάδα απαρτίζεται αυτή την στιγμή από τους: καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων κ. Κυριάκο Ευσταθίου, τον καθηγητή Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής κ. Ιωάννη Σειραδάκη, τη διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής κα Μαγδαληνή Αναστασίου, τους διπλωματούχους μηχανολόγους μηχανικούς, υποψήφιους διδάκτορες, Αλέξανδρο Μπασιακούλη και Μαριάννα Ευσταθίου και τον αρχαιολόγο δύτη Αλέξανδρο Τούρτα.
Aπό τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ήδη προκύψει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και οκτώ αντίγραφα του Μηχανισμού, τα οποία εκτίθενται σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικoύ”.